Cate tipuri de personalitate exista la barbati si care sunt trasaturile lor dominante? O intrebare destul de des intalnita, mai ales in discutiile de femei.
În viața de zi cu zi, ne referim adesea la personalitățile celorlalți si ii judecam dupa tipul de personalitate. Folosim sintagme de genul „Nu are personalitate” sau „Este o personalitate puternică” sau „Este plin de personalitate”. Insă puțini știm exact ce înseamnă cu adevărat conceptul acesta. Adevărul este că fiecare persoană are o personalitate proprie. Nu există un nivel mai crescut sau mai scăzut al acesteia în diverși oameni. Ci trăsături mai marcate sau mai șterse. Deși ne dorim să credem că suntem unici, există mai puține diferențe decât ne închipuim în personalitățile noastre. Atunci când vine vorba de diferențe de sex, studiile arată însă că există tipuri de personalitate mai des întâlnite la bărbați decât la femei. În cele ce urmează, vom vedea care sunt cele mai des întâlnite tipuri de personalitate la bărbați.
Conceptul datează din Grecia Antică, filosofii secolului 4 î.e.n. incercând să definească ce este unic fiecăruia dintre noi. Faimosul medic grec din Antichitate, Hipocrate, a propus teoria umorilor. Aceasta defineste temperamentul și influențează personalitatea. Ideea de categorisire a tipurilor de personalitati a persistat de-a lungul timpului. Printre cele mai cunoscute teorii ale personalităților a fost cea a psihanalistului Carl Jung, care a împărțit personalitățile în extroverte și introverte.
În prezent, nu există o definiție universal acceptată a personalității. Insă, în general, aceasta este definită ca un set caracteristic de comportamente, cogniții și pattern-uri emoționale, care apar în urma interacțiunii noastre cu mediul, de-a lungul dezvoltării. Personalitatea reprezintă un element intrinsec fiecăruia dintre noi, care ne motivează comportamentele, atitudinile și acțiunile. Din cauză că personalitatea este un concept atât de complex și greu de definit, testele și scalele de personalitate care încearcă să măsoare personalitatea sunt destul de inexacte. Printre cele mai cunoscute și utilizate dintre acestea se numără Inventarul Big Five, realizat după Modelul celor cinci factori.
Trăsăturile de personalitate Big Five sau modelul OCEAN, reprezintă un mod de a grupa trăsăturile de personalitate, dezvoltat în anii ’80. Există o sumedenie de cuvinte în toate limbile din lume pentru a descrie personalitatea cuiva. Cele mai multe dintre acestea pot fi grupate în doar 5 categorii. Cercetătorii au descoperit că anumite cuvinte utilizate pentru a descrie personalitatea cuiva sunt adesea folosite împreună pentru aceleași persoane. Astfel, dacă cineva este descris ca fiind conștiincios, există șanse mai mari ca această persoană să fie descrisă ca „pregătită”, decât ca „dezordonată”. Aceste asocieri de termeni au generat 5 dimensiuni largi, utilizate în limbajul de zi cu zi, pentru a descrie personalitatea și psihicul uman.
Fiecare dintre acești 5 factori globali este corelat cu un număr de factori primari, care sunt mai specifici. Spre exemplu: Extraversiunea este asociată de obicei cu calități precum sociabilitate, încredere în sine, căldură interpersonală, și emoții pozitive.
Personalitatea este rezultatul contribuției a 2 mari factori: ereditate și mediu.
Astfel, aproximativ 50% din personalitatea noastră este determinată de moștenirea genetică. In egala masura, este rezultatul felului în care am crescut, mediului familial, relațiilor de acasă și din colectivitățile în care am intrat când eram mici.
Rolurile de gen încă sunt puternice în societatea de azi, băieții și fetele fiind crescuți și socializați în moduri distincte. Diferențele de gen în personalitățile indivizilor de sex feminin și masculin au constituit obiectul a numeroase studii. Rezultatele indică diferențe de gen mici în comparație cu variabilitatea de tipuri de personalitate la persoane diferite de același gen. Însă câteva trăsături se remarcă consistent ca fiind mai bine reprezentate în rândul bărbaților decât în rândul femeilor.
Această dimensiune a personalității este asociată cu afect negativ, inclusiv o predispoziție spre afecțiuni psihice. Ex: anxietate, probleme de control al furiei, depresie și alte emoții intense deranjante. În mod consistent; de-a lungul timpului; bărbații au arătat niveluri superioare de încredere în sine; reziliență și un nivel scăzut de anxietate; în comparație cu persoanele de sex feminin. Această diferență de gen constituie o posibilă explicație pentru discrepanța diagnosticelor de tulburare de anxietate, agorafobie, depresie majoră, distimie și tulburare de personalitate borderline, care sunt toate întâlnite mai des la femei.
În cadru factorului global nevrotism, furia și ostilitatea reprezintă singurele emoții etichetate ca negative, la care bărbații le întrec pe femei. Acest lucru poate fi rezultatul culturii și educației, care condiționează femeile să reprime și ascundă astfel de porniri. Bărbații sunt învățați că asemenea manifestări sunt o dovadă a masculinității.
Acest factor se referă la disponibilitatea și curiozitatea de a încerca lucruri noi, de a te aventura în necunoscut, dar și aprecierea față de diferite experiențe. Această categorie nu releva diferențe majore de gen, însă bărbații tind să aibă o deschidere mai mare decât femeile față de idei noi, în timp ce acestea sunt mai deschise spre emoții și estetici noi.
Femeile sunt mai agreabile decât bărbații
În mod consistent, studiile au descoperit că femeile sunt mai agreabile decât bărbații, cel puțin din punctul de vedere al inventarului Big Five. Asta înseamnă că femeile sunt mai altruiste. Au o natură mai grijulie și iubitoare, și sunt mai sensibile decât persoanele de sex masculin. Femeile au o tendință marcată spre cooperare, empatie și menținerea armoniei sociale.. Spre deosebire de bărbați, care sunt mai încrezători, individualiști și ostili. Această descriere se potrivește perfect stereotipurilor de gen, ele putând contribui la această stare de fapt.
Acest domeniu cuprinde trăsături legate de auto-disciplină, organizare și auto-control, reflectate în capacitatea de a respecta reguli și de a urma instrucțiuni, sau de a urma pașii pentru atingerea unui obiectiv. Femeile au tendința de a avea un nivel de conștiinciozitate superior față de bărbați. Acest lucru nu este valabil în toate culturile. În România, această diferență de gen este vizibilă încă de la vârste mici, fetele tinzând să fie eleve mai bune, cu rezultate superioare și mai cuminți decât colegii de sex masculin.
Extraversiunea reflectă sociabilitatea, încrederea în sine și emoțiile pozitive, diferențele de gen fiind nesimnificative.
În concluzie, personalitatea este rezultatul bagajului genetic și al mediului în care am crescut, fără să fie puternic influențat de sexul atribuit la naștere. Cercetarea medicală și psihologică se îndepărtează treptat de constructe sociale, precum gen, care din punct de vedere biologic, sunt redundante. Așadar, sexul masculin nu determină anumite tipuri de personalitate. Diferențele dintre femei și bărbați, din acest punct de vedere, sunt neglijabile.
CITESTE MAI DEPARTE
Persoanele cu tulburari de personalitate in izolare
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT