Simptome depresie pentru pacient sau familie/cunoscuti:
vă puteți simți epuizat, permanent obosit
vă pierdeți treptat energia, vitalitatea, pofta de viață
starea de spirit este una proastă
vă treziți mai obosit decât v-ați culcat
nu mai aveți forță, elan pentru activitățile curente, pe care le faceți cu dificultate, greoi, parțial sau chiar deloc (lipsa de energie)
sentimente de inutilitate sau culpă excesivă și inadecvată, care poate să fie delirantă și care nu este doar autoreproș sau culpabilizare legată de a fi suferind
inițial pot fi vagi sentimente de inadecvare, de a nu fi „suficient” de bun/bună soț/soție, de a nu mai fi bun la serviciu/de a nu reuși un proiect
de a fi greșit față de anumite rude/prieteni
apoi treptat apar îngrijorări legate de anumite situații din viață, în care ar crede că a ales greșit, că „nu ar fi trebuit să..”
că e vinovat de dificultățile din viața altora
că este inutil/„bun de nimic”
crede că este, „o povară”, crede că „celorlalți le-ar fi mai bine fără mine”, că existența lui „le face celorlalți rău”
Unele persoane pot suporta cu greu scăderea energiei și devin iritați, nervoși, iar alții caută alte boli care să explice această oboseală.
Uneori se considera vinovati de problemele intregii lumi.
Se consideră „cel mai mare păcătos”, că va fi pedepsit de Dumnezeu, pierzând în cazuri severe legătura cu ceea ce poate fi real (idee delirantă)
Uneori persoana poate avea halucinații, care pot fi sau nu congruente cu dispoziția. Adică pacientul poate vedea, auzi, simți lucruri care nu există în realitate și care sunt sau nu legate de tristețe. De exemplu, o femeie în vârstă poate să își vadă lângă pat soțul (mort de mulți ani) care o strigă să vină la ea sau poate să audă o voce care îi vorbește urât pe stradă, fără să fie nimeni acolo.
În cazuri severe, depresia apare atunci cand o persoana poate să aibă idei delirante, cu sau fără legătură cu tristețea, iar pentru a primi ajutor specializat trebuie să ajungă în cabinetul unui medic psihiatru. Persoanele care suferă de depresie simt că sunt urmărite, că cineva le vrea mortea, le persecută sau le prejudiciază (pe ea sau pe cineva apropiat). Că este posedată, că se vorbește despre ea, că este vinovată de nenorocirile celorlalți. Că este păcătoasă, că va săraci, că ea sau cei apropiați vor muri de boli grave, etc. Rar pot apărea și idei delirante de mărire, grandoare, mistice etc (idei delirante expansive).
Uneori se întâmplă ca familia să nu sesizeze că persoana este tristă de mai mult timp, dar să o aducă la spital abia când observă comportamente legate de aceste idei delirante. Pentru diagnosticarea depresiei, dar și pentru a trata depresia este necesar sa apelați la un medic psihiatru pentru a stabili un tratament eficient.
Diminuarea capacitatii de concentrare
De gândire sau indecizie, care se manifestă aproape tot timpul. Nu pot fi atenți mult timp la conversații, la serviciu sau la activitățile zilnice, au sentimentul că au „mintea tulbure”, că au gândirea „încețoșată”. Le e greu să se hotărască ce vor, sau să înceapă o acțiune și le este dificil să se concentreze apoi să o termine.
Au tulburări de memorie din cauza faptului că a scăzut capacitatea de a se concentra, ceea ce uneori poate fi singurul motiv pentru care ajung la medic
gânduri recurente de moarte (nu doar teamă de moarte). Ideație suicidară recurentă ori o tentativă de suicid sau un plan anume pentru comiterea suicidului
Simptomele produc suferință semnificativă și deteriorează marcat funcționarea persoanei în viața profesională, socială, familială și în alte domenii importante de activitate.