NU, Tulburarea Bipolara nu inseamna Personalitate Dubla (Multipla)! - Clinica Hope

NU, Tulburarea Bipolara nu inseamna Personalitate Dubla (Multipla)!

NU, Tulburarea Bipolara nu inseamna Personalitate Dubla

 NU, Tulburarea Bipolară nu înseamnă Personalitate Dublă (Multiplă)!

 

Tulburarea Bipolară a devenit un termen foarte trendy în domeniul tulburărilor psihice, iar tulburarea este câteodată chiar asociată cu creativitatea și carisma. Acest lucru poate fi datorat, în parte, numărului mare de celebrități și artiști care au început să împărtășească public dificultățile proprii cu această tulburare.

Când este vorba însă de sindromul de personalitate multiplă, există ceva mai multă ignoranță sau confuzie. Acest lucru subliniază nevoia de informare și dialog în ceea ce privește ambele afecțiuni, pentru a cultiva înțelegerea și compasiunea.

 

Ce este Tulburarea afectivă Bipolară?

Tulburarea Bipolară, în trecut cunoscută sub denumirea de afecțiune maniaco-depresivă, este o tulburare mentală caracterizată de episoade opuse de dispoziție, energie, nivel de activități, cu perioade de depresie (tristețe însoțită de energie și activități reduse) și perioade de manie/hipomanie (veselie/iritabilitate, energie crescută, logoree).

Tulburarea bipolară are cauze chimice și genetice, legate de inabilitatea zonelor din creier responsabile de reglarea emoțiilor de a menține dispoziția stabilă în timp. Este o tulburare frecventă, până la 6% din populația generală putând avea această tulburare.

Persoana are în viața sa:

  • Episoade Maniacale: Perioade de cel puțin 7 zile de entuziasm extrem, comportament energic caracterizat de o severitate suficientă pentru a provoca dificultăți sau deficiențe în funcționarea profesională, socială, educațională sau de altă natură importantă.
  • Episoade Depresive: Perioade de tristețe de cel puțin 2 săptămâni, dispoziție scăzută sau neputință, caracterizate și de pierderea interesului sau plăcerii în activitățile zilnice. Această dispoziție trebuie să reprezinte o schimbare față de dispoziția normală a persoanei; socială, ocupațională, educațională sau orice altă funcționare importantă trebuie să fie, de asemenea, afectată negativ de schimbare.
  • Episoade Hipomaniacale: Perioade maniacale mai puțin severe, care nu afectează comportamentul social sau ocupațional, cu durata de cel puțin 4 zile.

 

Ce este tulburarea Personalității Multiple?

Tulburarea de identitate disociativă sau personalitatea multiplă este o condiție severă, extrem de rară și foarte disputată, care apare des în producțiile media datorită teatralității condiției.

În această tulburare, două sau mai multe identități distincte, sau stări de personalitate, sunt prezente în persoană și, alternativ, preiau controlul asupra individului. De asemenea, persoana suferă pierderi de memorie care sunt prea extinse pentru a fi explicate prin uitarea obișnuită. Personalitatea multiplă se caracterizează printr-o identitate fragmentată și prin lipsa integrării diferitelor aspecte ale identității, memoriei și conștiinței într-un singur sine multidimensional. Când se află în control, fiecare tip de personalitate poate fi experimentat ca și cum ar avea o istorie distinctă, o imagine de sine și o identitate.

Caracteristicile alterului contracarează aspecte ale identității primare și anumite circumstanțe sau factori de stres pot provoca alternările. Diferitele identități pot nega cunoașterea reciprocă, pot fi critice una față de alta sau par a fi în conflict deschis.

 

Care sunt diferențele între aceste două tulburări?

