Sindromul Stockholm: afla tot ce trebuie sa stii despre acesta
Victimele unei agresiuni sunt vulnerabile in fata agresorului. In unele cazuri pot dezvolta diverse afectiuni psihologice ca raspuns la trauma suferita. Una din cele mai interesante astfel de afectiuni este sindromul Stockholm.
Sentimentele de teama, spaima si teroare pot fi uneori atat de puternice incat eliberarea pare imposibila. In acest moment se creeaza o legatura de atasament a victimei fata de agresor. De cele mai multe ori, victima abuzului este tinuta ostatica si este agresata. In ciuda acestui fapt, aceasta manifesta simpatie si uneori chiar ajunge sa impartaseasca ideologiile abuzatorului.
Ce este sindromul Stockholm?
Dupa cum ii spune si numele, sindromul Stockholm a fost pentru prima data descoperit in 1973, in urma unui jaf bancar in orasul cu acelasi nume. S-a descoperit ca doi barbati au tinut ostatice patru persoane care au refuzat sa depuna marturie impotriva agresorilor, ba chiar una dintre femei s-a logodit cu unul dintre infractori. Expertii spun ca sindromul Stockholm este atasamentul victimei fata de agresor. De cele mai multe ori, victima este tinuta captiva, izolata de restul lumii pe o perioada lunga de timp. Abuzurile repetate ale agresorului formeaza traume si rani extrem de adanci. Victimele sunt des amenintate cu moartea de catre abuzator. Atunci cand constientizeaza ca viata le este pusa in pericol si ca nu au nici o forta sa scape din aceasta situatie, acestea pot dezvolta sindromul Stockholm.
In aceste situatii incarcate de teroare si spaima, persoana agresata ajunge sa impartaseasca ideologiile si obiectivele abuzatorului. De cele mai multe ori, alege sa-l protejeze pe acesta de politie sau alte organe de forta. Mai mult decat atat, victima poate manifesta agresivitate fata de autoritati si poate refuza sa fie salvata.
Cauze, caracteristici si simptome
Cauzele sindromului Stockholm sunt evidente. Afectiunea apare ca raspuns la teroarea pe care victima o simte din partea agresorului. Sindromului Stockholm este, practic, mecanismul de aparare in fata abuzurilor si a traumelor provocate.
Ca simptome, putem spune ca victima dezvolta sentimente pozitive fata de agresor si negative fata de politie sau alte autoritati care vor sa ii salveze viata. Persoana tinuta ostatic crede ca are valori comune cu abuzatorul.
Caracteristicile reprezentative pentru sindromul Stockholm se manifesta prin:
- izolare fizica si emotionala
- deprimare
- jena si teama
- negarea realitatii.
Cele mai des intalnite efecte la nivel cognitiv sunt confuzia si pierderile de memorie.La nivel social, sindromul Stockholm se manifesta prin anxietate si iritabilitate. Toate aceste efecte sunt greu de tratat dupa o astfel de experienta si este nevoie de mai multe programe specializate de tratament pentru ca victima sa isi vindece trauma. In principiu, victima alege sa faca lucruri greu de inteles, cum ar fi refuzarea ajutorul si implicarea in relatia toxica cu agresorul sau.
Cazuri ale sindromului Stockholm
Sindromul Stockholm nu apare doar in cazul unei agresiuni sau privari de libertate. Poate aparea chiar in urmatoarele cazuri:
- relatiile dintre parintii care isi maltrateaza copiii, iar acestia din urma se supun pentru a nu-i supara.
- in relatia cu superiorul ierarhic mai dur, atunci cand acesta are un imbaj si o atitudine agresiva. Angajatele ajung sa simta atractie pentru el, acesta fiind un raspuns de autoaparare.
- in cazul membrilor unor culte, a prizonierilor de razboi si a femeilor abuzate.
Sugestii de tratament pentru sindromul Stockholm
Victima unui astfel de abuz are nevoie de ingrijire medicala, nu doar la nivel fizic. In special are nevoie de tratament la nivel psihic si emotional. Tratamentul pentru sindromul Stockholm poate fi constituit din administrarea unor medicamente, la recomandarea medicului. Trauma suferita poate fi tratatata prin sedinte de psihoterapie. Aceasta vindeca ranile suferite in plan emotional, care cauzeaza depresia, anxietatea si atacurile de panica. Chiar daca, din punct de vedere legal, agresorii izbavesc pedepse lungi in inchisoare, faptele lor schimba destinul unei persoane nevinovate. Ii lasa rani adanci, ce cu greu mai pot fi reparate.
Caracteristici ale unei astfel de relatii toxice nu se regasesc doar la acest nivel de victima-agresor, ci si in relatiile de cuplu. Daca ai in apropierea ta o persoana care se afla intr-o altfel de relatie toxica, incearca sa o convingi sa se desparta cat mai rapid de ea. Daca tu te afli intr-o astfel de relatie, exista solutii, oricat ar parea de greu sa iti refaci viata si sa iesi din aceasta relatie abuziva.
Frica poate paraliza de cele mai multe ori simturile si inhiba gandirea. Este important ca persoanele care au trecut printr-o astfel de trauma sa fie ajutate. Asta chiar daca, in prima faza, vor refuza sa recunoasca acest lucru. Din fericire, medicina a evoluat si persoana poate fi ajutata sa-si revina si sa duca o viata normala.
Sursa foto: pexels.com