Intr-o interventie avuta de Dr. Gabriella Bondoc in cadrul Stirilor ProTV de la ora 19:00 aflam cat de reticenti sunt unii oameni in ce priveste aceste masuri de relaxare.
Sunt cei care sufera de tulburari de adaptare si de anxietate . Acestia se tem dupa 2 luni de izolare sa mai place din casa la cumparaturi ; la serviciu; ori sa urce in mijloace de transport in comun .
Unii oameni se tem ca acum, in starea de alerta, pericolul infectarii cu Covid poate spori din pricina masurilor de relaxare. Se simt mai expusi, simt ca raspunderea protejarii cade mai mult pe umerii lor, si mai putin in sarcina autoritatilor,
“Nici liftul nu il mai folosesc deoarece nu stii cine a mai fost inaintea ta. Cam tot ce inseamna relaxare, inseamna stres”.
Potrivit psihologilor, primii afectati sunt cei care si inainte de pandemie nu se simteau bine in spatiile aglomerate si se temeau de germeni. Aceste temeri ii cuprind si pe cei ce nu isi faceau astfel de griji inainte.
“ Si In masina, si in tramvai, ma uit mereu stanga dreapta sa vad cine este, daca tuseste sau stranuta. Este putina paranoia”.
Specialistii o numesc, Tulburare de anxietate. Aceasta poate avea forme mai usoare sau mai accentuate. Problema reala intervine atunci cand aceste temeri persista. Ajungand sa ne afecteze calitatea vietii, atat a noastra cat si a celor din jur.
Terapeutii sustin ca pe fondul anxietatii apar furia si fustrarea. Unii dintre cei care se protejeaza excesiv se simt neintelesi de cei apropriati.
“ Am avut anumite deceptii, m-am stresat foarte mult. Este legat de educatie as putea spun. Cu siguranta cei ce nu se protejeaza,nici pe ei, nici pe cei din jurul lor, ar trebui amendati”
“Nici nu avem clar limitele, pana la care este ok sau nu sa ne temem. Atunci, unii dintre noi vor alege varianta prin care ignora cu desavarsire. Exista in contrapartida, un grup mare de oameni care vor exagera sau care cu siguranta resimt o anxietate foarte mare. Tot acest tavalug de emotii, care, abea de acum, vor iesi la suprafata din ce in ce mai mult Multi oameni au trait cumva mai feriti in aceasta perioada, in care am fost obligati sa stam in casa. Acestia poate nu au constientizat pericolu, dar acum cand vor iesi, vor constientiza. l– ne spune dr. Gabriella Bondoc.
“Preferi sa fii aparat, sa iei toate aceste masuri de relaxare pentru a te proteja pe tine si pe cei din jurul tau”
Specialistii sunt de parere ca, prin consiliere, oamenii vor intelege ca este firesc sa aibe temeri atata vreme cat pericolul nu a trecut. Iar autoritatile ne avertizeaza sa respectam toate recomandarile si obligatiile impuse in aceasta perioada.
Sursa: Stirile ProTV
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT