Tipuri de ADHD, testarea copiilor cu ADHD si reguli pentru copii cu ADHD
Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) este o afectiune care apare la nivel mintal. Cel afectat prezinta foarte multa energie, neatentie, impulsivitate si manifesta un comportament foarte haotic.
Cunoscuta ca fiind una dintre cele mai comune tulburari ale copilariei, ADHD-ul se poate diagnostica de la varste mici. Studiile au aratat ca baietii sunt mai frecvent afectati de ADHD decat fetele, iar cand vine vorba despre genetica, rezultatele au indicat ca tulburarea a fost mostenita (de la parinti) in proportie de 75% pentru copii. In plus, fratii copiilor cu ADHD pot dezvolta ADHD de doua sau de trei ori mai mult decat fratii copiilor care nu se confrunta cu ADHD. Conform unor statistici care analizeaza ADHD-ul la copii, citand sondajele la nivel mondial, s-a demonstrat ca prevalenta ADHD-ului este mai mare in tarile cu venituri mai mari (ADHD Attention Deficit and Hyperactivity Disorders, 2017)
ADHD-ul dureaza pana la varsta adulta, astfel ca dezvoltarea este influentata fie de comportamentele cu deficit de atentie, fie de cele hiperactive si impulsive, sau de o forma mixta.
Care sunt, mai exact, aceste tipuri de ADHD, vom vedea in cele ce urmeaza.
In functie de manifestarile si simptomele ADHD-ului, acesta poate fi impartit in 3 tipuri:
- ADHD cu deficit de atentie – afecteaza, mai frecvent, fetele. Acestea se confrunta cu momente in care sunt distrase si nu acorda importanta cand vine vorba despre detalii.
- ADHD hiperactiv si impulsiv – ii are, de regula, in prim-plan pe baieti. Lor le este afectata rabdarea, sunt agitati si isi doresc sa aiba parte, imediat, de tot ceea ce vor.
- ADHD combinat – imbina tipurile de ADHD predominant cu ineatentie si cel cu hiperactivitate si impulsivitate. Acest tip de ADHD are cea mai mare pondere in randul celor afectati, care sunt neatenti si cu un comportament hiperactiv.
In functie de ce tipuri de ADHD vor fi diagnosticate, se elaboreaza si tratamentele aferente. Daca tipul de ADHD se modifica, vor interveni modificari si la nivelul tratamentelor propuse.
Conform datelor, in tara noastra, sunt peste 200.000 de cazuri confirmate. Insa, ceea ce ingrijoreaza si mai mult este ca boala se diagnosticheaza de cele mai multe ori in mod eronat. Starile de agitatie sau atentia scazuta sunt cele care ii determina rapid pe cei din domeniu sa vina cu diagnosticul de ADHD, fara analize amanuntite. Altfel spus, simptome similare ADHD-ului pot fi asociate cu diverse alte tulburari de anxietate.
Recomandarea specialistilor este aceea de a apela la o serie de teste ADHD care sa clarifice daca, intr-adevar, vorbim despre un copil cu tulburari comportamentale.
Acum ca am vazut ce tipuri de ADHD exista, ramane sa vorbim si despre cum este determinat diagnosticul. E important de mentionat ca diagnosticul de ADHD nu reiese din radiografii sau din analizele de sange. Cu atat mai mult din aplicatiile mobile ce propun diferite teste care pretind ca verifica posibilitatea de a avea ADHD.
Diagnosticarea ADHD-ului este dificila si necesita timp pentru ca va fi analizata intreaga activitate din ultimele sase luni.
Intr-o prima etapa, copilul va participa la o analiza din mai multe perspective, mai exact, va fi supus unei consultatii realizate de un medic specialist in psihiatrie pediatrica. El va evalua informatiile primite de la cadrele didactice, parinti si va realiza un examen medical. Abia dupa aceea se poate vorbi despre teste specifice diagnosticului. Acestea includ chestionare specifice.
In practica curenta se folosesc testele Conners, ADHD Rating Scale sau, mai nou, Young Diva-5.
La Clinica Hope primesti ajutor specilizat in tratarea ADHD-ului. Discuta cu un specialist.
La Clinica Hope primesti ajutor specializat in tratarea ADHD-ului. Discuta cu un specialist.
Reguli pentru copii cu ADHD sunt nenumarate, dar atunci cand locuim cu un copil diagnosticat cu ADHD, trebuie sa tinem cont de cele mai importante.