Chiar dacă aceste două tulburări sunt complet distincte în definițiile și simptomele lor, ele sunt adesea confundate de societate în general (împreună cu o a treia tulburare, schizofrenia). Oricât de multă confuzie publică ar există, singurul lucru semnificativ pe care aceste tulburări îl au în comun este nefericitul fapt că mulți dintre cei care suferă de ele sunt încă stigmatizați de societate. Tulburările diferă în mai multe moduri:

  • Tulburarea bipolară nu implică probleme cu identitatea de sine. Tulburarea de personalitate disociativă provoacă probleme cu identitatea de sine, care este împărțită între mai multe identități.
  • Depresia este una dintre fazele alternante ale tulburării bipolare. Persoanele cu tulburare de personalitate disociativă nu sunt deprimate inițial, iar nivelul lor de energie este normal.
  • Bărbații sunt mai frecvent diagnosticați cu tulburare bipolară decât femeile. În schimb, femeile sunt mai frecvent diagnosticate cu tulburare de personalitate disociativă decât bărbații.
  • Tulburarea bipolară este o tulburare psihică foarte frecventă, cu cauze biologice și genetice clare, în timp de tulburarea de personalitate disociativă este o raritate, cu cauze necunoscute, a cărei existență este contestată de mulți specialiști și care apare mai des în filme decât în viața obișnuită.
  • Schimbările de dispoziție în tulburarea bipolară sunt episodice, cu perioade lungi de normalitate între ele. Schimbările între personalități pot apărea de mai multe ori pe zi.
  • Tulburarea bipolară este o tulburare de dispoziție care este atribuită cauzelor genetice, de mediu și biochimice. Tulburările bipolare au tendința de a se desfășura în familii, sugerând o legătură genetică. Dezechilibrele chimice ale neurotransmițătorilor din creier sunt, de asemenea, legate de tulburările bipolare. Personalitatea multiplă, pe de altă parte, este o tulburare disociativă care este atribuită cauzelor de mediu. În mod specific, se consideră că personalitetea multiplă este rezultatul traumatismelor timpurii din copilărie.
  • Baza tratamentului pentru tulburarea bipolară este medicația, de regulă stabilizatori ai stării de spirit. De asemenea, pot fi utilizate antidepresive și antipsihotice. Terapia ajută oamenii să gestioneze stresul și să facă față efectelor vieții cu tulburare bipolară. Baza tratamentului pentru personalitatea multiplă este psihoterapia, cu scopul de tratare a traumelor într-un mod sănătos și învățarea de a coopera cu alterarea ca sistem (sau integrarea într-o singură identitate).

 

De ce se confundă simptomele Personalității Multiple cu cele ale Afecțiunii Bipolare?

Mai multe simptome ale personalității multiple par similare cu simptomele tulburării bipolare.

Persoanele cu personalitate multiplă pot să pară că schimbă frecvent dispozițiile. În timp ce acest lucru este cauzat, de fapt, de diferitele „personalități” care vin, ele pot fi confundate cu episoadele ciclului de tulburare bipolară.

Modificările rapide ale discursului și ale gândirii, comune în manie, se produc de asemenea în personalitatea multiplă. În cazul personalității multiple, aceste modificări apar în timpul comutării.

Reacțiile neobișnuite, un simptom al maniei din tulburarea bipolară, pot apărea și în personalitatea multiplă.

Depresia, lipsa de speranță și gândurile suicidare, toate simptomele stării depresive din tulburarea bipolară, sunt de asemenea prezente în personalitatea multiplă, dar nu sunt chimice, ci sunt legate de traume trecute.

Datorită similitudinii simptomelor, nu este neobișnuit ca persoanele cu personalitate multiplă să primească un diagnostic de tulburare bipolară.

 

Citește mai departe…

PROGRAM DE TRATAMENT TULBURARE BIPOLARĂ
TULBURAREA BIPOLARĂ A PRINȚESEI LEIA – MOȘTENIREA LUI CARRIE FISHER 
TULBURAREA BIPOLARĂ – DISPOZIȚIA
TULBURAREA BIPOLARĂ – SIMPTOME
RECOMANDĂRI TULBURAREA BIPOLARĂ

Programeaza-te
Call Now Button