Ai observat probleme in comportamentul copilului tau?
Schizofrenia la copii este o tulburare psihica severa, care, din fericire, este rar intalnita. Insa, acest lucru nu inseamna ca subiectul trebuie sa fie neglijat, date fiind simptomele ingrijoratoare care afecteaza profund calitatea vietii. Trebuie mentionat ca in cazul copiilor, schizofrenia se poate manifesta printr-un cumul de probleme, la nivel comportamental, pe plan emotional, dar si pe palierul gandirii.
Daca privim statisticile, conform unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii care analizeaza sanatatea mintala la copii si adolescenti, la nivel mondial, 10% dintre acestia prezinta simptome asociate unor tulburari mintale. Mai mult, datele spun ca ei nu apeleaza la ajutor, si nici nu primesc tratament sau alte forme de ingrijire.
10%-20% dintre copiii cu schizofrenie au un coeficient de inteligenta scazut.
Cand vine vorba de factorii care determina aparitia schizofreniei cu debutul in copilarie, cercetarile arata ca acestia tin de mediu, de genetica, dar si de anumite substante din organism. Asadar:
Schizofrenia dezvoltata in mod timpuriu are efecte considerabile asupra cresterii copiilor: in plan social, emotional, dar si educational. Faptul ca incepe in copilarie, determina schizofrenia sa fie si mai greu de diagnosticat.
Desi este considerata o boala mintala destul de rar intalnita, schizofrenia la copii este foarte dificila. Asadar, parintii si cadrele didactice trebuie sa fie vigilenti cand apar anumite modificari in comportamentul celor mici si al adolescentilor.
(!!) Nu toate halucinatiile sau ideile neobisnuite se incadreaza in schizofrenie.
Copiii si adolescentii pot prezenta simptome psihotice si in tulburarile de spectru autist, tulburari bipolare, depresie, anxietate etc.
Cu cat schizofrenia la copii este mai rapid descoperita, cu atat sunt mai mari sansele ca acestia sa duca o viata mai linistita. Desi nu exista vindecare, simptomele schizofreniei pot fi supravegheate de catre un medic specializat in psihiatrie pediatrica, pentru a nu fi dezvoltate complicatii.
Ai observat probleme in comportamentul copilului tau?
Inainte de a fi stabilit diagnosticul de schizofrenie, este necesar ca cei mici si adolescentii sa fie monitorizati intr-un interval de timp. Acesta va fi stabilit in functie de severitatea tulburarii si manifestarile fiecarui pacient in parte.
Diagnosticarea este un proces care dureaza si se realizeaza pe mai multe paliere, mai exact:
In primul rand, trebuie sa mentionam ca schizofrenia este o tulburare care se trateaza. In functie de severitate, dar si de simptomatologie, se vor stabili si tratamentele aferente. In general, tratamentul schizofreniei la copii este recomandat pe durata intregii vieti, chiar daca simptomele vor disparea intr-o anumita perioada.
Daca simptomele schizofreniei nu sunt alarmante, intr-o prima etapa, se poate recurge la psihoterapie. Aceasta ii va ajuta pe copii si adolescenti sa aduca schimbari pozitive in comportament, gandire si la nivel emotional prin tehnici si metode specifice. In cadrul terapiei, psihoterapeutul poate opta pentru diferite forme care sa imbine terapia prin joc, cea de familie, de grup, cognitiv-comportamentala (CBT) sau dialectic-comportamentala (DBT).
In cazul in care formele schizofreniei sunt mai puternice, cu iluzii si halucinatii care inrautatesc tot mai mult starea pacientului, recomandarea specialistilor poate fi prescrierea de antipsihotice. Atunci cand simptomatologia se complica si nici medicamentele prescrise de medic nu dau rezultate, se va apela la spitalizare intr-o institutie dedicata pacientilor schizofrenici.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT