Shoppingul compulsiv
De ce vrem să cumpărăm orice şi prea mult si ajungem la shoppingul compulsiv?
Cu toții am auzit povești sau poate chiar am trăit experiența cumpărăturilor în România comunistă. In prezent, mai ales datorită magazinelor online, putem cumpăra oricând, oricât. Cateodata nici nu este nevoie ca măcar să ne deplasăm, singura limită fiind cea financiară. Aceste lucruri au pus bazele aparitiei unui comportament dus la extrem “shoppingul compulsiv”.
Shoppingul este o activitate plăcută și relaxantă. Poate un comportament aparent inofensiv, considerat chiar terapeutic de unele persoane, să fie dăunător pentru sănătatea psihică. Poate fi chiar un indicator al altor afecțiuni coexistente?
Răspunsul este DA și nu e o descoperire recentă. Prima mențiune despre cumpăratul compulsiv într-un manual de specialitate a fost acum 100 de ani. Acesta era descris de către psihiatrul Emil Kraepelin ca „nebunie impulsivă”.
Shoppingul compulsiv. Ce este aceasta tulburare?
Termenul clinic pentru shoppingul compulsiv este oniomania (din grecescul onios=vânzare și manie=nebunie). Aceasta este caracterizată de comportament și gânduri excesive în privința cumpărăturilor, care duc la stres marcat și afectează calitatea vieții. Este o formă anormală de shopping și cheltuit, în care consumatorul are un impuls copleșitor, incontrolabil, repetitiv și cronic de a cumpăra și cheltui, de obicei cu scopul de a ameliora trăirile negative, precum stresul sau anxietate.
Spre deosebire de cumpăratul impulsiv, când facem o achiziție neplanificată (de obicei cu un cost scăzut), cumpăratul compulsiv duce la consecințe negative serioase, precum datorii. Afecțiunea a fost identificată la nivel global. Statisticile în privinţa numărului de oameni afectați variază, de la 1 la 30%, însă o meta-analiză recentă a indicat că 4,9% dintre adulți suferă de oniomanie.
Cele mai afectate sunt femeile (80% din persoanele cu acest diagnostic), dar este posibil ca bărbații să fie subdiagnosticați.
În prezent, mulți specialiști cred că shoppingul compulsiv conține atât elemente din tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC), cât și elemente din tulburarea de control al impulsului (TCI).
Ce cumpara persoanele carora le place shoppingul compulsiv?
De multe ori sunt lucruri pe care nu le vor și pe care nu le folosesc după achiziționare. Obiectele sunt abandonate în cutiile sau ambalajele originale, într-un colț al casei. În cazul femeilor, cele mai comune achiziții sunt: hainele, pantofii, produsele cosmetice și obiecte de decor pentru casă, în timp ce bărbații au o predilecție pentru dispozitivele electronice, unelte și cărți. Articolele în general nu sunt scumpe, problemele financiare sunt cauzate de cantitatea și frecvența cumpărăturilor.
Într-un studiu cu participanți care suferă de tulburare de shopping compulsiv, aceștia au spus că ar fi cheltuit în medie 110$ (aproximativ 460 de lei) într-o sesiune de shopping. Aceste descoperiri ale cercetătorilor sugerează că shoppingul compulsiv nu este despre obiectele cumpărate, ci despre actul în sine, care eliberează anumite substanțe în creierul nostru ce ne fac să ne simțim bine.
De ce apare aceasta obsesie pentru cumparaturi?
Există un tratament pentru shoppingul compulsiv?
Încă nu știm exact ce determină apariția tulburării de shopping compulsiv, pentru că nu este înțeles foarte bine mecanismul neurologic sau cognitiv care provoacă simptomele. Au fost propuși mai mulți factori care contribuie la dezvoltarea acestei tulburări. Printre acestia sunt: evenimente negative în copilărie (abuz, neglijență), dezechilibre ale neurotransmițătorilor de la nivel cerebral, mediul și elementele culturale. Cu toate acestea, nu există dovezi suficiente care să confirme niciuna dintre aceste teorii.
Shoppingul compulsiv este ereditar?
Faptul că rudele celor afectati de shoppingul compulsiv au șanse mai mari să sufere de afecțiuni psihice sugerează că există o componentă ereditară.
În plus, oniomania e asociată cu rate crescute de tulburări de personalitate, depresie, anxietate sau tulburare obsesiv-compulsivă la persoanele diagnosticate. Este foarte important ca acele persoane diagnosticate să primească ajutor. Acesta este sub forma tratamentului specializat și a sprijinului din partea familiei și prietenilor. În prezent, principalele metode de tratament sunt medicația antidepresivă și terapia cognitiv-comportamentală. Ea poate fi aplicată în cadrul unui grup de terapie, unde participanții primesc teme și exerciții pentru acasă și educație financiară.
Cum iti dai seama ca suferi de shopping compulsiv?
Shoppingul compulsiv este o tulburare psihică, ce poate fi diagnosticată doar de specialiștii în sănătate mintală (psihiatri, psihologi clinicieni). Ei au la dispoziţie diferite chestionare pentru depistarea afecțiunii. Unul dintre primele chestionare de acest tip, care este utilizat și în prezent, este „Scala de măsurare a cumpăratului compulsiv”.
Aceasta constă în 16 afirmații axate pe patru dimensiuni:
tendința de a cheltui,
reactivitatea emoțională,
vinovăția după cumpărături
mediul familial.
Specialiștii trebuie să ia în considerare internări anterioare, tratamente medicamentoase sau alte diagnostice (tulburări psihiatrice, neurologice, tumori cerebrale) ale pacientului care ar putea explica acest comportament.
5 sfaturi utile pentru shoppingul compulsiv
- Renunță la cardurile de credit. Acestea sunt o sursă facilă de bani și o metodă de îndatorare care alimentează comportamentul nociv;
- Mergi la cumpărături împreună cu un prieten sau o rudă. Ei te pot ajuta să te abții de la cumpărături compulsive;
- Găsește alte metode de a-ți petrece timpul liber și de a te relaxa, care să nu implice cumpărături;
- Cand cumperi online, lasă lucrurile pe care vrei să le achiziționezi o zi sau două în coș…. pentru a nu lua o decizie impulsivă;
- Folosește programe care să blocheze site-urile de cumpărături de la care știi că nu poți să te abții.
Semnale de alarmă
cheltuiești mai mult decât îți permiți (te împrumuți, ai datorii la prieteni, bănci);
shoppingul e o reacție la emoțiile de furie sau tristețe;
mergi la cumpărături ca să te simți mai puțin vinovat pentru o sesiune anterioară de cumpărături;
relațiile tale au de suferit din cauza cumpăratului sau cheltuitului excesiv (te cerți cu partenerul, familia, prietenii);
ai pierdut controlul comportamentului tău. (nu te poți abține din a face asta…. chiar dacă ai promis că nu mai cumperi nimic pentru o perioadă de timp).
Persoanele care suferă de tulburare de shopping compulsiv simt tensiune sau anxietate înaintea cumpărării și o senzație de ușurare după achiziție.
„Afecțiunea a început să primească mai multă atenție din partea cercetătorilor abia în ultimele decenii. Insă nici în prezent nu a fost inclusă în DSM, manualul de diagnostic în psihiatrie. Aceste lucru se intampla pentru că nu există un consens asupra patologiei acesteia sau încadrării într-o anumită categorie. Asta nu înseamnă că nu reprezintă o problemă serioasă, care ar trebui identificată și tratată. Inseamna doar că inca nu s-au strans destule studii și dovezi pentru clasificare.“
Sursa: Romania Libera
Daca consideri ca ai probleme de acest gen, iar sfaturile de mai sus nu sunt suficiente, este recomandat sa vorbesti cu un specialist pe aceasta tema.
Poți să beneficiezi de o evaluare sunând la 0724792901.
Tine minte! Negarea este primul indicator care ar trebui sa-ti dea de gandit.
Incearca sa ceri parerea prietenilor despre comportamentul tau.