Care este rolul tatilor in viata fiicelor
Rolul tatilor in viata fiicelor a fost subestimată până de curând. Într-o familie tradițională, cu valori învechite, rolurile parentale sunt clar trasate în funcție de gen. Mama este responsabilă de educația și îngrijirea celor mici. Tații sunt reponsabili de asigurarea venitului necesar pentru toate nevoile familiei. Mama este asimilată unei figuri iubitoare, ocrotitoare. In acelasi timp tatăl reprezintă o figură autoritară, distantă, înclinat mai mult spre pedepse decât îmbrățișări.
Cercetările recente arată însă că această dinamică familială nu este benefică pentru copii. Ei au nevoie de prezența și afecțiunea ambelor figuri parentale. Un alt mit spune că doar băieții au nevoie de o figură paternă și un model masculin în viața lor. Aceasta este o altă preconcepție dăunătoare, pe care trebuie să o schimbăm.
Rolul tatilor in viata fiicelor in prima parte a vieții
Tații reprezintă mult mai mult decât simpli donatori de material genetic și de bani în viața copiilor lor. În ultimii ani se discută din ce în ce mai mult despre importanța dezvoltării intrauterine și atașamentului mamei față de nou-născut în sănătatea fizică și psihică a copiilor. Insă neglijăm complet rolul taților. Deși sarcina și alăptarea creează o conexiune indisolubilă între mamă și făt, tații nu sunt simpli spectatori ai dezvoltării copiilor lor.
Până în anii ’60-’70, în lumea occidentală, nu se încuraja prezența taților în sala de naștere, sau implicarea lor activă în îngrijirea nou-născuților. Respectiv schimbarea scutecelor, spălarea și hrănirea celor mici. Aceasta era în mare parte consecința stereotipurilor de gen care atribuiau rolul casnic și parental femeilor. Însă odată cu al 2-lea val feminist, în urma acțiunilor activistelor pentru a demonta o astfel de atitudine sexistă, din ce în ce mai mulți tați au devenit implicați activ în viața copiilor. Efectele benefice s-au văzut imediat în rezultatele cercetărilor.
Tații care participă la naștere
Oamenii de știință au descoperit că tații care participă la naștere dezvoltă un atașament timpuriu și mai puternic față de copii. De asemenea, au șanse mai mari să fie prezenți în viața copiilor pentru tot restul vieții. Iar această implicare pe termen lung a taților în viața copiilor se traduce prin:
- niveluri superioare de bunăstare,
- sănătate fizică și psihică,
- rezultate academice și profesionale la aceștia.
Un studiu din 1991 a descoperit că
copiii care aveau tați implicați activ în viața lor, la vârsta de o lună, aveau rezultate cognitive mai bune la un an, decât copiii care aveau tați absenți.
Rolul tatilor in viata fiicelor la adolescență
Cele mai multe studii sugerează că efectul patern este relativ egal pentru băieți și fete până la pubertate. Indiferent de sex, copiii cu tați implicați au rezultate mai bune la școală, și o stare generală mai bună decât cei care nu beneficiază de același tratament din partea taților lor. Însă odată ce ajung la pubertate, în mod surprinzător, fetele sunt cele care beneficiază în mod marcat de prezența tatălui lor.
Pubertatea reprezintă un moment crucial în dezvoltare. Acesta marchează debutul dezvoltării sexuale, și adesea, și al activității sexuale. Toate schimbările fizice și emoționale pe care le traversează adolescenții aflați la pubertate, precum și modificările hormonale aferente, fac ca această perioadă să fie una dintre cele mai dificile de pe tot parcursul vieții. Așadar, sprijinul și prezența părinților este crucială.
Studiile referitoare la rolul tatilor in viata fiicelor arata că:
- o relație nesatisfăcătoare între tată și fiică la pubertate, crește riscul acesteia de comportament sexual riscant. (sex neprotejat, cu necunoscuți, impulsiv).
