Oameni celebri cu schizofrenie
Aceasta boala nu a putut sa puna la pamant o serie intreaga de oameni celebri cu schizofrenie. Cât a contat BOALA în povestea lor si ce rezultate au avut?
Schizofrenia afectează milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv oameni din toate categoriile sociale. Atunci când ne gândim la schizofrenie, tindem să considerăm că persoana în cauză devine forțată să trăiască la un nivel mediocru.
Cu toate acestea, de-a lungul istoriei, s-au remarcat puternice personalități diagnosticate cu schizofrenie. Acest lucru demonstrează faptul că, ținută sub control, este o boală care nu împiedică sub nicio formă abilitatea de a atinge performanțe remarcabile în anumite domenii. Nu trebuie sa fiți nevoiți să ne credeți pe cuvânt. Iată câțiva oameni celebri cu schizofrenie care au făcut lucruri remarcabile în domeniile lor de activitate.: Philip K. Dick, Fiederich Nietzsche, Nikolai Gogol, Isaac Newton, Robert Schumann, Alexander Scriabin, Abraham Lincoln, Ernest Hemingway și Edgar Allan Poe. Iată, pe scurt, povestea a patru dintre ei.
Peter Green
Peter Green este un chitarist britanic de blues-rock și fondatorul trupei americane Fleetwood Mac. Peter a cântat în trupa lui Peter Bardens – Peter B’s Looners – în anul 1966. După trei luni, a avut ocazia să-l acompanieze pe Eric Clapton în turneul John Mayall și Bluesbreakers, pentru trei concerte. După plecarea definitivă a lui Clapton, nu după mult timp, a fost angajat cu normă întreagă. A fost inaugurat în the Rock and Roll Hall of Fame în 1998 pentru munca să alături de formațiile alături de care a concertat. Green a scris o varietate de piese precum „Albatross”, „Black Magic Woman”, „Oh Well” și „Man of the World”. Acestea au fost înregistrate de artiști precum Santana, Aerosmith, Status Quo, Black Crowes, Midge Ure, Tom Petty, Judas Priest și Gary Moore.
Performanța lui Green a fost remarcată de-a lungul timpului prin particularitățile sale extrem de fine. El a fost clasat pe locul 38 în lista revistei Rolling Stone cu „cei mai mari 100 de chitariști din toate timpurile”. În paralel cu acest succes în carieră, Peter Green a luptat însă cu bolile mintale. Green a fost diagnosticat cu schizofrenie și a petrecut mult timp în spitale de psihiatrie, însă rămâne cunoscut drept unul dintre cei mai buni chitariști din istorie.
Jack Kerouac
Jack Kerouac a fost un celebru romancier și poet american, scriind faimosul roman clasic „Pe drum”. Kerouac este recunoscut pentru metoda lui de proză spontană. Scrierile sale acoperă o gamă largă de subiecte, cum ar fi spiritualitatea catolică, jazzul, promiscuitatea, budismul, drogurile, sărăcia și călătoriile. A fost cunoscut drept o personalitate liniștită, neimplicată în scandaluri, devenind în cele din urmă membru fondator al mișcării hippie. În scurta perioadă destul de stresantă petrecută în armata Statelor Unite a fost diagnosticat de către un mare medic al Marinei cu ceea ce a fost numit atunci „demență praecox”. Astăzi este cunoscută sub numele de schizofrenie.
Kerouac a părăsit armata după 10 luni, pentru a-și începe cariera de scriitor, devenind unul dintre cei mai mari scriitori ai generației Beat. Când a fost eliberat din serviciul militar, diagnosticul a fost schimbat oficial și s-a observat că ar putea prezenta unele „tendințe schizoide”. Cu toate acestea, a continuat cariera de scriitor, devenind o personalitate marcantă în literatura universală. Din păcate, Kerouac a murit pe 20 octombrie 1969 din cauza unei hemoragii interne cauzate de ciroza hepatică provocată de alcoolism. Oameni celebri cu schizofrenie
John Nash
John Nash este un matematician american specializat în geometrie diferențială și în teoria jocurilor și ecuațiilor diferențiale parțiale. Filmul „O minte sclipitoare (A beautiful mind)”, nominalizat pentru 8 Oscaruri, prezintă viața atipică a lui Nash. Filmul s-a bazat pe geniul său matematic și pe luptele sale cu schizofrenia. Lucrarea sa a oferit o perspectivă asupra factorilor care guvernează șansele și luarea deciziilor în cadrul sistemelor complexe întâlnite în viața de zi cu zi.
Teoriile sale sunt folosite în economie, calcule, biologie evolutivă, inteligență artificială, contabilitate, informatică, jocuri de îndemânare, politică și teorie militară. Servind ca Matematician de Cercetare Senior la Universitatea Princeton în ultima parte a vieții sale, el a împărțit Premiul Nobel pentru Științe Economice din 1994 cu teoreticienii Reinhard Selten și John Harsanyi. În 2015, a primit premiul Abel pentru munca sa privind ecuațiile diferențiale parțiale neliniare. Nash a primit și premiul Teoria lui John von Neumann pentru invenția sa de echilibru necooperant, numit acum echilibru Nash. Între 1945 și 1996 a publicat un total de 23 de studii științifice. Boala psihică a lui Nash a început să se manifeste mai întâi sub forma paranoiei. Nash credea că toți oamenii care purtau obiecte roșii făceau parte dintr-o conspirație comunistă împotriva lui. În aprilie 1959 a fost internat la Spitalul McLean, acolo fiind diagnosticat cu schizofrenie paranoidă.
Vincent Van Gogh
Vincent Van Gogh – pictor olandez post-impresionist, a cărui operă a avut o influență profundă asupra artei din secolul al XX-lea – se numără și el printre schizofrenicii geniali. Lucrările sale au inclus portrete, autoportrete, încăperi și peisaje de chiparos, câmpuri de grâu și floarea-soarelui. Se știe că era pasionat de desen încă de mic copil, dar nu a pictat până la vârstă de 20 de ani. A terminat multe dintre cele mai cunoscute opere ale sale în ultimii doi ani ai vieții. Într-o perioadă scurtă de timp, a produs mai mult de 2100 de lucrări, dintre care 860 de picturi în ulei și peste 1300 de acuarele, desene și schițe.
Artistul talentat a trăit într-un moment în care boala sa nu fusese încă identificată ca o tulburare. Mulți profesioniști din domeniul medical consideră astăzi că artistul a suferit profund din cauza acestei boli. A avut o personalitate excentrică, și peste 150 de medici l-au diagnosticat post-mortem cu schizofrenie. Van Gogh a avut episoade psihotice recurente în ultimii doi ani ai vieții sale și, la vârsta de 37 de ani s-a sinucis prin împușcare în piept cu un revolver.
Important de menționat este că, nefiind diagnosticat, boala sa nu a fost ținută sub control. Chiar și în astfel de circumstanțe, el se remarcă în istorie drept pictor geniu al respectivei generații, atingând cota maximă a performanței odată cu cota maximă a schizofreniei.
Concluzii despre oameni celebri cu schizofrenie
În pofida anumitor păreri, schizofrenia, deși dificil de ținut în frâu în anumite cazuri, nu împiedică sub niciun aspect manifestarea minții de geniu. Există numeroase studii realizate în cercetarea ei. O bună parte dintre ele corelând persoanele schizofrenice sau cu predispoziție către schizofrenie cu o afinitate ridicată și performanțe într-un anumit domeniu mult peste nivelul mediu. Este important ca schizofrenia să fie conștientizată și ținută sub control. Astfel, persoana în cauză poate duce o viață cu precădere normală, fiind încurajată să exceleze în domeniul pe care și l-a ales. Se poate adauga cu putin efort in lista de oameni celebri cu schizofrenie.