Servicii de psihiatrie – Cum decurge o consultatie?
Despre Clinica Hope Iași
Este o adevărată provocare, mai ales pentru zona Moldovei, deoarece clinica Hope, după cum cred că știu o parte din ai noștri oameni dragi, avem deja 3 clinici în București, o clinică în Cluj și din luna iunie și în Iași. Și avem o adresabilitate foarte mare pentru adulți, cât și pentru copii.
Ce servicii oferă clinica adulților din Iași?
Avem servicii pentru adulți de specializare psihiatrie. Adică medic de specialitate care practica servicii de psihiatrie, cât și de psihoterapie sau psihologie. Clienții se adresează în primul rând medicului psihiatru, ulterior ajungând în terapie cu numeroși terapeuți din Iași, cât și din împrejurimi. Am reușit colaborări cu diverși terapeuți buni. Care să acopere tot ceea ce înseamnă terapie de suport pentru pacienții noștri.
Dacă detaliem, de la afecțiuni psihice, precum depresia, anxietatea. Bolile mai puțin frumoase din sfera noastră precum schizofrenia, tulburarea afectivă bipolară sau demența, cât și despre tulburările de personalitate. Îndeosebi tulburarea de personalitate Borderline, care, din păcate, pare să acapareze din ce în ce mai multă populație. Și atunci o intervenție cât mai rapidă, atât la medic, cât și la terapeut ajută pentru stabilizarea pacientului sau a clientului nostru.
Doamna doctor de ce ar veni la dumneavoastră pacienții? Pentru că noi ne-am învățat până acum cu spitalul public. Unde un mare medic spunea că bolnavii sunt înăuntru, dar nebunii sunt afară!
Clinica noastră are un mediu tânăr. Suntem o echipă tânără și am acceptat această provocare tocmai ca să aducem un altfel de serviciu pentru nevoile clienților noștri.
Deci pacienții sunt conștienți că o problemă?
O parte da, o parte nu. Dar de cele mai multe ori există o colaborare și atunci această inițiativă venită și din partea noastră, cât și din partea Terapeuților, vorbesc din punct de vedere al mediului, cât și a terapeutului. Totul este pentru binele lui atunci cand alege servicii de psihiatrie și atunci se ajunge la un comun acord în a gestiona soluția, problema, afecțiunea clientului nostru.
Pe vremea doctorului Brânzei singura formă de terapie era la Spitalul. Pacienții când vin la dumneavoastră, ce probleme au?
Și acestea simptome somatice organice, ca să spun așa. O parte din ei nu mai fac față stresului, burnout. După cum știți, din ce în ce mai multă lume suferă de acest burnout. Atât la școală, la liceu, la facultate, cât și la serviciu.
Ce înseamnă burnout?
Acel stres continuu, în care nu mai face față și atunci clachează atât în mediul social, profesional și familial.
Terapia ce înseamnă? Nu trebuie să dați detalii neapărat, dar el el trebuie să vină cu niște forme de diagnosticare? Analize CT?
Să vină la medicul psihiatru. Are loc acea convorbire, acea consultație în care se discută și se evaluează toate simptomele. De la durată, cum se manifestă, cât timp, dacă a mai fost în altă parte? Dacă a mai fost în evidență psihiatrică sau nu. Antecedentele personale, cât și cele din familie. Pe baza acestuia, se pune un diagnostic prezumtiv, după care se pot recomanda, de asemenea, analize computer TOMOGRAF, în cazul în care este o afecțiune cerebrală. Diverse analize pentru tiroidă, pentru sfera ginecologică sau pe sfera pe diabet, pe zona gastro. Adică investigăm pacientul tocmai ca să-i rezolvăm cazul.
Și după care, dacă ajungem la concluzia că este un diagnostic din sfera noastră psihiatrică, punem și un tratament de comun acord cu clientul nostru. Ulterior recomandăm și aceste ședințe de terapie, în care inițial se face o evaluare de către terapeut pentru a ști cum să lucreze cu el. Și vor urma niște ședințe organizate între client și terapeut pe o durată de 3, 6, 1 an sau 2 ani, în funcție de patologie.
Asta cu medicul psihiatru. Dacă e nevoie în paralel și de psiholog?
Da, merg împreună. După ce merge întâi la medicul psihiatru, la servicii de psihiatrie și se stabilește despre ce este vorba, ce diagnostic se pune și ulterior se recomandă acele ședințe de terapie. Pentru tocmai că să îmbunătățim calitatea vieții clientului nostru. Și acesta va efectua atât consultul psihiatric lunar, cât și ședințele de terapie respective pentru el.
