Tratament Atacuri de Panica - Clinica Hope Bucuresti
Tratament Atacuri de Panica

Tratamentul atacurilor de panică

ratament atacuri de panica

Mulți dintre noi pot avea 1-2 atacuri de panică de-a lungul vieții, iar aceste scurte episoade nu duc la nimic altceva. Pentru unii oameni, însă, ele au loc mult mai frecvent. Din fericire, există tratamente eficiente pentru a le pune capăt și oricine poate scăpa de aceste stări.

În general, atacurile de panică sunt tratate fie cu psihoterapie, fie cu medicație, fie cu o combinație între cele două. În câteva cazuri mai rare, în cadrul clinicilor specializate, găsești și programe mai eficiente, dedicate pentru așa ceva. Tratamentul tulburării de panică se face în general în ambulator. În anumite situații, cum ar fi apariția concomitentă a altor simptome sau tulburări psihice (ideație suicidară, depresie severă, uz de substanțe sau agorafobie), tratamentul tulburării de panică se poate iniția în spital, asociat cu tratamentul tulburării care a necesitat spitalizarea.

Numeroase studii au demonstrat eficiența tratamentului inițial cu antidepresive, anxiolitice sau terapie cognitiv-comportamentală – una din formele de psihoterapie cu eficiență dovedită.

Alegerea unui tratament pentru atacuri de panică este ghidată inițial de preferințele pacientului, riscurile și beneficiile pentru fiecare pacient în parte, istoricul terapeutic al pacientului, condițiile medicale sau psihiatrice coexistente, costul tratamentului, accesul la tratament.

Medicația folosită 

Toate informațiile despre medicamente pe care le gășiți aici sunt numai cu titlu informativ. Având în vedere numeroasele efecte adverse posibile, interacțiunile uneori periculoase și necesitatea adaptării lor la tipul de anxietate sau atacuri de panică, modul în care reacționează individual fiecare organism, precum și faptul că s-ar putea să fie nevoie de asocierea în cunoștință de cauză a mai multor medicamente, nu trebuie încercat niciun tratament medicamentos care nu este prescris de un medic.

Principalele clase de medicamente folosite 

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS)

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) sunt indicați ca tratament de primă linie pentru toate tulburările anxioase. Creșterea serotoninei duce la scăderea simptomelor de anxietate și a frecvenței și intensității atacurilor de panică, până la dispariția acestora.

Pacienții cărora li se prescrie un ISRS, pot prezenta în timpul primelor două săptămâni de tratament o creștere a anxietății, motiv pentru care se recomandă inițierea terapiei cu doze mici, eventual și asocierea unei benzodiazepine.

Intensitatea efectelor adverse tinde în general să scadă în timp, dar pot persista la anumiți pacienți și pot determina schimbarea tratamentului. Nu se poate prezice care pacient va prezenta un anumit efect advers.

Cele mai frecvente efecte adverse întâlnite sunt: anxietate, greață, creșterea sau reducerea apetitului, insomnie/somnolență, scăderea libidoului, mai rar cefalee.

Când tratamentul cu un ISRS este întrerupt brusc pot să apară: anxietate, iritabilitate, simptome similare gripei (mialgii, guturai, greață, vomă, diaree), senzațiile de amețeală, frecvent accentuate de mișcare, senzația de nesiguranță asupra echilibrului sau a poziției în spațiu. Această reacție nu reprezintă „dependență” față de antidepresive, așa cum se consideră în mod eronat.

Antidepresivele cu acțiune duală (Venlafaxina) sunt inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei și noradrenalinei (ISRSN).

Venlafaxina este în general bine tolerată. Efectele secundare cele mai frecvente sunt greața și cefaleea, care de obicei scad după prima sau a doua săptămână de terapie. Alte efecte adverse posibile sunt: somnolență, uscăciunea mucoasei bucale, nervozitate, creșterea tensiunii arteriale.

Antidepresivele triciclice (ADT)

Sunt mai puțin folosite decât ISRS datorită efectelor secundare mai frecvente. Cele mai eficiente din această clasă sunt imipramina și clomipramina. Dozele de administrare se cresc foarte lent pentru evitarea apariției efectelor secundare, de aceea efectele terapeutice optime apar la 8-12 săptămâni de tratament.

Alte substanțe antidepresive care și-au dovedit eficacitatea în tulburarea de panică sunt mirtazapina și reboxetina.

Benzodiazepinele (medicamente înrudite cu diazepamul)

Alprazolam (Xanax), Clonazepam (Rivotril), Bromazepam, Lorazepam (Anxiar) au efecte similare, și anume, efect anxiolitic, sedativ/hipnotic, anticonvulsivant și miorelaxant. Ca urmare a acestor acțiuni, benzodiazepinele sunt indicate pentru tratamentul diferitelor tulburări anxioase, insomniilor, sevrajului alcoolic.

Nu se recomandă administrarea lor cu alte substanțe deprimante asupra sistemului nervos central, ca de exemplu alcoolul, barbituricele, opioide sau antihistaminice sau cu antiacidele care scad absorbția benzodiazepinelor. 

Sedarea este cel mai frecvent efect advers, care poate fi perceput ca oboseală sau somnolență. Mai pot apărea dificultăți în concentrare, senzația de încetinire a proceselor gândirii, cefalee, tulburări de vedere, vertij, greață.

Toate benzodiazepinele pot determina apariția unei dependențe fizice, dar un risc crescut au  benzodiazepinele cu instalare rapidă a efectului. În general, probabilitatea apariției dependenței crește odată cu creșterea dozei și a duratei de tratament.

De aceea nu este recomandată utilizarea lor mai mult de 2 luni și se face numai la indicația unui medic psihiatru!

Durata unui tratament pentru atacuri de panică trebuie stabilită în funcție de caracterul afecțiunii. Pacienții cu simptome intermitente sau simptome care apar în urma unor situații stresante identificabile trebuie tratați intermitent.

În general, durata unui tratament medicamentos cu antidepresive pentru atacuri de panică este de 6-9 luni, dar în cazul afecțiunilor severe poate dura și 1-2 ani. Oprirea tratamentului se face numai cu acordul și sub supravegherea medicului psihiatru.

Psihoterapia poate facilita întreruperea tratamentului atât cu antidepresive, cât și cu benzodiazepine. 

Când se recomandă psihoterapia:

Psihoterapia se recomandă asociată tratamentului farmacologic, dar și pacienților care preferă tratamentul fără medicamente.

Calea psihoterapeutică încearcă să afle și să modifice cauza care a dus la apariția simptomelor. Constă în ședințe cel puțin săptămânale, pe o perioadă de cel puțin 6 luni, de cele mai multe ori mai mult (în funcție de gravitatea problemelor și nivelul de profunzime a terapiei).  Psihoterapia poate modifica felul profund de a gândi și simți, cu rezolvarea conflictelor psihologice inconștiente care au stat la apariția simptomelor.

În general, psihoterapia pentru tratamentul atacurilor de panică și anxietății implică:

– tehnici de restructurare cognitivă – a învăța să gândești non-alarmist, realist, legat de anxietate

– a înțelege și modifica credințele profunde despre sine, lume și viață

– cunoștințe legate de mecanismele psihologice ale emoțiilor

– tehnici de relaxare

– abilități de definire și înțelegere a propriilor emoții

– tehnici comportamentale de control al stresului și al simptomelor de anxietate (prin expunere)

– analiza cauzelor posibile ale anxietății

– construirea unei relații terapeutice profunde și sigure

Există mai multe forme de psihoterapie, iar eficiența lor ține nu numai de tehnicile și conceptele folosite, ci mai ales de cât de bine te înțelegi/te simți cu terapeutul, ce relație ai cu el.

Tratamentul combinat (farmacologic și psihoterapeutic în paralel) ar trebui considerat atunci când pacienții nu au răspuns monoterapiei (cu una din cele 2 variante) sau când simptomatologia severă  influențează  capacitatea pacientului de a se angaja în psihoterapie.

Noi, oferim o abordare individuală, în care pacienții pot alege între toate cele 3 variante: tratament psihiatric-medicamentos, tratament psihoterapeutic sau mixt. În plus am creat programe specifice de tratament și workshop-uri în care poți învăța cum să gestionezi singur anxietatea. Psihiatrii și psihoterapeuții noștri au o îndelungată experiență în domeniul tratamentului atacurilor de panică și prin aplicarea metodelor combinate, avem o eficiență mult mai mare în tratamentul anxietății.

Psihoterapeuții noștri împletesc tehnicile de terapie cognitiv-comportamentală, teoria analiziei tranzacționale și atitudinea umanistă, pentru a crea cel mai eficient plan de tratament.

Astfel șansele tale să rezolvi problemele cauzate de această afecțiune sunt mult mai mari, iar timpul necesar va fi mult mai mic.

În clinica noastră beneficiezi de :

  • terapie medicamentoasă;
  • psihoterapie individuală;
  • workshop – psihoeducație și psihoterapie;
  • programul specializat de 3 luni pentru tratamentul anxietății (grup de abilități specific și psihoterapie de grup).

Avantajul nostru constă însă în faptul că suntem o clinică exclusiv destinată sănătății psihice, în care psihiatrul și psihoterapeutul fiecărui pacient comunică și colaborează între ei, cu acordul pacientului, aplicând programe specializate pentru ca acesta să primească cel mai bun și eficient parcurs terapeutic.

Citește mai mult:

Tratament anxietate – Workshop „Dincolo de frică”

Programeaza-te
Call Now Button