Însă, sunt foarte mulți adulți, care nu au fost diagnosticați cu ADHD în copilărie.
În mare parte, diagnosticul de ADHD este pus copiilor când aceștia se află în școala primara, însă, în unele cazuri, diagnosticul poate fi pus abia in adolescența sau la maturitate. In general, se vorbeste despre varsta scolara, undeva in intervalul de 6-7 ani.
Exista si riscul crescut ca diagnosticul sa fie pus gresit, dat fiind faptul ca cele doua, deficit de atentie si hiperactivitate, pot fi normale pentru copiii de varste mai mici.
Simptomele au existat, dar nu au fost luate in seama. Fie părinții nu și-au dat seama, fie profesorii nu au observat. Au ajuns să catalogheze copilul ca fiind leneș, ca fiind dezordonat, ca fiind un copil problemă, ca fiind un copil rău. Insa, momentele hiperactive si impulsive ar trebui sa fie analizate. Lipsa de atentie, (de a mentine atentia) sunt specifice in cazul tipului de ADHD in care predomina hiperactivitatea si impulsivitatea.
Semne ADHD la adulti
Copiii cu ADHD devin adulți cu multe probleme. Pot să fie adulți care toată viața s-au străduit mult și nu au reușit să-și maximizeze potențialul. Uneori nu reușesc să termine școlile, alteori reușesc să aibă funcții de conducere. Dar fiecare task, fiecare lucru pe care îl au de făcut, este făcut cu chin. Persoanele afectate au dificultati in a-si controla comportamentul si de a se concentra.
Felul în care o persoană cu ADHD reușește să-și organizeze timpul și viața este unul dificil. Este foarte chinuitor să amâni la nesfârșit și să funcționezi doar în hopuri și în salturi. Să simți că nu reușești să-ți atingi potențialul.
Nu este doar o problemă de voință! Pentru că problematica aceasta mintală este pusă pe seama voinței. Dacă ar vrea, ar putea!
În majoritatea tulburărilor psihice care se întâmplă în sistemul limbic exact acolo e și centrul voinței. Nu se poate cu voința, fiindcă chiar și centrii voinței sunt afectați. Persoanele cu ADHD ajunse adulte, au acest istoric în spate și întotdeauna pentru a pune diagnosticul de ADHD, este necesar ca aceste simptome ADHD la adulti care ne chinuie în prezent, să fi fost prezente încă din copilărie.
Cand ar trebui sa ai semne de intrebare?
În general persoanele adulte au:
- Probleme de atenție.
- Probleme de concentrare.
- Probleme de organizare a sarcinilor.
Pentru oamenii care n-au ADHD lucrurile sunt simple. Isi stabilesc sarcini și asta fac în fiecare zi. În fiecare zi bifeaza lucruri. Însă, pentru o persoană cu ADHD, organizarea sarcinilor este ceva ca și cum ai pune pe cineva într-o cămașă de forță. Este ceva împotriva voinței. Știi că trebuie, dar fugi de acest lucru cât poți de tare, pentru că acel efort mental este extrem de greu de făcut. Și atunci amâni. În mod sigur, apar stări de anxietate sau de depresie.
Persoanele afectate sunt mult mai predispuse in a dezvolta tulburari bipolare, de personalitate, depresie, anxietate sau atacuri de panica. Tulburarile de somn, abuzul de alcool si alte substante psihoactive sunt si ele pe lista.