Tipuri de ADHD, testarea copiilor cu ADHD si reguli pentru copii cu ADHD
Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) este o afectiune care apare la nivel mintal. Cel afectat prezinta foarte multa energie, neatentie, impulsivitate si manifesta un comportament foarte haotic.
Cunoscuta ca fiind una dintre cele mai comune tulburari ale copilariei, ADHD-ul se poate diagnostica de la varste mici. Studiile au aratat ca baietii sunt mai frecvent afectati de ADHD decat fetele, iar cand vine vorba despre genetica, rezultatele au indicat ca tulburarea a fost mostenita (de la parinti) in proportie de 75% pentru copii. In plus, fratii copiilor cu ADHD pot dezvolta ADHD de doua sau de trei ori mai mult decat fratii copiilor care nu se confrunta cu ADHD. Conform unor statistici care analizeaza ADHD-ul la copii, citand sondajele la nivel mondial, s-a demonstrat ca prevalenta ADHD-ului este mai mare in tarile cu venituri mai mari (ADHD Attention Deficit and Hyperactivity Disorders, 2017)
ADHD-ul dureaza pana la varsta adulta, astfel ca dezvoltarea este influentata fie de comportamentele cu deficit de atentie, fie de cele hiperactive si impulsive, sau de o forma mixta.
Care sunt, mai exact, aceste tipuri de ADHD, vom vedea in cele ce urmeaza.
Cele 3 tipuri de ADHD
In functie de manifestarile si simptomele ADHD la copii, acesta poate fi impartit in 3 tipuri:
- ADHD cu deficit de atentie – afecteaza, mai frecvent, fetele. Acestea se confrunta cu momente in care sunt distrase si nu acorda importanta cand vine vorba despre detalii.
- ADHD hiperactiv si impulsiv – ii are, de regula, in prim-plan pe baieti. Lor le este afectata rabdarea, sunt agitati si isi doresc sa aiba parte, imediat, de tot ceea ce vor.
- ADHD combinat – imbina tipurile de ADHD predominant cu ineatentie si cel cu hiperactivitate si impulsivitate. Acest tip de ADHD are cea mai mare pondere in randul celor afectati, care sunt neatenti si cu un comportament hiperactiv.
In functie de ce tipuri de ADHD vor fi diagnosticate, se elaboreaza si tratamentele aferente. Daca tipul de ADHD se modifica, vor interveni modificari si la nivelul tratamentelor propuse.
Conform datelor, in tara noastra, sunt peste 200.000 de cazuri confirmate. Insa, ceea ce ingrijoreaza si mai mult este ca boala se diagnosticheaza de cele mai multe ori in mod eronat. Starile de agitatie sau atentia scazuta sunt cele care ii determina rapid pe cei din domeniu sa vina cu diagnosticul de ADHD, fara analize amanuntite. Altfel spus, simptome similare ADHD-ului pot fi asociate cu diverse alte tulburari de anxietate.