Care e ponderea pacienților care vin din zona violență în familie, de exemplu? Și când spun asta mă refer în special la doamne.
Din păcate, marea majoritate a clienților, femeilor care vin, majoritate vin pentru o depresie sau pentru o stare de neliniște continuă. Sau de anxietate.
Și după o discuție îndelungată, aflăm că viața în familie nu este tocmai așa cum credem că este în momentul când intră în cabinetul nostru.
Așa că este o pondere destul de mare, cât și implicații în educația copilului. Ulterior, produce niște dereglări acolo. Niște traume mai departe. Destul de mare procentul.
Poate să înțeleagă un om stând de vorbă cu psihiatrul, cu psihologul, că trebuie să-și schimbe modul de viață?
În cele din urmă, înțelege anumite aspecte. Nu este neapărat ideea de a schimba stilul de viață. Este de a duce către o sănătate mintală că tot se promovează și, după cum știți și anul acesta a fost destul din ce în ce mai promovată sănătatea mintală. Atâta timp cât suntem prosperi și pe sfera socială, familială, sentimentală, emoțională, atunci, într-adevăr rata de succes va fi mai bună.
Asta nu înseamnă că trebuie o reorganizare a structurii noastre. Trebuie doar un ajutor acolo unde trebuie să acționăm noi ca specialiști în detrimentul stărilor negative.
Insomniile poate să provoace sau sunt o consecință a stresului? Sau invers?
Poți să nu dormi din foarte multe motive. Organice sau de altă natură. Bineînțeles, din păcate, lipsa somnului este un prim simptom ce ne spune deja că avem o suferință și că ar fi bine să ne adresăm unui specialist.
Se întâmplă să vină și cupluri? Să spună amândoi avem aceeași problemă?
Aceeași problemă, nu. Merg și la terapeut și la psiholog și atunci beneficiază de serviciile noastre de terapie de cuplu și familie. Pentru că în nu orice cuplu vine așa simplu. Mai vine și cu un copil sau 2 sau 3 și atunci problemele sunt și mai mari.
Am văzut că la copii le oferiți loc de joacă. Să uite că a venit la medic. Să se gândească că au venit să se joace acolo.
Nu este întotdeauna ușor. Trebuie să știi cum să pui abordarea. Cum să te pui în pielea lor câteodată că să reușești să intri în sfera aia.
O abordare modernă, ca în țările dezvoltate!
Da. Încercăm să aducem ceva nou cand vorbim de servicii de psihiatrie, terapie. Ceva confortabil, ceva plăcut. Ceva familial și care să fie un succes pentru clienții noștri și să apeleze la noi oricând cu toată inima.
Cum vă descoperă pacienții?
Avem număr de call center la care sună. Acolo, în funcție de unde doresc să ajungă, li se va face programarea. Vor la medicul psihiatru de adulți sau vor la medicul psihiatru de copii. Avem cabinete și pentru copii. Ați văzut 2 cabinete destul de bine formate, închegate și coloristic și cu jucăriile pentru copii și un mediu sigur pentru ei.
Copiii cu ce probleme vin? Pot fi din acestea care provin de la familie?
Și din familie. O parte din ele sunt și aceste boli, cum spunem noi transmisibile sau genetice. O parte sunt pe tulburări emoționale. O parte sunt cu tulburări de alimentație și din păcate, o mare pondere cu tulburări din spectrul autism sau tulburări Hiperkinetice.
Spectru autist este mai greu de tratat. Abordarea este una specială doar cu servicii de psihiatrie?
Într-adevăr, este o abordare specială. Nu sunt mai greu de tratat, sunt doar altfel și trebuie să ne raportăm la ei. În momentul ăla ei sunt unici, cum de altfel, ca și oameni, suntem unici. Și atunci implicarea este mult mai mare. Dar colega mea, doctorul medic care practica copii, este o persoană deosebită, caldă. Avem și niște terapeuți foarte buni care lucrează cu cei mici și sperăm să-i ajutăm cât mai mult și pe ei și pe familiile acestora.
Ca terapeut trebuie să fii și mamă!
Așa este. Copilul, familia, pentru că la consultația cu medicul, copilul este însoțit de ambii părinți. Și va veni lunar, iar în aceste ședințe. Cum ați spus și dumneavoastră va veni atunci săptămânal și lucrează. Lucrează pe comportament, pe emoții, pe atenție, concentrare. Se lucrează intens cu ei și e un adevărat sprijin pentru familie. Se lucrează și cu părinții. Cum ați spus acasă, mama, tată lucrează cu copilul lor și într-adevăr, au un succes destul de bun, raportat la ce am mai văzut în jur.
În familiile care au un copil cu autism sau alte tulburări, tatăl părăsește familia. Mama rămasă singură cu copilul cum poate fi ajutată?
Așa este, din păcate, pentru că o parte din ei nu reușesc să facă față. Atunci povara o duce un singur membru al familiei, de cele mai multe ori mama. Dar întâlnim și tați care duc cu brio și atunci se lucrează mai mult și cu părintele respectiv.
Se lucrează și cu părintele. Are nevoie de suport, de înțelegere, sprijin.
Și psihologul lucrează într-adevăr, pentru că există aceste servicii care se oferă și pentru familie. În cazul respectiv, pentru mama sau pentru tata și atunci se lucrează cu copilul și mama și se lucrează separat. Tocmai pentru a putea fi acolo pentru ei.
Situațiile când într-o familie este un copil cu dizabilități, cu autism, este clar că toate orientarea familiei este acolo.
Da. Dar, totuși ar trebui să nu o privim ca o povară, pentru că ei deja sunt conștienți de o povară. Și atunci trebuie să se bucure de cei care sunt implicați în tot procesul acesta și cumva trebuie să-i ajutăm pe părinți să aibă și ei perioadele lor de relaxare. De mai puțin stres, să nu uite de ei, să reușească, să se bucure și ei de anumite aspecte din viața lor personală.
La ce e utilă evaluarea psihologică a copiilor? Pentru integrare școlară? Sau cum?
Sunt acele evaluări ce sunt necesare la școli, grădinițe. Cât și cei care sunt deja încadrați într-un grad de handicap și sunt chemați la acele comisii de expertiză a persoanelor cu dizabilități și au nevoie de acea evaluare. Odată se face de către medic, ulterior, de către terapeut sau de către psiholog. Evaluarea este complexă, durează destul de mult și este trecut prin toate procesele necesare integrării copilului respectiv.
Evaluarea ajută pentru a fi primit la școală, dar și să știți dumneavoastră ce trebuie făcut, să câștige cât mai mult din normalitate.
Da. Dar să știe și cei de la școală, grădiniță sau mediul respectiv, cum să gestioneze anumite situații. După cum știți, educația este gratuită pentru toată lumea și așa ar trebui să fie. În funcție de diagnostic, de ce problema are va frecventa o școală de învățământ specială sau o școală de învățământ cu program normal.
La Clinica Hope Iași vin copiii și cu probleme ale auzului? Vorbirii?
Da. Autismul presupune mai mult probleme ale vorbirii. Atunci se fac aceste ședințe de logopedie de care beneficiem și noi. Atunci reușesc cu succes să integreze mai repede, dar nu neapărat ei cu autism, cât și copiii care au o anumită ușoară formă de dislalie, se numește.
Aveți situații când lucrați și cu pensionari?
Da. De obicei vin cu anumite probleme ce s-au cronicizat de-a lungul timpului, plus că odată cu înaintarea în vârstă, știți că apare acea tulburare cognitivă. Acea degenerescență a creierului, într-un final ajunge la acea atrofie, dar mai pe scurt spus demența.
Există o formă de a lucra cu oamenii care au asemenea probleme?
Întotdeauna se poate lucra cu oricine. Din punctul meu de vedere și din punctul clinicii noastre, noi lucrăm cu orice persoană care vine în fața noastră. Asta ne și dorim.
Abordăm orice pacient, îl luăm ca atare și ne dorim să-i oferim tot sprijinul.
Și boala Alzheimer?
Da și boala Alzheimer. Demența Vasculară, unde apar aceste elemente cardiovasculare sau persoane care au suferit accidente vasculare ischemice. Mai avem demența în boala Parkinson unde inițial s-a instalat această boală. Știți frecventă cu tremuratul extremităților, cu tulburări cognitive, tulburări de concentrare, de memorie.
În acest caz psihiatrul, psihologul, cine are mai multă implicare?
Și unul și altul. Formăm o echipă și, în orice caz, încercăm să formăm o echipă. De asta de cele mai multe ori recomandăm un consult inițial la medic, tocmai ca să vedem unde ne încadrăm și ulterior să beneficieze de ajutorul terapeuților noștri.
Unii spun că cu cât muncești mai mult la bătrânețe, cu atât o să se mai genereaze ceva neuroni, că dacă nu se atrofiază. Ce sfat le dați?
Da, într-adevăr, este bine să ne folosim creierul, atât cât suntem în viață. De cele mai multe ori, când aud pacienți după o anumită vârstă că încă mai fac rebusuri, sudoku, apreciez foarte mult că încă mai citesc. Citind o carte, întârzie cumva acea atrofiere.
Trebuie să chemi și nepoții?
De obicei și vin însoțiți. Cei care prezintă o formă mai gravă a bolii vin însoțiți de familie. De obicei, când deja este mai mult decât un stadiu incipient, deja s-a trecut la o fază mai complicată și atunci vin însoțiți. Atunci se lucrează foarte mult cu familiile lor. Pentru a ști de ce să-i ferească. Să nu uite să lase un aragaz pornit. Să nu plece noaptea din casă.
Dacă prezintă diverse probleme organice. Să nu cadă din pat, că orice căzătură la o anumită vârstă nu mai este atât de ușoară ca pe la vârsta adultă. Și atunci, toată munca asta este într-o echipă, de muncă continuă. Și atunci știu la ce să se aștepte. Știu ce să urmeze, știu ce să observe, dacă apare ceva nou, dacă nu mai apare, dacă stagnează ceva.
Psihiatru dă și rețete?
– Da. Întotdeauna dăm și rețeta. Asta presupune și munca noastră în primul rând.
Dacă vorbim despre persoanele de vârsta a 3-a, a 4-a, de obicei vin el cu ea? Sau mai bine cu un nepot sau fiu?
De obicei ori vin cei 2, soț și soție. Ori soția ori soțul. Ori vin însoțiți de un copil, de un nepot. Ori de cineva care îi îngrijește, că majoritate au copii plecați sau nu stau în același oraș. Sau lucrează.
Dar să știți că au reușit în timp, că tocmai asta ne place în meseria noastră. Recomandăm din timp. Cumva facem un plan, să se gândească, cum ar trebui să găsească pe cineva care să-i îngrijească. Dacă ei nu pot fi acolo pentru părinții lor.
Pot fi și asistați? Adică să aibă posibilitatea ca un asistent medical să întrețină un pacient care uită?
Există această posibilitate după această evaluare la consultul inițial. Se poate face un referat către Comisia de handicap, pentru că demența beneficiază de o indemnizație lunară. Și de cele mai multe ori, când este o demență avansată, după cum spuneați că uită, nu știe cum îl cheamă, nu știe dacă soția sau soțul mai este în viață.
Memoria de scurtă durată este cea mai afectată și atunci se întocmește acel dosar specific pentru încadrare în persoane cu dizabilități și cu handicap și va putea beneficia de un asistent personal. Și va primi o sumă lunară, indemnizație care să-l ajute.
Dacă ar fi să dați timpul înapoi, v-ați face tot medic psihiatru?
Din facultate am dorit să fac psihiatria. La Iași am terminat facultatea, rezidențiatul l-am făcut în Iași și la București. Mi-am dorit să cunosc cât mai mult, să văd cât mai mult. Contează foarte mult să vezi cât mai multe în timpul rezidențiatului. Să ai îndrumători cât mai buni.
Am văzut că la clinica Hope Iași sunt multe cabinete.
– Da. Avem program de la ora 9 la 21 și în funcție de disponibilitatea terapeuților și a medicilor, împărțim în funcție de cabinete, fiecare cu pacientul respectiv. Astfel nu se suprapun consultațiile, nici timp de așteptare nu apare. Suntem organizați.
Cât de mult vă solicită funcția de manager?
50-50% acum la început. Pentru că la meseria de bază, la profesia de medic, nu renunț. Îmi place foarte mult ce fac. Îmi doresc implicare atât în rândul pacienților, cât și această provocare de a fi manager de clinică. De a avea o echipă frumoasă, unită și serviabilă pentru ceea ce vrem să facem în continuare.
Echipa de la Iași este mare acum?
Încă ne mai dezvoltăm. Este un început. Vrem să creștem.
Dar nu recunosc!
Este foarte greu. De asta și psihiatria niciodată nu a fost văzută ca și când te-ai duce la medicul de familie, sau la medicul dermatolog, sau cardiolog. Dar încet, încet dacă vom promova ceea ce înseamnă sănătatea mintală, psihiatria, faptul că ai nevoie de ajutor. Că nu este o rușine, că nu te marginalizează și nu te stigmatizează nimeni, noi suntem acolo să te ajutăm. Atunci lumea va accepta cu ușurință toate procesele.
