Tratament Insomnie

Tratament Insomnie

Solicita o programare:

0724 792 901

Una dintre cele mai raspandite tulburari psihice cu care un numar mare de populatie se confrunta indiferent de varsta. Prinsi in rutina noastra zilnica, ajungem sa neglijam diferite aspecte ale sanatatii noastre, poate chiar una dintre cele mai importante functii ale corpului.

Consecintele deprivarii de somn sunt multiple: oboseala, nervozitate, iritabilitate, risc dublu de cancer, cresterea glicemiei, predispunerea  la boli cardiovasculare si Alzheimer. Nu mai punem ca insomnia poate sa fie un simptom al unei tulburari mentale mult mai grave.

Singuri am putut observa ca dupa o noapte in care somnul nostru a fost deranjat sau nu ne-am odihnit suficient, a doua zi a fost coplestor de dificila iar activitatile facute de obicei usor, au devenit dintr-o data mult mai grele.

De ce sa lasam o activitate este benefica pentru noi sa devina ceva ce ne afecteaza sanatatea?

Din fericire, exista multiple tratamente disponibile la ora actuala la care putem apela pentru a ne regla rapid somnul, sa ne odihnim corespunzator,  sa prevenim aparitiei aceste probleme pe viitor si sa identifcam si tratam alte potentiale probleme din spatele acestei tulburari.

Forme ale insomniei in functie de durata

insomnie acuta

1. Insomnie acuta

Aceasta este o insomnie pe termen scurt. Se refera la incapacitatea de a adormi pe parcursul unei luni sau mai putin.
Insomnia cronica

2. Insomnia cronica

Pe termen lung. Vorbim de o insomnia continua care nu are intreruperiI.
insomnia temporara

3. Temporara

Dureaza doar cateva zile sau o saptamana. Daca nu se trateaza afectiunea intr-un mod corespunzator, ea reapare..

Ce presupune tratamentul Insomniei

 

Indiferent de tipul de insomnia, Tratamentul ei  consta in terapie cognitiv comportamentala-insomnie(TCC-I) care este si cea mai eficienta si recomanda forma de terapie  si prin medicatie(doar cand celelalte metode de scapa de insomnia au esuat).

1. Psihoterapie

Terapia cognitiv-comportamentala

2. Medicamente

Apelați la medicamente doar când celelalte metode au eșuat.

3. Tratament alternativ

Tehnici de relaxare

De ce psihoterapia ca forma de tratament?

 

 

Tratarea insomniei include urmatoarele beneficii:

-> Imbunatatirea calitatii si duratei somnului

-> Reducerea tulburArilor de zi asociate

-> Reducerea obiceiurile nocive care aduc la aparitia acestei probleme

-> Eliminarea factorilor care va conditioneaza mintea să reziste la somn.

 

Pe langa beneficiile mentionate mai sus,  psihoterapia trateaza cauza aparitiei unei tulburari.

Insomnia poate sa fie doar un simptom al unei alte tulburari sau poate sa fie un efect secundar al unor medicamente prescrise de doctor sau luate fara prescriptie. Trebuie sa luam in considerare ca exista o de afectiuni psihice care duc si la aparitia insomniei precum:

 • depresia;
 • anxietatea;
 • sindromul de stres posttraumatic;
 • tulburarea bipolara;

De aceea este foarte important consultul la un medic specialist care sa determine exact situatia noastra cu privire la aceasta tulburare.

Psihoterapie

 

 

Terapia cognitiv s-a dovedit a fiind cea mai eficienta forma de terapie pentru aceasta tulburare. Ea este recomandata de  Colegiul American al Medicilor ca prima linie de tratament . Terapia presupune măsuri comportamentale, cognitive, restricția somnului și educație cu privire la igiena somnului. CBT-i se concentrează pe identificarea anxietăților pe care oamenii cu insomnie le au adesea despre somn și apoi înlocuirea acestor anxietăți cu credințe și atitudini mult mai  sănătoase si benefice pentru pacienti.

Acest tip de terapie poate avea una sau mai multe dintre următoarele componente:

1. Educația și igiena somnului: Educarea cu privire la modele de somn sănătos și obiceiuri de viață ne pot ajuta sa intelegem de ce apar aceste simptome de insomniei. Mai exact, igiena somnului se concentrează pe creșterea comportamentelor care îmbunătățesc calitatea și cantitatea somnului, eliminând în același timp comportamentele care cauzează probleme.

Insomnie Educația și igiena somnulu

2. Controlul stimulului: Persoanele cu insomnie pot avea anxietate doar la simpla ideea ca vor adormi le poate exacerba si prelungi simptomele. Controlul stimulului implică o serie de pași pe care îi puteți face pentru a reduce aceste anxietăți și a dezvolta o relație pozitivă cu zona de somn.

controlul stimulului

3. Restricția și compresia somnului: Aceste două metode au ca scop îmbunătățirea calității și cantității somnului prin reducerea timpului în care o persoană se află în pat. Un medic CBT-i poate folosi înregistrările din jurnalul de somn al unui pacient pentru a determina cât timp dorm în fiecare noapte, în comparație cu perioada de timp în care stau treji în pat. Restricția somnului implică o reducere bruscă a timpului în pat, în timp ce compresia somnului este un proces mai gradual, dar ambele tehnici sunt menite să atingă același obiectiv: mai puțin timp în pat treaz în fiecare noapte.

Restricția și compresia somnului

4. Relaxare: Tehnici de relaxare care includ exerciții de respirație, relaxare musculară și meditație. Biofeedback – care vă ajută să controlați diferite funcții corporale pe baza tensiunii arteriale, a respirației și a ritmului cardiac și a altor valori – poate fi, de asemenea, eficient pentru reducerea simptomelor de insomnie și îmbunătățirea somnului.

Relaxare

Medicamente pentru Insomnie

 

Apelați la medicamente doar când celelalte metode au eșuat.

Cele 4 tipuri de medicamente care se folosesc pentru Insomnie

png bun

Benzodiazepine: Cunoscute ca BZD pe scurt, benzodiazepinele sunt o clasă de medicamente psihoactive. Un total de cinci BZD au fost aprobate pentru tratarea insomniei de către Administrația SUA pentru Alimente și …

png bun

Nonbenzodiazepine:  Această clasă de medicamente – cunoscute sub numele de medicamente Z – a fost creată pentru a oferi aceeași BZD de reducere, reducând în același timp efectele adverse și potențialul de abuz. Acestea fiind spuse …

png bun

Agonist al melatoninei: Seara pe măsură ce lumina naturală începe să se estompeze, glanda pineală a creierului produce melatonină, un hormon care induce sentimente de somnolență și relaxare. Medicamentul cunoscut sub numele de ramelteon acționează ca…

png bun

Antagonist al receptorilor de Orexin:  Orexinele sunt neurotransmițători în organism care reglează sentimentele de somnolență și veghe. Medicamentul cunoscut sub numele de suvorexant acționează ca antagonist al receptorilor orexinei și poate fi utilizat ca debut al somnului sau …

Tratamente fără etichetă: Anumite medicamente destinate în primul rând pentru tratarea altor afecțiuni pot reduce, de asemenea, simptomele de insomnie. Acestea includ anumite antidepresive și medicamente antipsihotice. Pot fi prescrise în unele cazuri.Medicamente fără prescripție medicală: anumite antihistaminice fără prescripție medicală au proprietăți sedative și pot servi drept ajutoare pentru somn. Sunt disponibile și suplimente de melatonină destinate să ajute la echilibrarea nivelurilor de melatonină din corpul dumneavoastră. Deși nu necesită prescripții, discutați întotdeauna cu un medic înainte de a încerca o opțiune fără prescripție medicală.

 

Înainte de a lua orice medicament orice pentru insomnie, trebuie sa discutati cu medicul psihiatru!

 

Pentru mulți oameni, medicația este o ultimă soluție după controlul stimulului, tehnicile de relaxare și alte metode CBT-i nu au fost eficiente pentru a-și îmbunătăți somnul.

Tehnicile de relaxare

 

 • null
  Relaxarea musculară progresivă: tehnica presupune încordarea tuturor grupelor de mușchi pe rând, pentru ca apoi să te relaxezi conștient.
 • null
  Training-ul autogen, derivat din hipnoză, prin care cultivi o senzație de greutate și căldură în corp, prin tehnici verbale și vizuale
 • null
  Vizualizările sunt cele mai comune forme de relaxare, în care ne închipuim scene pașnice, plăcute, care ne induc o stare de calm, ducând la scăderea pulsului și a frecvenței respiratorii. Număratul oilor poate fi încadrat în această categorie.Toate tipurile de relaxare enumerate presupun tehnici mai complicate, care pot fi învățate la cursuri dedicate acestora.

 

Programeaza-te:

0724 792 901

 

Programeaza-te
PROGRAMEAZA-TE