Tulburarea bipolara poate fi tinuta sub control. Discuta cu un specialist.
Cum se trateaza tulburarea bipolara si care este cel mai bun tratament pentru aceasta afectiune medicala? Descoperim sfaturile specialistilor.
Tulburarea bipolara este o afectiune care se intinde pe tot parcursul vietii. Tratamentul este indreptat spre gestionarea simptomelor. El este cel mai bine ghidat de un medic specializat in diagnosticarea si tratarea afectiunilor de sanatate mintala (psihiatru). Acesta este calificat in tratarea tulburarilor bipolare si a tulburarilor asociate.
In ce priveste tratamentele si medicamentele pentru tulburarea bipolara, totul este in functie de cat de profunda este aceasta afectiune. In functie de acest lucru putem ajusta tratamentul. Poate fi vorba fie de terapie, fie de medicamente pentru tulburarea bipolara.
Tulburarea bipolară este o tulburare afectivă, ce afectează aproximativ 1% din populație. Ea se manifestă prin perioade de depresie care alternează cu perioade de agitație și hiperactivare, denumite manie. Această tulburare are o evoluție cronică, afectând toate ariile vieții: familie; slujbă; profesie. Tulburarea bipolară este incurabilă, dar asta nu înseamnă că persoanele care primesc acest diagnostic primesc și o condamnare la o viață de suferință și izolare în afecțiunea lor. Există numeroase opțiuni de tratament, cu ajutorul cărora persoanele cu tulburare bipolară pot avea ani întregi fără simptomele afecțiunii lor.
Semnele si simptomele tulburarii bipolare pot varia de la o persoana la alta.
Medicul tau psihiatru iti poate recomanda spitalizarea daca apare comportamnetul periculos, intervin tendintele suicidare sau exista dovezi ca apare detasarea de realitate. Obtinerea unui tratament psihiatric la spital te poate ajuta sa iti mentii calmul si in siguranta si sa iti stabilizezi starea de spirit, indiferent daca te confrunti cu un episod maniacal sau depresiv major.
Dupa ce ai obtinut un diagnostic corect, urmatorul pas este realizarea tratamentului pentru ameliorarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii. Un tratament adecvat ajuta la gestionarea simptomelor.
In Romania te poti trata de tulburare bipolara in spitalele de psihiatrie care ofera servicii medicale, clinici/cabinete psihiatrice, centre de sanatate mintala. In calitate de lider al clinicilor private de sanatate mintala din tara, Reteaua de Clinici Hope ofera servicii de top in sanatatea emotionala dezvoltand continuu programe specializate de tratament pentru tulburarile psihice, toate fiind realizate doar dupa metode stiintifice, conform ghidurilor internationale.
NAVIGAND INTRE POLI
Programul ,,Navigand intre poli” este un program special dezvoltat de Reteaua de Clinici Hope, creat pentru persoanele care sufera de tulburare bipolara. Acesta are o abordare psihologica care urmareste impiedicarea aparitiei de noi episoade si mentinerea echilibrului stabil intre stari (maniacale si depresive). Obiectivele programului sunt prevenirea episoadelor, intelegerea rolului medicamentelor si gasirea echilibrului in momentele dificile.
Care este cel mai bun tratament pentru tulburarea bipolara?
Exista vreun plan de tratament care functioneaza pentru toatele persoanele afectate? Obiectivul tratamentului tulburării bipolare nu este acela de a o vindeca, ci de a stabiliza persoana afectată. Acesta are rolul de a opri oscilația între cei doi poli ai tulburării: depresie și manie. În plus, un bun management al tulburării previne recăderile și îmbunătățește funcționarea globală a persoanelor cu tulbuare bipolară. Cu ajutorul medicamentelor, psihoterapiei și psihoeducației, aceste persoane pot să ducă o viață normală. Vorbim despre o viața pe care o aveau înainte de apariția simptomelor.
În cazul tulburării bipolare, tratamentul a schimbat nu numai evoluția bolii, ci și diagnosticul ei. Înainte de introducerea sărurilor de litiu în tratarea tulburării bipolare, în anul 1949, aceasta era adesea diagnosticată greșit ca schizofrenie. Acest lucru se datora din cauza definițiilor foarte largi de schizofrenie utilizate de medici din cea mai mare parte a lumii. Însă, odată cu utilizarea litiului în gestionarea patologiei bipolare, din cauză că el nu dădea rezultate pozitive la pacienții cu schizofrenie; s-a pus mai mult accent pe distingerea corectă între cele două diagnostice. Diagnosticul corect este esențial pentru buna gestionare și evoluție a afecțiunii. Așadar, introducerea litiului a reprezentat un punct de cotitură pentru pacienții cu tulburare bipolară.
Litiul rămâne, la 70 de ani după introducerea lui în tratamentul tulburării bipolare cel mai bun medicament pe termen lung pentru aceasta. Litiul reduce apariția episoadelor maniacale cu 38% și a episoadelor depresive cu 28%.
În plus, el este singurul tratament medicamentos anti-suicidar cunoscut. Acesta reduce riscul de suicid cu peste 50%, dar și auto-vătămarea; ambele fiind riscuri semnificative la persoanele cu tulburare bipolară; putând duce la moartea lor prematură. Din păcate, litiul are efecte secundare ce trebuie luate în calcul în cazul administrării sale pe termen lung. Acesta erodează funcția renală și cea tiroidiană. Astfel, există posibilitatea apariției unor malformații congenitale la bebelușii ai căror mame iau litiu pe perioada sarcinii.
De aceea sunt recomandate analize la 2-3 luni pentru a verifica starea rinichilor și cea a tiroidei. Acest lucru pentru a ține sub observație starea lor. O soluție de durată este aceea de a combina litiul în cantități mai mici, cu un alt medicament. Acest lucru se realizează pentru a limita efectele sale negative, beneficiind însă de cele pozitive.
Psihoza reprezintă incapacitatea de a distinge ce este real și ce nu. Ea este caracterizată de halucinații (vizuale; auditive; olfactive; gustative) și idei delirante. Aceasta este cel mai adesea asociată cu schizofrenia; însă poate apărea în multe afecțiuni psihice; inclusiv în tulburarea bipolară; mai ales în episoadele maniacale. Cele mai eficiente medicamente în episoadele maniacale sunt antipsihoticele, care, după cum le spune și numele, sunt menite să combată simptomele psihotice. Acestea sunt mai eficiente pe termen scurt decât litiul sau alte medicamente pentru tulburarea bipolara , iar uneori medicii iau decizia de a le păstra pe termen lung, pentru că dau rezultate bune inițial.
Olanzapina, unul dintre medicamentele antipsihotice administrate persoanelor cu tulburare bipolară, pare să fie eficientă în prevenirea episoadelor maniacale pe termen lung, însă nu la fel de eficientă ca litiul. Alte medicamente pentru tulburarea bipolara sunt risperidona și quetiapina. Aceasta din urmă poate fi și ea folosită pe termen lung în tratarea afecțiunii.
Această clasă de medicamente nu este utilizată pentru efectul său anticonvulsivant în tulburarea bipolară, ci pentru că acționează ca stabilizatoare afective pe termen lung. Ele pot fi utlizate individual sau în combinație cu litiul. Mai ales la pacienți care nu răspund la tratamentul cu litiu.
Valproatul de sodiu este utilizat frecvent în tratamentul tulburării bipolare, mai ales în timpul episoadelor maniacale. Acesta este însă contraindicat femeilor care vor să rămână însărcinate, deoarece poate duce la malformații congenitale (spina bifida, anomalii cardiace) și tulburări de dezvoltare (IQ scăzut; tulburare de spectru autist, probleme de vorbire; memorare; înțelegere). Este recomandată utilizarea mijloacelor contraceptive pe durata utilizării lui; pentru a evita apariția unei sarcini compromise.
Carbamazepina este unul dintre anticonvulsivantele folosite în tratarea episoadelor maniacale. Acesta fiind deosebit de eficientă în tratarea persoanelor care au o tulburare bipolară cu cicluri rapide (oscilații dese între manie și depresie) sau numeroase simptome psihotice.
Lamotriginul, un alt reprezentant al acestei clase. Este cel mai eficient în tratarea depresiei severe apărute în tulburarea bipolară, dar și în prevenirea recăderilor.
Deși nu sunt cunoscute cauzele tulburării bipolare, cu siguranță atât genele, cât și mediul contribuie la apariția acestei afectiuni mintale. Mediul, atât cel familial, cât și cel profesional sau social; continuă să influențeze și evoluția afecțiunii. Un nivel crescut de stres; tensiuni familiale sau la muncă; și evenimentele de viață negative (moartea cuiva apropiat; concedierea; divorțul) contribuie la reapariția simptomelor și încetinirea progresului. Psihoterapia poate ajuta la gestionarea tuturor acestor greutăți care apar inevitabil în viața oricui; și la îmbunătățirea unor aptitudini ce pot ușura crearea unui sistem de sprijin la care să poată apela în momente de stres persoanele cu tulburare bipolară.
Medicamentele tratează simptomele tulburării bipolare, însă psihoterapia poate trata o parte din cauzele care au contribuit la declanșarea afecțiunii. De aceea, ea este extrem de importantă în tratamentul tulburării. Cei care beneficiază atât de medicație, cât și de psihoterapie au cele mai bune rezultate.
