Tulburarile de limbaj - Clinica Hope
Tulburarile de limbaj

Tulburările de limbaj

Este posibil ca învățătoarea sau educatoarea să-ți fi menționat despre copilul tău că ar putea să aibă o anumită problemă cu vorbitul. Sau în timpul discuțiilor tale cu el, ai observat că din când în când are anumite dificultăți.

Ar putea copilul tău să aibă o problemă? Și dacă da, ce ar trebui să faci?

Este indicat să intervii cât mai din timp. O evaluare realizată de către un logoped cu experiență poate cu siguranță să-ți spună dacă copilul tău are vreo problemă sau dacă sunt doar lucruri normale.

Tulburările de limbaj

O tulburare de limbaj se referă la o problema legată de pronunție sau producerea sunetelor. O tulburare de limbaj se referă la dificultățile de a înțelege sau de a lega cuvinte între ele pentru a comunica idei.

 

Tulburările de limbaj includ:

  • Probleme de articulare: dificultatea producerii sunetelor în silabe sau pronunția incorectă a cuvintelor, până în punctul în care nu mai poți fi înțeles
  • Problemele legate de fluență: probleme precum bâlbâitul, în care fluența exprimării este întreruptă prin opriri anormale, repetiția parțială a cuvintelor (co-co-copil), sau prelungirea sunetelor și a silabelor (șșșșarpe).
  • Probleme de rezonanță sau de voce: probleme cu pronunția, volumul, sau calitatea vocii, care distrag ascultătorii de la informația transmisă. Aceste tipuri de tulburări pot să cauzeze și durere sau disconfort copilului în timp ce vorbește.

 

Tulburările de limbaj pot fi receptive sau expresive

  • Tulburările receptive: dificultăți în a înțelege sau în a procesa dialogul.
  • Tulburările expresive: dificultatea de a lega cuvinte pentru alcătuirea de propoziții, vocabular limitat sau incapacitatea de folosire a limbajului într-un mod obișnuit, în special în cadrul social.
  • Tulburările cognitive de comunicare: dificultăți în aptitudinile de comunicare care implică memoria, atenția, percepția, organizarea, stabilirea de reguli și rezolvarea problemelor.
  • Disfagia: este o tulburare caracterizată de problemele cu înghițirea produselor alimentare sau a lichidelor, incluzând printre altele și probleme de mestecat, înghițit, tușit, înecat și regurgitat.

Logoped – Specialist în tulburările de vorbit

Logopedul este un specialist care a studiat comunicarea între oameni, evoluția acesteia și problemele sau tulburările aferente. Este de formare psihopedagog sau psiholog, absolvent al facultăților de psihologie și științele educației, în cadrul universităților de stat sau particulare, precum și al programelor masterale de profil. Dacă își desfășoară activitatea în mediul privat, adică în cadrul cabinetelor de psihologie unde se face și terapie logopedică, logopedul trebuie să posede atestat de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din România (COPSI).

Logopedul este capabil să evalueze discursul, limbajul, comunicarea cognitivă și capabilitățile orale/de ingerare/înghițire, pentru a identifica probleme legate de comunicare (articulare, fluență, voce, tulburări de receptivitate și exprimare, etc.) și cea mai bună metodă de remediere a acestora.

Citește mai departe…  TRATAREA TULBURĂRILOR DE LIMBAJ

Programeaza-te
Call Now Button