- Un tată distant și rece poate altera psihologia sexuală a fiicei sale într-un mod care se traduce prin comportament sexual lipsit de restricții. Acesta poate avea consecințe ce o afectează pentru tot restul vieții. Ex. sarcini nedorite, boli cu transmitere sexuală și experiențe sexuale abuzive. Acestea din urma pot duce la apariția a numeroase afecțiuni psihice, precum tulburare de stres post-traumatic, anxietate, atacuri de panică, depresie.
Rolul tatilor in viata fiicelor si modelarea relațiilor romantice
Relațiile cu părinții noștri sunt primele relații de iubire și atașament din viața noastră. Ele servesc drept model la maturitate. În cazul fetelor (heterosexuale), relația cu tatăl are o încărcătură și mai puternică. Reprezintă un prototip al viitoarelor interacțiuni cu bărbații. Relația cu tatăl creează așteptările și percepțiile conștiente și inconștiente legate de:
- relațiile romantice,
- comportamentele acceptabile de ambele părți,
- modul în care este exprimată și reciprocată iubirea.
Psihiatrul și psihanalistul elvețian Carl Jung a inventat în anul 1913 conceptul de „complex al Electrei”. Acesta a fost definit de Sigmund Freud, și popularizat ca varianta feminină, dar mai puțin cunoscută a complexului lui Oedip. Complexul Electrei derivă din mitul grecesc al Electrei, care complotează împreună cu fratele său, Oreste, pentru a-și ucide mama, ca răzbunare pentru omorul tatălui lor.
Freud a sugerat că fetele se află în competiție cu mamele pentru atenția și afecțiunea tatălui, pe care le imită, pentru a le lua locul. Studiile arată că copiii învață despre rolurile de gen și sexualitate de la părinți, emulându-i pe aceștia.
Rolul tatilor in viata fiicelor – Figura paterna
În mod inconștient, figura paternă servește drept model pentru cele mai multe femei în alegerea partenerului. Modul în care un tată își tratează fiica este crucial în procesul decizional privind viitorii parteneri ai acesteia. Acesta este și motivul pentru care multe femei din medii abuzive, cu un tată care bea excesiv, care are probleme de control al agresivității și comportament violent, ajung adeseori să aleagă parteneri care sunt la rândul lor abuzivi, emoțional și/sau fizic.
Cu toții avem tendința de a alege relațiile și situațiile care ne sunt familiare, chiar dacă familiar înseamnă abuziv, violent, umilitor. Astfel, fără să ne dăm seama, ajungem să recreăm psihodinamica familială cu care am crescut. Este indiferent daca ea nu este una plăcută sau benefică. Așadar, dacă un tată își dorește ca fiica lui să aibă relații funcționale, sănătoase, armonioase, cel mai eficient mod de a încuraja acest lucru este de a o trata exact cum și-ar dori ca viitorul ei partener să o facă.
Cum să fii un tată bun pentru fiica ta?
1. Fii prezent
Studiile arată că tații care locuiesc cu copiii petrec mai mult timp cu aceștia și sunt mai implicați în viața lor. Acest lucru nu este posibil în cazul tuturor taților, din păcate.
Proximitatea fizică nu garantează apropiere emoțională.
Prezența emoțională contează mai mult decât cea fizică.
Timpul petrecut împreună este cu adevărat benefic dacă este de calitate.
Așadar, indiferent dacă locuiești sau nu cu fiica ta, asigură-te că ești acolo pentru ea. Intreb-o cum se simte, ce se întâmplă în viața ei (școală, prieteni, iubiți, aspirații, hobby-uri), și arăta-i că o asculți. Nu uita să o încurajezi înainte de evenimente stresante sau importante. (examene, prime întâlniri, interviuri)… și să o consolezi atunci când lucrurile nu ies așa cum și-a dorit.
2. Arată-ți partea sensibilă
Una dintre cauzele lipsei de conexiune dintre tați și fiice constă în convingerea celor dintâi că nu au lucruri în comun cu acestea, sau că nu le înțeleg cum o fac mamele lor. Această credință își are însă originea într-o prejudecată sexistă. Conform acesteia femeile sunt emotive, pe când bărbații sunt puternici și nu-și arată sentimentele.
Emoțiile sunt experiențe universal umane, care nu sunt influențate de gen sau cultură. Ele pot fi o sursă extrem de valoroasă de conexiune cu cei dragi. De asemenea, dacă setezi un exemplu pozitiv de identificare, exprimare și gestionare a emoțiilor pentru copiii tăi, contribui la dezvoltarea lor emoțională propice.
Rolul tatilor in viata fiicelor si alfabetismul emoțional
Studiile arată că persoanele care au alfabetism emoțional (știu să identifice emoțiile pe care le simt), au un risc scăzut de afecțiuni psihice, precum anxietate sau depresie.
Așadar, arată-ți propria vulnerabilitate și sensibilitate în fața fiicei tale, pentru a o învăța și încuraja să facă la fel. Acest exercițiu de onestitate va favoriza o relație armonioasă, deschisă, plină de empatie și comunicare sinceră între voi.
3. Contribuie la construirea unei imagini de sine pozitive
Într-o lume patriarhală, care impune standarde nerealiste de frumusețe femeilor, din ce în ce mai multe suferă de ceea ce psihologa Renee Engeln denumește „beauty sickness” („boala frumuseții”). Femeile investesc resurse financiare, de timp și energie exagerate și în mod disproporționat față de bărbați, pe felul în care arată. Au stimă de sine scăzută și dezvoltă tulburări de alimentație la rate mult mai ridicate decât bărbații, ca urmare a acestei presiuni societale copleșitoare.
Ca bărbat și tată, ai ocazia de a diminua din această presiune.
- Pune accent pe valoarea intrinsecă umană pe care fiica ta o are, indiferent de felul în care arată,
- Complimenteaz-o mai mult pentru ce face și pentru claități interioare, mai degrabă decât exterioare,
- Spune-i că e frumoasă atunci când se trezește din somn, sau vine de la sală, nu doar după ce petrece o oră aranjându-se.
4. Faceți activități împreună
Călătoriile și hobby-urile comune sunt o metodă excelentă de a petrece timp de calitate și de a te conecta cu fiica ta. Faptul că îți rezervi timp pentru a face activitățile acestea împreună îi arată că reprezintă o prioritate în viața ta. Este de asemenea un mod inedit de a acumula amintiri împreună. Doar pentru că aparent nu aveți pasiuni în comun, nu înseamnă că nu puteți descoperi împreună ceva ce vă face plăcere. De la sport și meciuri, la boardgames sau filme și seriale, cu siguranță veți găsi o sursă de entertainment care să vă satisfacă pe amândoi.
5. Comunică eficient
Comunicarea stă la baza oricărei relații de succes. Relatia tată-fiică nu face excepție de la această regulă (Nici relatia mama-fiica). Deși adolescenții și adulții tineri sunt adesea dificili, cu schimbări de dispoziție imprevizibile, comportamente ireponsabile și imprevizibile, și tendința de a se distanța de părinți, ca urmare a nou-descoperitei independențe, este important să-ți reamintești că fiica ta încă mai are nevoie de tine.
Așa că încearcă să nu alimentezi certurile și conflictele,
Valideaza-i emoțiile,
Să o suni și să-i scrii, chiar dacă nu răspunde tot timpul,
Să nu o judeci
Să-i reamintești mereu că iubirea ta e necondiționată și ești mereu acolo pentru ea.
Rolul tatilor in viata fiicelor este asadar extrem de important. Analizeaza-ti relatia pe care o ai cu fiica ta bazandu-te pe criteriile de mai sus. Vezi unde poti face imbunatatiri si foloseste metodele propuse de noi. Iti uram succes.
Citeste mai departe…
Parenting – Cum să devii un părinte mai bun