Corectarea tulburarilor de limbaj la copii - Clinica Hope
Corectarea tulburarilor de limbaj la copii

Corectarea tulburarilor de limbaj la copii

 

Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, dar anumite aspecte legate de tulburarile de limbaj nu ar trebui ignorate. Totusi este important de inteles urmatorul lucru: o intarziere in vorbire nu reprezinta acelasi lucru cu o dificultate sau cu o insuficienta in vorbire.

Problematica tulburarilor de limbaj

Logoped Lucia Ionita:

„Cele mai cunoscute sunt „dislaliile„, anume emiterea de sunete in mod incorect. Dislaliile polimorfe sunt atunci cand copilul pronunta gresit mai multe sunete: „s”,”v”, „f”, mai rar „j”-ul si binecunoscutul „r”.

De cele mai multe ori corectarea tulburarilor de limbaj la copii se recupereaza foarte repede si usor daca pacientul vine la o varsta cat mai mica (4-5 ani). Pentru corectarea articularii sunetului „r”  se ajunge aproape de 6 ani. Atunci aparatul fonoarticulator este destul de maturizat pentru a pronunta corect toate sunetele”.

Observata in proportie de 5-10% la copiii prescolari tulburarea in vorbire are cauze dintre cele mai diverse. Pot fi de natura psihologica, functionala, organica sau chiar educationala.

Cum se realizeaza preventia

Logoped Lucia Ionita:

Se recomanda ca alaptatul sa fie pana la 1 an – 1 an si 2 luni, urmand ca partea de diversificare care se introduce de la 6 luni sa fie suplimentata pe parcursul acestei perioade cu hrana mai dura. Astfel muschii aparatului fonoarticulator sa fie bine antrenati.

Atentie! Daca in jurul varstei de 4 ani cand achizitia limbajului se aproprie de definitivare si parintii observa anumite anomalii este recomandat sa se adreseze psihologului clinician sau logopedului.

Cum se lucreaza cu copilul

Logoped Lucia Ionita:

In corectarea tulburarilor de limbaj la copii, de cele mai multe ori parintii sunt cooptati ca si co-terapeuti deoarece in cabinet copiii vin de 2-3 ori pe saptamana, cate o sedinta de 1-1,5 ore. Insa cel mai bine se lucreaza in mediul cunoscut cu ajutorul parintilor care si ei sunt invatati de logopezi sa lucreze pe anumite sunete.

Terapia abordata depinde de varsta copilului si de tipul de tulburare.

 

Logoped Lucia Ionita:

De cele mai multe ori pentru corectarea tulburarilor de limbaj la copii schema terapeutica urmeaza aceleasi principii de baza si anume:

  • miogimnastica aparatului fonoarticulator. Anume o intarire a muschilor obrazului si a limbii.
  • exercitii de respiratie astfel incat copilul sa invete sa respire corect. Acest lucru este necesar deoarece noi vorbim intotdeauna pe expiratie si nu pe inspiratie.
  • dezvoltarea auzului fonematic pentru recunoasterea sunetelor si exprimarea lor in mod corect.

Reportajul a fost realizat de catre TVR1 pentru realizarea emisiunii „Vreau sa fiu sanatos„.

 

Puteti urmarii intreaga emisiune AICI.

 

Citeste mai departe…

Tulburarile de voce

Tulburarile de limbaj

Tratarea tulburarilor de limbaj

Programeaza-te
Call Now Button