Cum sa nu te simti singur de sarbatori
Nimeni nu trebuie să se simtă singur de sarbatori. Bucurați-vă de magia Crăciunului!
Urbanizarea noastră modernă a venit nu numai cu o uriaşă presiune pentru acest tip de fericire extrem de zgomotoasă şi agitată. Are şi o la fel de intensă dispariţie a sentimentului de apartenenţă la o comunitate, explică dr. Gabriella Bondoc, medic primar psihiatru, într-un interviu pentru România Liberă.
„Putem trăi la bloc, să mergem la serviciu şi la cumpărături înconjuraţi de zeci şi chiar milioane de oameni şi totuşi să fim în situaţia în care nu ştim cu cine vom petrece ziua de Crăciun”. Medicul mai spune că, deşi singuratatea poate fi benefică de multe ori pentru a analiza cine suntem şi ceea ce trăim, dar şi pentru odihnă și relaxare.
De cele mai multe ori perspectiva singurătăţii în preajma Crăciunului aduce cu sine tristeţe, dezamăgire şi chiar depresie. Cele mai multe internări la psihiatrie şi tentative de suicid apar însă abia după Revelion, când oamenii conştientizează cel mai probabil intensitatea suferinţei lor.
Depresia se poate instala frecvent din cauza izolării faţă de alţi oameni în preajma sărbătorilor de iarnă. Cel mai important antidot este
regăsirea sentimentului de apartenenţă la un grup. Indiferent dacă acel grup este familia sau sunt oameni cunoscuţi la muncă sau la
un club de activităţi.
Pentru a construi aceste grupuri este nevoie însă de un pic de planificare şi implicare. De asemenea, conştientizarea
aspectelor pozitive ale propriei vieţi şi adoptarea unei poziţii realiste relativ la „fericirea perfectă a tuturor celorlalţi oameni” poate să
scadă sentimentul dureros al singurătăţii.
Implicați-vă mai mult!
Implicaţi-vă în acţiuni de ajutorare a altor oameni. Căutaţi acele ONG-uri în care vă regăsiţi şi care de sărbători au cel mai mult nevoie de voluntari. O zi de Crăciun în care împarţi zâmbete şi mulţumiri poate aduce mai multe satisfacţii decât cea mai glorioasă petrecere. Aflaţi cum puteţi să ajutaţi oameni din zona în care locuiţi, în special oamenii bătrâni şi singuri, cărora bolile fizice le agravează tristeţea şi izolarea. Ajutaţi aceşti bătrâni împreună cu vecinii. Fiţi motorul micii comunităţi de la scara de bloc sau de pe strada unde locuiţi. Folosiţi comunicarea de pe reţelele de socializare. Poate fi cea mai directă modalitate de a vă conecta cu alţi oameni singuri. Aduceţi-vă aminte că sărbătorile nu înseamnă doar ziua de Crăciun. Folosiţi zilele libere ca să vizitaţi cunoştinţe, să vă bucuraţi de sporturile de iarnă şi de veselia târgurilor de Crăciun.
Familia este până la urmă acel grup de oameni care ne acceptă cu imperfecţiunile noastre. Acele momente de comuniune necondiţionată, caldă şi deschisă între noi şi ceilalţi sunt de fapt cheia fericirii şi motivul pentru care ne dorim „o familie”. Un studiu recent a dovedit că a avea amintiri frumoase din copilărie cu părinţii ne face adulţi mai sănătoşi, cu un risc mai scăzut de depresie dar şi, în mod surprinzător, cu mai puţine boli cronice. Vă propunem ca de sărbători să renunţaţi la perfecţiunea meniului de pe masă sau la cele mai frumoase cadouri şi decoraţiuni pentru a construi aceste amintiri frumoase copiilor dumneavoastră.
Este important nu numai pentru sănătatea lor, dar şi pentru sănătatea emoţională a adulţilor.
De aceea investiţi timp, în fiecare an, în crearea de „tradiţii de familie”. Aceste tradiţii vor fi şi mai memorabile dacă sunt însoţite de veselie şi râsete.
Râsul este una din cele mai bune modalităţi de a scădea anxietatea la copii, fiind o tehnică frecvent folosită de terapeuţi în lucrul cu copiii. De aceea, colindatul de sărbători merită reînviat dacă îi ajutaţi şi, de ce nu, şi însoţiţi pe copii să reînceapă această „aventură românească”. Varianta modernă este una în care colindăm doar casele cunoscute, prietenii de familie, rudele şi casele copiilor care merg împreună.
Orice activitate poate deveni o astfel de tradiţie. De la mersul la patinoar şi vizitele la bunici, până la crearea de decoraţiuni sau oferirea de cadouri copiilor defavorizaţi din zonă. Repetitivitatea lor în aceeaşi zi din perioada Sărbătorilor face ca încet-încet să devină o istorie de familie de povestit şi continuat în generaţiile următoare.
Şi astfel sărbătorile de iarnă pot fi cu adevărat o perioadă magică şi nu doar o masă cu mult prea multă mâncare şi o alergătură după cadouri!
Iată câteva idei adunate de la părinți urbani și ocupați:
„Eu şi fiul meu facem împreună prăjituri pentru Moş Crăciun. Adoră asta şi mereu avem câte ceva de povestit apoi rudelor. Este una din