Cum tratam atacurile de panica - CSID - Clinica Hope

Cum tratam atacurile de panica – CSID

Cum tratam atacurile de panica

Cum tratam atacurile de panica

 

Specialistii spun ca ni se intampla tuturor, macar o data, la varsta adulta. Pentru ca deseori un asemenea episod e confundat cu un atac de cord sau o alta boala acuta, iti propun sa aflam impreuna care sunt cauzele tulburarii de panică si mai ales cum poate fi controlata.

Poti ajunge direct la urgente, cu o durere chinuitoare de cap si o gheara in piept, desi ai un organism sanatos. Frecvent, la camera de garda vin pacienti convinsi ca au suferit un infarct sau un atac cerebral, iar prima descriere a starilor prin care au trecut recent e cu siguranta dramatica.

Atacul de panica se poate declansa oriunde, la serviciu- cand apar situatii stresante, la piata ori in magazin- adica in contextul unor aglomerari umane- in spatii deschise, putin cunoscute, dar si in intimitatea si confortul propriei case.

Principalele simptome: 

Practic, timp de 10-20 de minute, intreaga fiinta se prabuseste, inima bate nebuneste, iti e greata sau te doare cumplit stomacul, ai frisoane, transpiratii reci sau pielea fierbinte, tremuri, ametesti si crezi ca pierzi controlul. Din fericire, de multe ori setul standard de investigatii arata ca inima si creierul sunt bine. Si atunci intervine specialistul, care va explora o a treia varianta: atacul de panica.

DR. GABRIELLA BONDOC, medic psihiatru: “Denumim atac de panica o astfel de descarcare de adrenalina, de hormoni de stres, cu simptome foarte variate”.

Apare un soi de conglomerat de trahicardie, de puls foarte accelerat, de trahipnee- respira superficial si des. O senzatie de “o sa mor”, “o sa fac un atac de cord”. Stiu cazuri de pacienti care au fost operati de abdomen acut chirurgical, pentru o astfel de durere extrem de puternica la nivelul abdomenului.

In spatele acestor simptome exista un factor declansator. Din prezent, de exemplu, o problema de la serviciu sau o divergenta in familie ori poate ceva din trecut, chiar din copilarie.

Din pacate, un prim atac de panica te face sa asociezi locul in care s-a produs cu starea de neliniste si declanseaza o reactie in lant: imi e teama sa nu mi se intample din nou si tocmai aceasta frica persistenta creeaza o asa-numita anxietate anticipatorie. Adica devine mult mai probabil sa trec printr-un nou atac de panica, daca aceste ganduri negative persista.

Atacurile de panica, extrem de frecvente

DR. GABRIELA BONDOC: “Tulburarile de anxietate si tulburarile de panica sunt atat de frecvente, incat n-ar trebui sa fie o rusine pentru nimeni. Daca aceste simptome iti afecteaza viata, cu siguranta, trebuie sa mergi la medic, psiholog, la ambii. Recomandarea mea este catre medicul psihiatru, care te poate directiona catre psihoterapie si/sau tratament medicamentos”.

Cu medicamente, simptomele tulburarii de panica dispar in cateva saptamani. E de preferat totusi ca pacientul sa sustina procesul de vindecare cu sedinte de psihoterapie, prin care sa ajunga la sursa problemei si sa o controleze.

Terapia are succes atunci cand episoadele apar tot mai rar si nu mai provoaca frica.

 

Tratamentul atacurilor de panică 

 

Sursa: CSIDClinica Hope

Programeaza-te
Call Now Button