Rolul tatalui in cresterea bebelusului
Când vine vorba de creșterea copiilor, femeile au mai multe responsabilitati. Vremurile se schimbă, iar mamele și tații pot împărți într-un mod echitabil sarcinile legate de copii, încă de la naștere. Nu degeaba există concedii de paternitate. Tații pot să-și asume rolul de părinte cu normă întreagă cu toate beneficiile acestuia. Iar din ce în ce mai mulți bărbați din România optează pentru această posibilitate. Află care rolul tatalui in cresterea bebelusului, indiferent dacă acesta este principalul îngrijitor sau nu.
În general, bărbații sunt descurajați din a se implica activ în creșterea copiilor lor. Acest lucru se întâmplă în special din cauza mentalităților învechite și a credințelor eronate despre rolurile bărbatului și ale femeii în societate.
Când bebelușii par mici și fragili, tații se tem să nu-i scape sau să-i rănească. Realitatea este însă că și mamele au aceleași temeri, însă ele nu au privilegiul de a avea de ales. Cei mai mulți tați însă evită situațiile anxiogene, se eschivează și se rezumă la a-și ține bebelușul în brațe doar când doarme. O astfel de atitudine aduce deservicii tuturor celor implicați: mamă, tată și copil.
Așa cum spune și medicul pediatru Carl Garfield, care predă cursuri despre sarcină și naștere bărbaților:
„Sfatul meu este să se implice devreme și des. Când bebelușul se naște, fii acolo, atinge-l, schimbă-i scutecul, vorbește cu bebelușul, ține-l în brațe.”
Bărbații contribuie într-un mod diferit la creșterea copilului, față de mame. Această contribuție este absolut vitală pentru o dezvoltare psihologică și fizică propice. Iată, deci, rolul tatalui in cresterea bebelusului:
Alaptarea
Chiar dacă pare șocant, tații pot să se implice în numeroase feluri în procesul de alăptare. Rolul tatalui in cresterea bebelusului poate fi mult mai mare decât se crede.
- poate să ajute cu poziționarea copilului în diferite feluri pentru a facilita alăptarea
- poate ajuta partenera să se hidrateze
- poate ajuta bebelușul să elimine gaze după ce a fost alăptat
Cercetările arată că sprijinul tatălui este unul dintre cei mai importanți factori pentru succesul alăptării.
Vorbitul, cititul si cantatul cu tatal
Bebelușii sunt extrem de receptivi la tot ce se întâmplă în jurul lor. Studiile arată că vorbitul cititul sau cântatul bebelușului, îi stimulează atenția și determină emoții pozitive față de părinți. Aceste activități ajută nou-născuții să aibă o dezvoltare cerebrală și lingvistică superioară.
Chiar dacă bebelușul nu poate să răspundă prin cuvinte, nu te descuraja. Comunică pe cât de mult posibil cu el. Și chiar și dacă nu ai voce, poți fredona câteva cântece de leagăn sau melodii pentru copii.
Joaca cu tatal
Nou-născuții își petrec cea mai mare parte din timp dormind, mâncând și eventual, plângând. Asta nu înseamnă că nu e și loc de distracție. Rolul tatalui in cresterea bebelusului se transpunse si prin joacă. Aceasta este principala sursă de învățare și divertisment pentru copii. Cea mai bună jucărie pentru un nou-născut este părintele său. Iar tații aduc o dinamică diferită în joacă, față de mămici.
Psihologul John Snarey susține că acei copii care se joacă cu tații lor învață repede că:
- muscatul;
- lovitul cu piciorul;
- sau alte forme de violență sunt sunt complet inacceptabile.
La începutul vieții, jocurile nu pot fi atât de intense. Însă și un simplu joc de bau-bau învață copii să-și aștepte rândul să vorbească în timpul unui dialog.
Psihologul Ross Parke, autorul a nenumărate studii despre paternitate, a descoperit că stilul de joacă al taților este diferit de cel al mamelor. Acesta este caracterizat prin:
- un nivel crescut de stimulare;
- entuziasm;
- imprevizibilitate.
În tot acest timp, mamele sunt mai emotive și au o abordare mai moderata si mai putin stimulanta.
Trezirile din timpul noptii sau dis-de-dimineata
Uneori, poate părea că proaspetele mămici se bucură de un concediu prelungit, în care nu au foarte multe de făcut. În realitate, lucrurile sunt altele. Nașterea este un proces complicat, care produce schimbări majore în corpul și creierul femeilor. De aceea, ele au nevoie de timp să se refacă.
Nou-născuții dorm în jur de 14-17 ore pe zi, însă programul lor este extrem de diferit de al nostru.
CIteste un articol dedicat despre somnul bebelusului. Din acest motiv, mămicile ajung să doarmă doar în reprize de 1-2 ore.
Un astfel de program este extrem de extenunat. În acest caz, rolul tatalui in cresterea nou bebelusului este extrem de imporant. Ce trebuie să facă tatal pentru a-i oferi mamei puțin răgaz:
- te poti trezi noaptea și să alăptezi copilul cu biberonul (folosind lapte pompat peste zi de către mamă);
- te poti trezi atunci când bebelușul plânge în timpul nopții;
- poți să setezi alarma cu câteva ore înainte să te duci la serviciu, pentur ca mama să doarmă mai mult dimineata.
Rolul tatalui in cresterea bebelusului – Treburi casnice
Un nou-născut implică nenumărate noi sarcini, care se adaugă treburilor normale din casă.
- haine de spălat (ale bebelușului și ale voastre);
- biberoane de sterilizat;
- curățenie;
- cumpărături.
Orice contribuție a ta poate ușura povara de pe umerii mamei, și îi poate oferi acesteia timp liber prețios.În plus, unele sarcini, precum schimbatul scutecelor sau băița de seară sunt oportunități valoroase de conectare cu copilul tău.
Rolul tatalui in cresterea bebelusului – Concediul de paternitate
Unul dintre cele mai utile lucruri pe care le poți face pentru copilul tău e să-ți iei un concediu de partenitate. Conform legislației din România, tații sunt părinți cu drepturi egale, astfel că aceștia pot beneficia de două tipuri de concediu la nașterea unui copil.
Concediul paternal:
- Concediu de scurtă durată
- Îl poate lua orice tată, indiferent de starea civilă. Poate fi si tată biologic sau adoptiv
- Are o durată de 5 zile;
- Poate fi luat în primele 3 săptămâni de viață ale copilului.
Concediul de creștere a copilului:
- Este cel de care beneficiază în mod tradițional mamele;
- Are o durată de până la 3 ani;
- Statul acordă o indemnizație de 85% din veniturile nete încasate în ultimul an.
În România, însă, tații au privilegiul de a putea beneficia de același concediu de creștere a copilului, atâta timp cât partenera renunță la acest drept. Rolul tatalui in cresterea bebelusului este esential în cazul acestui scenariu.
În cazul în care o proaspătă mămică dorește să se întoarcă la muncă după naștere, tatăl îi poate prelua sarcinile și se poate bucura de creșterea copilului.
Care sunt beneficiile unui concediu de paternitate si implicarii in viata noului-nascut?
O relatie mai apropiata
Tații se plâng adesea că cei mici sunt prea mămoși și că sunt adesea pe locul 2 în preferințele lor. De multe ori dau vina pe biologie sau pe răsfățul mamelor pentru asta. Însă e posibil ca vina să fie a lor, sau mai bine zis, a faptului că nu petrec suficient timp cu copiii.
Conform studiilor, tații care și-au luat un concediu de paternitate (indiferent de durată), au fost mai implicați în viața copiilor lor:
- aceștia și-au hrănit copiii;
- i-au spălat și schimbat;
- s-au jucat cu ei, chiar și la mult timp după ce concediul s-a încheiat.
În Marea Britanie, de 3 ori mai mulți tați care și-au luat liber la nașterea copilului citeau cărți cu copiii de 5-6 ani, în comparație cei care au mers în continuare la serviciu.
Timpul de calitate petrecut cu copilul la începutul vieții sale, cimentează relația dintre tată și nou-născut. Unii tați se pot gândi că bebelușul nu o să-și amintească dacă s-au implicat mai mult sau nu. În realitate, studiile arată că ele sunt cruciale pentru realizarea unei conexiuni de durată între cei doi.
Aptitudini scolare mai bune ale copiilor
Un studiu de la Universitatea din Oslo arată că un concediu de paternitate influențează performanța copiilor în timpul școlii gimnaziale. În special fiicele par să înflorească intelectual dacă tații lor și-au luat liber la nașterea lor.
Acest efect depinde și de calitatea îngrijirii oferite de tată. Se pare că beneficiile sunt mai puternice atunci când tatăl are studii superioare. Însă cu dedicare și iubire, orice tată poate reuși să-i ofere copilului său un mediu propice pentru a-și atinge potențialul.
Dezvoltare neuro-cognitiva superioara a copilului
Potrivit aceluiași studiu, copii ai căror tați au fost implicați activ în viețile lor încă de la început au abilități lingvistice mai bune decât cei cu tați absenți/neimplicați.
Totodată, aceștia au stimă de sine superioară, note mai bune, și niveluri scăzute de depresie și anxietate. În plus, ei au un risc mai mic de a chiuli de la școală sau de a deveni părinți în adolescență, în comparație cu copiii mai puțin norocoși, ai căror tați nu au fost implicați în creșterea lor.
Dupa cum v-ati dat seama tolul tatalui incresterea bebelusului este unul foarte important. Este la fel de important ca cel al mamicilor si aduce foarte multe beneficii. Un parinte responsabil poate trece peste preconceptiile existente in societate si se poate implica activ in viata bebelusului inca de la nastere. Astfel copilul va avea o crestere armonioasa cu beneficiile enumerate mai sus iar calitatea vietii tatalui, cat si a intregii familii va creste exponential. Va incurajam sa va implicati cat mai mult in cresterea copilului vostru.
CITESTE MAI DEPARTE
ROLUL TATILOR IN VIATA FICELOR