Situația actuală, criza economică, energetică, război la graniță, sunt solicitări la care trebuie să facă față omul modern?
Da, din păcate pentru că ele vin pe un fond, pe niște traume din trecut. Nu toate vin acum. Cu toții de-a lungul vieții noastre, am trecut prin niște experiențe sau factori de stres. Niște probleme pe care nu le-am gestionat în momentul respectiv și cumulate cu tot ceea ce se întâmplă în zilele noastre pot declanșa apariția unor stări de anxietate, atacuri de panică, stări depresive. Atunci este indicat să apeleze la ajutor specializat, să facă față.
Atacul de panică poate fi datorat stresului?
Și stresului. Anumitor frici. Anumitor momente. Atacurile de panică sunt din ce în ce mai frecvente și de fapt ele preconizează sau ne amintesc că vom suferi sau că avem o problemă din sfera anxietății. Sau vin mână în mână cu depresia.
Claustrofobia este un motiv ca oamenii să vină la dumneavoastră? Sunt și multe persoane cărora le este frică să călătorească cu avionul.
Da. Se face terapie de lungă durată și atunci vor reuși să depașească momentul. Chiar și frica de avion se poate vindeca. Se face terapie, nu este nevoie întotdeauna de medicație adica de servicii de psihiatrie. Cred că și asta îi sperie pe foarte mulți. Că dacă merg la medic, medicul va recomanda medicație din prima! Dar nu. De multe ori putem recomanda și doar terapie și ajută foarte mult.
Dincolo de medicamente, de servicii de psihiatrie, au nevoie de terapie?
Exact. Asta este cel mai important și de asta am zis că trebuie înțeles că noi, ca și medici care practica servicii de psihiatrie, nu întotdeauna recomandăm medicația. Putem foarte bine să recomandăm doar terapie. Dacă terapeutul, psihologul consideră că nu reușește să ajungă la un numitor comun cu clientul, atunci se recomandă și tratamentul medicamentos.
Poate alcoolismul să genereze pacienți pentru clinica Hope Iași?
Da și din păcate sunt chiar foarte mulți.
Recunosc boala? Vin la dumneavoastră asemenea oameni?
O parte din ei o recunosc. O parte vin însoțiți. Alcoolul generează diverse probleme. Cel afectat poate lipsi de la servici. Numai face față la muncă și atunci apar diverse probleme din sfera asta. Nesiguranța financiară, certuri în familie sau izolare de cele mai multe ori. Atunci vin însoțiți.
Dar atunci dacă vin și recunosc că și pentru ei reprezintă o problemă și au nevoie de ajutor. Dacă ai voință rezolvi aceste probleme.
Aveți programe pentru asemenea situații?
Avem și pentru ei. Avem programe și pentru dependențele de alte substanțe psihoactive. Reușim să încorporăm cam tot ceea ce este afecțiune psihiatrică.
Cel mai important este că ei conștientizează că au o problemă și nu că vin în faza acută. Acestea sunt urgențe medicale și recomandăm ca orice urgență medicală să fie trimisă în unitatea de Urgențe a spitalului. Pentru că reprezintă niște riscuri și nu vrem să punem în pericol viața clientului și nici a familiei sale.
Așa că atunci când este urgență clară, recomandăm internare în spital pentru o perioadă. Ulterior cu adresabilitate către clinica Hope pentru a urma o schemă de terapie, de tratament.
Am întrebat toate aceste aspecte deoarece clinica Hope, este o formă modernă, necesară și foarte utilă pentru sănătatea mentală. Mai aveți ceva de adăugat?
Aș vrea să adaug faptul că suntem o clinică nou în Iași, dar suntem o echipă foarte bună. Cu dorință de a ajuta cât mai mult, de a face bine. De a găsi diverse alternative pentru clienții noștri și vrem să ajutăm pacienți de toate vârstele. Nu vom spune niciodată nu, nu vom da înapoi. Chiar vrem să facem bine.
Că stigmatizarea ar trebui să se oprească și în sfârșit psihiatria și psihologia lucrează atât de bine în ultima vreme, încât chiar dorim să fim de ajutor.
Sperăm și familia să fie un adevărat suport și să ne ajute pe tot parcursul vindecării sau stabilizării. Sau integrării pacientului din nou în societate și în familie.