Mediul familial este de obicei cel în care se întorc persoanele cu tulburare bipolară după primirea diagnosticului sau după internări. În aceste perioade critice, este extrem de important să primească sprijin, înțelegere și ajutor în depășirea lor. Însă un diagnostic de tulburare bipolară e dificil atât pentru cine-l primește, cât și pentru familie. De aceea, acest tip de terapie este extrem de important și eficient. Având ca obiectiv educarea membrilor familiei cu privire la afecțiune; dar și la conviețuirea cu cel care suferă de ea. Psihoterapia focusată pe familie include până la 21 de sesiuni de psihoeducație, training în abilitățile de comunicare și rezolvare de probleme.
Ea este benefică nu numai pentru cei cu tulburare bipolară; care au o rată de reapariție a simptomelor cu 30-35% mai mică decât pacienții care nu au făcut acest tip de terapie cu familia lor; dar și pentru membrii familiei lor; care au mai puține simptome de depresie în urma procesului terapeutic.
Conform TCC, reapariția episoadelor maniacale sau depresive este cauzată de o gândire pesimistă ca răspuns la evenimentele negative, precum și credințe disfuncționale despre sine, lume și viitor. În cadrul ședințelor de terapie, persoanele cu tulburare bipolară învață o serie de aptitudini pentru a putea să-și modifice gândurile și comportamentele. Astfel, își pot îmbunătăți starea psihică. Exercițiile învățate în cadrul terapiei sunt apoi aplicate în viața de zi cu zi, și repetate până când noile modele de gândire și comportament devin firești. TCC este cel mai eficientă în tratarea simptomelor depresive și în prevenirea lor.
Există dovezi semnificative privind rolul unor modificări ale ritmului circadian în apariția simptomelor de instabilitate afectivă din tulburarea bipolară. Lipsa scăzută de somn din cadrul episoadelor maniacale și insomnia sau hipersomnia (somn excesiv) din episoadele depresive, agravează simptomele și duc la deteriorarea rapidă a stării persoanelor cu tulburare bipolară.
Acest tip de psihoterapie se concentrează, deci, pe menținerea unei rutine zilnice sănătoase, cu aceleași ore de trezire și culcare și mese regulate, toate acestea promovând un stil de viață sănătos, care diminuează riscul recăderilor.
Din păcate, în România și cea mai mare parte a lumii, afecțiunile psihice continuă să fie un subiect tabu. Acest lucru contribuie la cunoștințe deficitare privind acest subiect. Astfel că atunci când cineva primește un diagnostic psihiatric, atât el cât și familia sa, sunt aruncați într-o mare de necunoscute. Informațiile sunt unelte prețioase în gestionarea oricărei afecțiuni psihice. Ele ajută la înțelegerea afecțiunii și destigmatizarea ei, cresc complianța la tratament, conduc la un stil de viață adaptat tulburării și îmbunătățesc relațiile interpersonale. În plus, cunoștințele despre afecțiuni pot conduce la recunoașterea timpurie a semnelor de recădere și apelarea la ajutor specializat înainte ca situația să se agraveze.
Psihoeducația se realizează de obicei în grupuri cu persoane care au primit același diagnostic, sau apropiații persoanelor care au o afecțiune psihică. Acestea reprezintă și o bună oportunitate de a cunoaște alte persoane care trec prin aceleași provocări și au experiență similară.
În concluzie, deși tulburarea bipolară nu se poate vindeca, există numeroase opțiuni de tratament. Cu ajutorul specialiștilor în sănătate mintală (medic psihiatru, psihoterapeut), dar și al apropiaților, tulburarea bipolară poate fi ținută sub control. Mai mult de atât, persoanele afectate pot duce o viață normală. Clinica Hope este singura clinica din Romania ce poate face toate aceste interventii psihologice.
Pacientilor cu tulburare bipolara le este util un astfel de curs pentru a invata cum sa gestioneze manifestarile tulburarii bipolare. Un curs de abilitati pentru tulburarea bipolara reprezinta un instrument valoros in cadrul unui program complet de tratament. Acesta are rolul de a te ajuta sa constientizezi si sa inveti sa gestionezi episoadele depresive, maniacale sau hipomanicale.
In cadrul Clinicilor Private Hope, puteti beneficia de programe complete de tratament care sa tina sub control simptomele si care sa previna recidivele. Un program complet de tratament poate ajuta persoanele cu tulburari psihice sa isi imbunatateasca calitatea vietii, sa isi reia activitatile de zi cu zi si sa isi atinga obiectivele personale.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Tulburarea bipolara poate fi tinuta sub control. Discuta cu un specialist.
Tulburarea bipolara poate fi tinuta sub control. Discuta cu un specialist.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT