7 Tehnici simple prin care dezvolti increderea in sine la copii
Stimularea increderii in sine la copii este un subiect care merita atentia noastra. Imaginati-va cum ar arata un viitor in care fiecare copil se simte increzator si pregatit sa-si exploreze potentialul, sa invete din provocari si sa-si asume responsabilitatile cu incredere?
Suna extraordinar, asa-i?
Potrivit Child Mind Institute, increderea in sine provine dintr-o perceptie a competentei – sau, pentru a spune mai simplu, copiii isi dezvolta increderea nu pentru ca familia si prietenii ii lauda, ci datorita propriilor lor realizari. Este normal ca, in calitate de parinti, sa doriti sa transmiteti incredere copiilor vostri. Copiii increzatori cred in ei insisi si sunt capabili sa faca fata noilor provocari fara a le fi frica. In acest fel, pot depasi toate obstacolele pentru o viata fericita si implinita.
Intelegerea si cresterea increderii in sine sunt aspecte cheie in dezvoltarea copiilor si au un rol important in succesul lor pe termen lung. Folosind tehnicile potrivite, putem ajuta la construirea unei baze solide de incredere in sine pentru cei mici. Pentru ca increderea de sine este cea care ii ofera copilului posibilitatea de a descoperi oricand si orice, in sensul ca il invata pe acesta sa:
Pentru a-i reda increderea copilului tau este util sa-l lauzi sincer si constructiv. Incearca sa eviti complimentele exagerate si concentreaza-te pe lucrurile concrete pe care le-a dus la bun sfarsit. De exemplu, in loc sa spui “Esti cel mai destept copil!”, ii poti zice “Bravo pentru efortul pe care l-ai pus in rezolvarea problemei aceleia grea!”. Oferindu-le incurajare si petrecand timp de calitate impreuna, ii puteti ajuta sa creasca armonions, simtindu-se bine cu ei insisi si cu lumea din jurul lor.
Pentru a dezvolta increderea in sine a celor mici, poti porni la drum ajutandu-i sa stabileasca obiective realiste, clare, adaptate nivelului lor de dezvoltare. Este absout necesar ca acestia sa fie implicati in procesul de stabilire a acestor obiective , dar, si mai important, sa luati parte la urmarirea progresului, impreuna. Prin acest demers, ei vor fi capabili sa inteleaga ca pot realiza lucruri semnificative prin efort si multa staruinta.
La copii, increderea in sine poate fi amplificata prin participarea la activitatile care se desfasoara in afara programului scolar. Aceste tipuri de activitati sunt cele care vin cu o serie de oportunitati excelente pentru copii. Ei isi pot descoperi si, mai important, dezvolta talentele. Printre cele mai comune activitati se ragasesc: sportul, arta sau muzica. Rolul lor este acela de a dezvolta noi abilitati, dar si cunoasterea punctelor forte, cresterea increderii in sine prin bifarea unor noi realizari personale
Pregateste-l pentru succes!
Copiilor le creste increderea in sine atunci cand sunt implicati, fie si in cele mai marunte decizii. Asadar, permiteti copiilor sa ia decizii in functie de varsta si nivelul lor de maturitate. Aratati-le ca sunt parte din ,,echipa” si oferindu-le autonomie in alegerile mici.
Doar asa ii puteti ajuta sa-si dezvolte increderea in abilitatile lor privind luarea deciziilor.
Cand investesti efort in sarcinile de zi cu zi (cum ar fi curatenia in casa, pregatirea mesei), esti dovada unui exemplu bun. Observand aceste lucruri acasa, copilul tau invata sa depuna si el eforturi pentru a-si face temele, pentru a pune la loc jucariile imprastiate prin casa, pentru a-si face patul.
Copiii au nevoie de oportunitati de a-si etala abilitatile si de a simti ca ajutorul lor este apreciat. Responsibilitatea in cazul copiilor poate fi asumata de catre acestia in mod treptat, cu pasi mici. Un bun exemplu pentru asumarea responsabilitatii poate fi acela de a contribui la gestionarea treburilor casnice. Odata ce au crescut, le poti oferi responsabilitati mici (organizarea dulapului cu haine, biroul, aranjarea jucariilor, stergerea prafului) sau participarea la decizii mai putin importante legate de amenajarea camerei. Toate acestea il vor invata sa isi asume responsabilitati, oferindu-le ocazia de a se simti mai increzatori si stapani pe sine.
Cea mai importanta lectie este atunci cand invatam din greseli. Pentru ca, invatarea din esecuri este o parte naturala si sanatoasa a procesului de dezvoltare. Un mediu in care copiii se simt in siguranta si in care pot sa incerce lucruri noi, sa faca greseli, e tot ceea ce au nevoie.
Comunicati-le ca esecurile sunt intotdeauna oportunitati de invatare. Explicati-le ca nu exista nimic gresit in a face greseli, ci doar in a refuza sa inveti din ele.
In concluzie, stimularea increderii in sine la copii este un proces complex, care necesita implicarea parintilor, a educatorilor si, la nivel mai extins, a societatii in ansamblu.
Ceea ce trebuie sa retinem este faptul ca parintii joaca un rol esential in dezvoltarea increderii in sine a copiilor lor, prin dragostea, acceptarea si sprijinul neconditionat pe care il pot oferi celor mici.
Vorbeste cu copii tai si incurajeaza-i sa-si urmeze visurile!
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT