schizofrenie

Atat simptomele caracteristice schizofreniei cat si stigmatismul pe care il are aceasta tulburare, fac viata dificila persoanelor cu schizofrenie. Ingrijirea persoanelor cu schizofenie are, de asemenea, un impact semnificativ asupra vietii apartinatorilor.

Desi tratamentul medicamentos este principala forma de interventie, acesta nu corecteaza multe din ariile de functionare afectate ale pacientului in domeniile sociale si de viata independenta. O abordare integrata atunci cand vorbim de tratament este importanta pentru a avea rezultate mult mai bune decat atunci cand se urmeaza doar o singura de modalitate tratament.

Clinica Hope a implementat in premiera pe tara singurul program de psihoeducatie si de abilitati sociale in schizofrenie. Programul de tratament pentru schizofrenie CONEXIUNI este unicul program din Romania care ofera pachetul COMPLET de tratament. Acesta imbunatateste calitatea vietii cu pana la 60%, creste aderenta la tratament si scade numarul recaderilor, ducand la o schimbare considerabila atat in vietiile persoanelor cu schizofrenie cat si a familiilor lor. Studiile recente privind eficacitatea au arătat îmbunătățiri în funcționarea socială a pacienților cu schizofrenie tratați cu SST (Bellack, 2004; Bowie și colab., 2012; Granholm și colab., 2008, 2009; Horan și colab., 2009, 2011; Robert & Penn, 2009; Valencia și colab., 2007).

 

Cum tratam corect schizofrenia?

Programul CONEXIUNI

 

Programul Conexiuni este un program de tratament modern alcatuit dintr-un set de interventii menit sa ofere pachetul intreg de servicii disponibile si cea mai buna si eficienta abordare. Vine in sprijinul atat al pacientilor cat si familiilor persoanelor cu schizofrenie!

Programul CONEXIUNI include urmatoarele:

  1. Psihiatrie (pentru diagnostic si tratament medicamentos)
  2. Psihoeducatie
  3. Psihoterapie individuala
  4. Curs de abilitati sociale

 

psiho-educatie pt schizofrenie

Toate acestea au loc in paralel cu tratamentul medicamentos doar pentru ameliorarea simptomelor negative

Psihoeducatie pentru schizofrenie

 

Numeroase studii, de-a lungul anilor, au atestat necesitatea si eficienta psihoeducatiei in reducerea recaderilor si in imbunatatirea aderentei la tratament si a calitatii vietii (McFarlane, 1995, W Kissling, 2008).
Psihoeducatia face parte acum din recomandarile ghidului de tratament in schizofrenie al Asociatiei Americane de Psihiatrie, 2004. Avantajele psihoeducatiei pentru schizofrenie sunt:

  • Vei stii ce se intampla cu tine sau persoana draga care sufera de schizofrenie;
  • Iti vei raspunde la multe nedumeriri si neintelegeri privind cauzele si declansatorii de noi episoade;
  • Vei intelege ce rol are chimia;
  • Vei descoperi exact rolul medicamentelor;
  • Vei vedea ce si mai ales cate poti face pentru a ajunge la recuperarea completa;
  • Vei invata sa gasesti echilibrul intre a ajuta excesiv pacientul si al infantiliza;
  • Vei invata să relationezi cu persoanele ai sa stabiliesti relatii sanatoase cu acestea.

Schizofrenia este a 3-a tulburare majora pe care incercam sa o completam cu tratamente pe care in strainatate sunt un standard obisnuit si la noi raman inca premiere.

In clinica noastra exista un interes deosebit pentru ingrijirea cat mai completa a tulburarilor psihice majore. Incercam sa aducem in premiera acele interventii psihologice care lipsesc in Romania si sunt deosebit de necesare.

 

Ce vei invata?

 

Vom folosi materiale elaborate special pentru pacienti si vom explica pe intelesul tuturor urmatoarele aspecte:

  • Cauzele biologice si chimice ale schizofreniei;
  • Evolutie si simptome;
  • Factori declansatori dar si cum sa previi noile episoade;
  • Tratamentul medicamentos si psihologic;
  • Rolul familiei in imbunatatirea evolutiei.

De ce aceasta forma de psihoterapie de grup?

 

In aceste grupuri, pacientul poate exprima in timpul intalnirii cu alti pacienti, atat suferintele cat si modalitatile de a face fata la ele. Descoperim ca nu suntem singuri, ca exista oameni cu aceleasi dificultati si preocupari iar relationarea cu acestia poate fi un prim pas in procesul nostru de integrare sociala. Psihoeducatia este cel mai eficient furnizata intr-un format de grup. Acesta are rolul de a nu te simtii marginalizat. Grupul are rolul de a cunoaste persoane cu aceasi problema ca si tine, cu implicatii mai mici sau mai grave. Poti vedea cum isi pun altii problema si ce au de gand sa faca ca sa diminueze efectele negative. Nu de putine ori se leaga si prietenii bazate pe sprijin reciproc.

Urmarea tratamentului complet este necesara pentru rezultate cat mai eficiente si o revenire cat mai rapida la normalitate. 

Coordonatori:

daniela andronache - psihoeducatie pentru schizofrenie

Andronache Daniela

Psiholog – Psihoterapeut Bucuresti


Psihoterapeut cu formare in Psihanaliza – 4 ani experienta, Psiholog Clinician, Psihoterapie Psihanalitică de Cuplu, Familie și Grup

Radu Ocrain

Medic Specialist Psihiatru – Psihoterapeut Bucuresti


Medic specialist psihiatru
Psihoterapeut în formare în analiză existențială
Psihoterapeut DBT

Psihoeducatie pentru schizofrenie

Activitatea va avea loc Sambata, 8 Octombrie

Cursul de psihoeducatie ca avea loc FIZIC!

Ca parte a programului CONEXIUNI activitatea va fi continuata cu Cursul de Abilitati Sociale.

Completeaza formularul de mai jos si inscrie-te la curs!

    Inscrie-te la cursul de psihoeducatie pentru schizofrenie!