Copiii cu ADHD necesita reguli clare, usor de inteles si de urmat. A fost demonstrat ca acestia se ghideaza si functioneaza foarte bine in temeiul recompenselor si pedepselor.
Reguli pentru copii cu ADHD in functie de oferirea recompenselor:
- Pastreaza-ti obiceiurile, in mod constant, recompensand fiecare activitate pozitiva a copilului!
- Incearca sa alegi recompense diferite de la o zi la alta.
- Opteaza pe oferirea recompenselor rapide, la scurt timp dupa realizarea unui fapt pozitiv
Reguli pentru copii cu ADHD in functie de aplicarea pedepselor:
- Pedepsele nu trebuie sa apara pe neasteptate! Cel mic trebuie sa cunoasca dinainte ca nerespectarea unor reguli va fi sanctionata.
- Fiecare fapta nepotrivita va fi penalizata la momentul savarsirii, nu ulterior.
- In momentul in care apare o conduita inadecvata, analizati impreuna cum ar fi decurs lucrurile daca comportamentul era unul diferit.
Cum arata, de fapt, viata cu un copil cu ADHD?
Cand sunt acasa, copiii cu ADHD sunt obisnuiti cu programele in care sunt specificate toate activitatile in care sunt implicati, si anume: teme, imbracamintea pe care urmeaza sa o poarte in ziua urmatoare etc.
Aceste modalitati simple de planificare sunt foarte importante pentru copii, deoarece le percep ca pe o buna modalitate de organizare.
O zi din viata unui copil cu ADHD trebuie sa fie insotita de rabdare, toleranta si sprijin.
Tine cont de faptul ca manifestarile copilului tau nu sunt deloc intentionate, iar asteptarile nerealiste nu isi au rostul.
Pentru un copil diagnosticat cu ADHD, sarcinile de zi sunt dificile si percepute ca fiind plictisitoare. De aceea, in multe situatii, ele ajung sa nu fie indeplinite. In acest caz, recomandarile ar fi ca in program sa fie incluse si scurte pauze cu jocuri distractive, care sa le capteze atentia.
Pentru o buna gestionare a tulburarilor de comportament sunt utile activitatile fizice, iesirile in natura, programele educative, artistice sau evenimentele sociale.
O zi din viata unui copil cu ADHD este si mai dificila cand acesta merge la scoala. Acest fapt se datoreaza, atitudinii cadrelor didactice si informatiilor putine detinute de acestia, dar si comportamentul colegilor de clasa. Ei manifesta sentimente de respingere, izolare si dispret. In acest sens, incurajarile sunt foarte importante. Cu cat ele sunt mai clar formulate (pentru a fi intelese) si mai des adresate, cu atat copilul va fi mai motivat sa-si finalizeze sarcinile.
Atunci cand acestia nu se integreaza intr-o colectivitate si nu sunt ajutati, multi parinti cauta sa gaseasca o alta scoala pentru nevoile copiilor lor, in care ei sa se adapteze usor si sa se simta intelesi.
Asadar, provocarile sunt uriase, iar performantele scolare au de suferit.
O zi din viata unui copil cu ADHD inseamna multa planificare din partea parintilor si cadrelor didactice.
Cum arata o zi din viata unui copil cu ADHD cand acesta este in vacanta?
Conform cercetarilor efectuate de-a lungul timpului, cand nu mai sunt in mediul lor familiar, copiii cu ADHD au un comportament diferit. In cele mai multe cazuri, situatia se inrautateste si simptomele se accentueaza, astfel ca mentinerea unui program constant este deosebit de importanta.
Cautati tot timpul activitati care sa-i ajute pe copii sa nu se plictiseasca.
Chiar si atunci cand vine vorba de vacanta, stabilirea unui program de comun acord cu cel mic este necesara. Planificarile din vacanta pot fi legate de:
- Activitati cu alti copii – cu recomandarea ca grupul sa nu fie unul foarte mare
- Activitati in natura – copiii cu ADHD se vor simti foarte bine in aer liber: padure, in parc sau la tara la bunici
- Activitati/cursuri din zona sportului care sa implice miscare si care au rolul de a echilibra starea generala a copilului.
Planul de tratament la copiii cu ADHD, trebuie continuat fara intreruperi pe timpul vacantelor.