Sindromul impostorului – sigur ai auzit despre acel sentiment ciudat si paradoxal de a te simti ca un intrus in propriul succes. Sa te simti ca si cand ai dansa pe ritmurile succesului, dar, in acelasi timp, mintea ta sa se lupte cu indoiala si nelinistea? Iti suna cunoscut? Poate te confrunti cu aceasta idee si simti ca succesul tau ar fi doar o coincidenta norocoasa si nimic mai mult. Dar, exista vesti bune.
In acest articol, vom explora ceea ce presupune, mai exact, sindromul impostorului, clarificand aspecte importante asupra acestui labirint emotional si oferind sfaturi si idei prietenoase din partea specialistilor despre cum poti sa te deplasezi cu incredere. Descoperim impreuna cum sa transformam incertitudinea in intelegere si iti prezentam solutii eficiente care sa combata cu succes acest fenomen.
Facand referire la sindromul impostorului, National Library of Medicine arata ca acesta este un fenomen de sanatate comportamentala descris ca o indoiala de sine referitoare la capacitatile intelectuale, abilitati sau realizari in randul persoanelor cu rezultate inalte. De obicei, acestea nu isi pot interioriza succesul si experimenteaza sentimente de indoiala de sine, anxietate, depresie si/sau teama in ciuda dovezilor evidente.
Situatiile noi, cum ar fi inceperea unui job nou, startul unei noi relatii, pot determina manifestari care tin de sindromul impostorului. Astfel vorbim despre cauzele care duc la aparitia sindromului impostorului, cum ar fi:
[/vc_column_text]
Persoanele afectate de sindromul impostorului au tendinta sa isi impuna, de unele singure, standarde exagerate. De asemenea, ele pot resimti constant presiunea de a fi perfecte in tot ceea ce realizeaza.
Sindromul impostorului se traduce si prin frica de a nu fi suficient de bun. Sau de a nu putea indeplini asteptarile celor din jur.
A fost observat faptul ca, persoanele care se confrunta cu sindromul impostorului isi evalueaza in mod incorect capacitatea, subestimandu-se si trecand cu vederea reusitele personale.
Cand se vorbeste despre succes, sunt luati in calcul diversi factori externi, cum ar fi norocul sau circumstantele. Nu sunt recunoscute eforturile depuse si competentele avute.
Chiar si atunci cand primesc feedback pozitiv sau recunoastere, persoanele cu sindromul impostorului pot fi neincrezatoare in aceste aprecieri.
Compararea frecventa cu alte persoane este un alt element care ar trebui sa dea de gandit in sindromul impostorului. In aceste sens, persoanele au complexe de inferioritate, chiar si atunci cand obtin realizari notabile.
.
Gestionarea eficienta a sindromului impostorului implica abordarea cu grija a tuturor gandurilor si emotiilor care alimenteaza aceasta problema. In continuare, iti vom prezenta o serie de tactici care te vor ajuta sa gestionezi eficient situatia:
Doar asa vei putea lucra cu tine. In plus, iti va fi mult mai usor sa depasesti momentele care te nelinistesc si iti creeaza nesiguranta.
Atunci cand iti trec prin cap ganduri care vorbesc despre inferioritate, nu uita sa iti amintesti de momentele dificile din care ai iesit invingator. Poti recurge si la accesarea dovezilor pentru a-ti ,,demonstra” reusita.
Fiecare dintre noi are propriul parcurs si experiente. Masurarea succesului tau in functie de succesul altora, poate alimenta sentimentele de nesiguranta.
In acest mod, vei putea sa simti ca progresezi, nu sa te confrunti cu deziluzia ca ceea ce ti-ai propus nu a fost atins.
Atunci cand simti ca te confrunti cu ganduri care te fac sa te indoiesc de performantele tale, comunicarea e mai mult decat necesara. Poti discuta cu un prieten apropiat, un membru din familie sau, de ce nu, poti apela la psihoterapie.
In contextul locului de munca, sindromul impostorului poate afecta negativ performanta si stima de sine a angajatilor. Persoanele care se confrunta cu aceste sentimente au tendinta sa atribuie succesul lor norocului sau circumstantelor externe. In acelasi timp, esecurile sunt internalizate si vazute ca fiind dovezi privind lipsa de competenta. Consecintele nu sunt deloc de neglijat. Acest tip de comportament poate conduce la evitarea asumarii responsabilitatilor sau la subaprecierea propriilor succese. In timp, acest lucru poate avea un impact major negativ atunci cand vine vorba de satisfactia profesionala si, per total, asupra relatiilor de munca.
In acest sens, superiorii ar trebui sa fie constienti de aceasta problema si sa ofere sprijin angajatilor. Acestia ar trebui sa puna in prim-plan dezvoltarea unui un mediu de lucru in care sunt incurajate increderea in sine, recunoasterea valorii angajatilor si dezvoltarea permanenta a abilitatilor.
Ca o concluzie generala, este important sa clarificam faptul ca sindromul impostorului poate afecta pe oricine. De accea, este necesar sa discutam deschis despre astfel de sentimente si sa nu ezitam sa cautam sprijin din partea familiei, prietenilor, colegilor sau profesionistilor in domeniul sanatatii mintale pentru a gestiona corect si eficient aceste emotii.
Combaterea sindromului impostorului in mediul de munca poate contribui la cresterea performantelor individuale si la consolidarea unei culturi organizationale pozitive.
Desi fenomenul nu se afla in Manualul de Diagnostic si Statistica al Tulburarilor Mintale (DSM-5) sau nu este recunoscut ca o afectiune de sanatate mintala, este important sa rezolvi problema si sa discuti cu un terapeut, mai ales daca te confrunti cu sentimente de anxietate si depresie.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT