Căutarea de ajutor în terapie este un pas curajos și important către îmbunătățirea stării tale de sănătate mintală și emoțională. Aflăm din articolul ce urmează ce trebuie să spui si ce nu trebuie să spui atunci când mergi la terapie.
Căutarea de ajutor în terapie este un pas curajos și important către îmbunătățirea stării tale de sănătate mintală și emoțională. Cu toate acestea, este normal să te simți puțin nesigur sau confuz. Deci, ce ar trebui să împărtășești sau nu la terapie? Să explorăm împreună ce să spui și ce să eviți. Atunci când te afli la o ședință de terapie, sinceritatea și deschiderea sunt esențiale. Astfel, te va ajuta să faci progrese și să te simți în largul tău într-un spațiu sigur. Conform Institutului National de Sanatate Mintala din USA, in general, obiectivele in terapie sunt ameliorarea simptomelor, menținerea sau îmbunătățirea funcționării zilnice. Insa pentru îmbunătățirea calității vieții, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi.
În ciuda numărului mare de oameni care apelează la terapie, există în continuare ideea preconcepută că aceasta este numai pentru cei care suferă de o afecțiune mintală. Chiar daca nu treci prin probleme personale grave, terapia are nenumarate beneficii in ciuda tuturor prejudecatilor. Oamenii aspiră la mai mult decât să evite sentimentele de tristețe. Ei sunt curioși să afle cum să se simtă mai fericiți, să devină mai eficienți și să aibă relații mai armonioase cu sine și cu cei din jurul lor. Sunt interesați de creșterea personală și de modalitățile de a-și atinge potențialul maxim. Cand trebuie sa mergi la terapie?
Organizatia Mondiala a Sanatatii transmite ca optiunea de terapie online poate fi o modalitate convenabilă dacă nu aveți mult timp, nu puteți accesa terapia față în față sau doriți ajutor total anonim.
Mulți oameni se tem să caute ajutor pentru problemele lor mintale. De ce? De teama să nu fie percepuți greșit sau judecați de alții. Participarea la ședințe de terapie într-un cadru fizic poate amplifica aceste temeri. Oamenii se pot simți expuși și vulnerabili în fața altora. Prin terapie online, aceste preocupări pot fi reduse. Interacțiunea se desfășoară în mediul online, unde individul poate rămâne anonim și protejat de privirile indiscrete. Această formă de terapie oferă o oportunitate pentru cei cu un program aglomerat să acceseze suportul de care au nevoie. fPrin intermediul terapiei online, indivizii pot stabili ședințe în funcție de propriul program. Acestia pot beneficia de terapie în confortul și intimitatea propriei locuințe.
În concluzie, sinceritatea și deschiderea sunt cheia pentru o terapie eficienta. Terapeutul tău este acolo pentru a te sprijini. Comunicarea sinceră îi permite să îți ofere cea mai bună îngrijire posibilă. Terapeutul poate adapta mai bine abordarea terapeutică pentru a răspunde nevoilor tale individuale și pentru a te ajuta să faci progrese semnificative in terapie. Astfel, investind într-o relație bazată pe încredere și deschidere, poți beneficia din plin de puterea și potențialul terapiei.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT