Organismul uman reactioneaza atat la stimuli externi, cat si la fenomene care se manifesta in interiorul lui. Orice proces prin care trece acesta este rezultatul altor procese complexe, care cuprind elemente diverse si, deseori, complicate. Nasterea este un eveniment care are efect nu doar asupra corpului unei femei, ci si asupra psihicului. De aceea, slabitul dupa nastere poate fi mai usor sau mai dificil. Acesta depinde de numeroase aspecte care au legatura si cu partea fizica sau fiziologica, dar si cu cea psihica sau mentala.
Daca faci parte din categoria mamelor care si-au pus intrebarea cum „sa slabesc dupa nastere?”, cu siguranta ai luat in calcul si anumite metode populare, diete sau alte activitati intense. Insa, specialistii recomanda sa ai rabdare cu organismul. El are nevoie de timp sa se refaca. Desi sunt multe variante pentru care poti opta, fiecare corp reactioneaza diferit. Acest aspect este important mai ales atunci cand este vorba despre schimbari majore, ca acelea care sunt provocate de sarcina. Asadar, trebuie sa-ti asculti trupul si sa vezi care sunt nevoile sale. In anumite situatii, daca intervii in mod artificial, respectiva solutie poate fi nepotrivita pentru tine si te poate afecta pe alte planuri. De aceea, este esential sa faci o analiza a contextului in care te afli. Acorda-ti timpul de care ai nevoie pentru a-ti da seama care sunt dorintele tale.
Conform unui studiu, exista o probabilitate ridicata sa ajungi din nou la greutatea pe care ai avut-o inainte de sarcina. Slabitul dupa nastere necesita o mare grija la alimentatia pe care tu o ai. Insa, daca nu vei avea un regim alimentar potrivit, este posibil sa ajungi la o greutate mult mai mare.
Cauzele unui proces de slabire dificil pot fi de mai multe feluri pot avea legatura cu:
Fiecare corp reactioneaza diferit la o astfel de experienta. Din acest motiv, este recomandat sa nu te compari cu ceilalti. Este important doar sa-ti observi propriul corp, intelegand ca este unic in felul lui.
Este bine sa stii ca organismul isi poate modifica structura si din cauza unor resorturi psihologice. Foarte multe femei sufera de depresie, mai ales dupa ce nasc, iar acest fenomen este des intalnit si nu ar trebui sa reprezinte un motiv de rusine. Fie ca nu au avut parte de suficienta educatie prenatala, fie ca, pur si simplu, experienta postpartum in sine este coplesitoare si complexa, depresia poate avea efect si asupra modului in care corpul reactioneaza din punct de vedere fiziologic si hormonal. De aceea, este important sa te documentezi, pentru a afla mai multe informatii despre tot ceea ce presupune parentingul. Este foarte important sa te documentezi despre maniera in care un eveniment major (precum nasterea) isi poate pune amprenta in mai multe feluri asupra ta.
Dupa ce iti faci o autoanaliza, poti incerca sa tragi cateva concluzii. In cazul in care intampini dificultati in a te observa in mod obiectiv, apeleaza la profesionisti care sa te ajute in acest sens. Daca descoperi ca acumularea de kilograme este doar rezultatul experientei prin care ai trecut, incepe procesul de slabire prin a vedea care sunt solutiile sanatoase pentru tine. Poti cere ajutorul unui nutritionist, care sa te indrume in directia potrivita.
Daca ti se pare ca ai o dificultate in a slabi, iar cauza nu este doar de natura fizica, ci si de natura psihologica, poti incerca psihoterapia individuala, pentru a vedea care sunt fenomenele care au loc in interiorul tau si pentru a gasi calea cea mai buna pentru a depasi aceste obstacole temporare.
In concluzie, slabitul dupa nastere este un deziderat al multor femei. Insa, el nu trebuie privit doar ca un tel, ci trebuie analizat ca un proces complex, care se bazeaza pe anumite cauze, contexte, reactii sau proiectii. Asigura-te ca iei deciziile potrivite si, chiar daca ai asteptari mari de la propria persoana, nu pune presiune pe tine. In mod cert, totul se va rezolva intr-un fel sau altul. Cu siguranta te vei bucura de aventura pe care o traiesti!
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT