Vindeca-te de anxietate!
Tulburările de anxietate sunt cele mai frecvente tulburări psihice, cu o preponderență de 28.8% (Kessler RC, 2005). Mai exact 1 din 3 oameni va avea o formă de tulburare de anxietate pe parcursul vieții. Cand vine vorba de ameliorarea simptomelor anxietatii si tratamentul anxietatii, trebuie sa luam in calcul mai multe aspecte.
Anxietatea reprezintă acea stare care se caracterizează prin frecvente momente de neliniște, cărora li se adaugă stări de nervozitate, irascibilitate, palpitații și transpirații. La persoana care suferă de anxietate apare și ideea de neputință în a gestiona un pericol. Anxietatea poate manifesta și o serie de simptome fizice, care pot varia de la persoană la persoană.
Simptomele fizice ale anxietatii
Stările de anxietate declanșează o serie de manifestări fizice, cum ar fi:
Făcând referire la anxietate și simptomele fizice, acestea pot varia de la o persoana la alta, de la ușoare la severe și pot include, așa cum am văzut, mai sus, o serie de manifestări fizice. Este important să se conștientizeze că atunci când spunem simptome fizice anxietate spunem și iritatibilitate, atacuri de panică, oboseală, greață, amețeală, durerea în piept. Afla aici mai multe detalii despre simptomele anxietatii.
Din fericire, există metode foarte eficiente pentru tratamentul anxietatii. Și trebuie să ne ferim de ceea ce circulă în mediul online, sub forma de leacuri bătrânești pentru anxietate. Alegând servicii medicale de specialitate, scapi de anxietate si te bucuri din nou de viață.
De obicei, metodele cel mai frecvent utilizate în zilele noastre constau fie în psihoterapie, individuală sau de grup, fie în medicație, fie amândouă, combinate în funcție de caz. În cadrul clinicilor specializate, echipa medicala, aplică toate tipurile de intervenție corelate în programe dedicate. Așa cum este și cazul programului „Dincolo de frică” din cadrul clinicii noastre.
Tratamentul tulburărilor de anxietate se face în general fără internare (în ambulator). În anumite situații grave, cum ar fi apariția concomitentă a altor simptome (ideație suicidară, depresie severă, uz de substanțe sau agorafobia severă) tratamentul anxietatii poate necesita spitalizarea propusă de un medic specialist.
Numeroase studii și meta-analize (analizele unor grupuri mari de studii) efectuate în ultimii 30 de ani au demonstrat eficiența tratamentelor inițiate cu medicație sau psihoterapie, ambele fiind acum în prima linie, ca și grad de recomandare conform ghidurilor de specialitate ce sunt aplicate de echipa medicala.
Chiar dacă există o varietate de leacuri bătrânești care au fost folosite de-a lungul timpului pentru a ameliora simptomele de anxietate, cel mai bun tratament pentru anxietate este cel care se bazează pe opiniile specialiștilor experimentați în tratarea atacurilor de panica. În trecut, se vorbea despre ceaiurile pe bază de plante, ceaiul de mușețel, ceaiul de tei sau ceaiul de lavandă. Alte leacuri bătrânești puneau accentul pe valeriana sau păducel. Aceste plante pot crea o stare de relaxare pe termen scurt, insă nu pot vindeca tulburarea de anxietate generalizată. Simptomele atacurilor de panica afecteaza calitatea vietii și pot duce la complicații mai grave dacă nu sunt tratate de un medic specialist.
Alegerea tratamentului anxietatii este astfel inițial ghidată de preferințele pacientului, riscurile și beneficiile pentru fiecare pacient în parte, ce metode au avut succes în trecutul persoanei, alte semne si simptome sau problemele de sănătate pe care le mai are pacientul, costul tratamentului și din păcate, accesul la tratament. Există zone în țară unde nici evaluarea lunară la psihiatru și cu atât mai puțin apelarea la psihoterapie, nu sunt posibile din cauza lipsei profesioniștilor. De subliniat că nu se pune problema care din cele două direcții principale este mai eficientă în general, ci este mai degrabă o alegere particularizată pentru fiecare persoana în parte.
În căutarea unui tratament pentru anxietate, care să dea rezultate, este esențial să se ia în considerare mai multe opțiuni.
Anxietatea se tratează cu antidepresive, chiar dacă anxietatea nu este depresie
Anxietatea este exprimată la nivelul chimiei creierului prin modificarea unora dintre substanțele de la nivelul creierului. Între simptome și aceste modificări nu este o relație de cauzalitate, ci de echivalență. De exemplu, simptomele de agitație, neliniște sunt expresia deficitului de serotonină, una dintre substanțele care fac legătura între neuroni (celulele creierului). Lipsa de energie care poate însoți anxietatea, se exprimă prin scăderea de noradrenalină (un alt neurotransmițător), repetarea gândurilor îngrijorătoare și obsesia legată de evitarea unor noi simptome se exprimă prin creșterea de dopamină, etc.
Când vorbim despre tratament pentru anxietate, anxietatea se tratează cu medicamente din familia antidepresivelor, îndeosebi medicamente care cresc cantitatea de serotonină.
Toate informațiile despre medicamente pe care le găsiți aici sunt numai cu titlu informativ. Având în vedere numeroasele efecte adverse posibile, interacțiunile uneori periculoase și necesitatea corelării lor la tipul de anxietate, la modul în care reacționează individual fiecare organism, precum și faptul că s-ar putea să fie nevoie de asocierea în cunoștință de cauză a mai multor medicamente, nu trebuie încercat niciun tratament medicamentos care nu este prescris de un medic. Factorii de risc pentru anxietate sunt esențiali în evaluarea și personalizarea tratamentului. Abuzul de substante medicamentoase poate avea efecte foarte grave.
Evită situațiile ce îți pot pune viața în pericol și consulta medicul.
Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) sunt indicați ca tratament de primă linie pentru toate tulburările anxioase. Creșterea serotoninei duce la scăderea simptomelor anxietatii și a frecvenței și intensității lor până la dispariția acestora. Pacienţii cărora li se prescrie un ISRS, pot prezenta în timpul primelor două săptămâni de tratament o creştere a anxietăţii, motiv pentru care se recomandă iniţierea terapiei cu doze mici, eventual și asocierea unei benzodiazepine.
Intensitatea efectelor adverse tinde în general să scadă în timp, dar pot persista la anumiţi pacienţi şi pot determina schimbarea tratamentului. Nu se poate prezice care pacient va prezenta un anumit efect advers.
Cele mai frecvente efecte adverse întâlnite sunt: anxietate, greața, creșterea sau reducerea apetitului, insomnie/somnolență, scăderea libidoului, mai rar cefalee.
Când tratamentul cu un ISRS este întrerupt brusc pot să apară: anxietate, iritabilitate, simptome similare gripei (mialgii, guturai, greaţă, vomă, diaree). Senzaţii de amețeală, frecvent accentuate de mişcare, senzaţia de nesiguranţă asupra echilibrului sau a poziţiei în spaţiu. Această reacție nu reprezintă „dependență” față de antidepresive, așa cum se consideră în mod eronat.
Antidepresivele cu acţiune duală (Venlafaxina, Duloxetina, Milnacipram) sunt inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei şi noradrenalinei(ISRSN).
Venlafaxina este în general bine tolerată ca tratamentul anxietatii. Efectele secundare cele mai frecvente sunt greaţa şi cefaleea, care de obicei scad după prima sau a doua săptămână de terapie. Alte efecte adverse posibile sunt: somnolenţă, uscăciunea mucoasei bucale, nervozitate, creşterea tensiunii arteriale.
Antidepresivele triciclice (ADT)
Sunt mai puțin folosite decât ISRS datorită efectelor secundare mai frecvente. Cele mai eficiente din această clasă sunt imipramina și clomipramina (Anafranil). Dozele de administrare se cresc foarte lent pentru evitarea apariției efectelor secundare, de aceea efectele terapeutice optime apar la 8-12 săptămâni de tratament.
Alte substanţe antidepresive care şi-au dovedit eficacitatea în tulburarea de panică sunt mirtazapina şi trazodona.
Benzodiazepinele (medicamente înrudite cu diazepamul)
Alprazolam (Xanax), Clonazepam (Rivotril), Bromazepam, Lorazepam (Anxiar)
au efecte similare, şi anume, efect anxiolitic, sedativ/hipnotic, anticonvulsivant şi miorelaxant. Ca urmare a acestor acţiuni, benzodiazepinele sunt indicate pentru tratamentul diferitelor tulburări anxioase, insomniilor, sevrajului alcoolic.
Nu se recomandă administrarea lor cu alte substanțe deprimante asupra sistemului nervos central, ca de exemplu alcoolul, barbituricele, opioidele sau antihistaminicele, sau cu antiacidele, care scad absorbţia benzodiazepinelor.
Sedarea este cel mai frecvent efect advers care poate fi perceput ca oboseală sau somnolență. Mai pot apărea dificultăţi în concentrare, senzaţia de încetinire a proceselor gândirii, cefalee, tulburări de vedere, vertij, greaţă.
Toate benzodiazepinele pot determina apariţia unei dependenţe fizice, dar un risc crescut au benzodiazepinele cu instalare rapidă a efectului (Anxiar, Xanax). În general probabilitatea apariţiei dependenţei creşte odată cu creşterea dozei şi a duratei de tratament.
De aceea nu este recomandată utilizarea lor mai mult de 2 luni și se face numai la indicația unui medic psihiatru!
În general durata unui tratament medicamentos cu antidepresive este de 6-9 luni, dar în cazul afecțiunilor severe poate dura și 1-2 ani.
Oprirea tratamentului se face numai cu acordul și sub supravegherea medicului psihiatru.
Psihoterapia poate facilita oprirea tratamentului, atât cu antidepresive, cât și cu benzodiazepine.
Psihoterapia se recomandă asociată tratamentului farmacologic, dar și pacienților care preferă tratamentul fără medicamente. Ea este principala formă de tratament recomandată în anxietatea generalizată, în fobii și este prima linie în toate formele anxietatii.
Calea psihoterapeutică încearcă să afle și să modifice cauza anxietatii care a dus la apariția simptomelor. Constă în ședințe cu un psihoterapeut (psiholog sau psihiatru cu supracompetență în psihoterapie) săptămânale sau bisăptămânale (mai rar, o dată la 2 săptămâni), pe o perioadă de cel puțin 6 luni, de cele mai multe ori mai mult (în funcție de gravitatea problemelor și nivelul de profunzime a terapiei). Psihoterapia poate modifica felul profund de a gândi și simți, cu rezolvarea conflictelor psihologice inconștiente/conștiente care au stat la baza apariției simptomelor.
În general, tratamentul anxietatii prin psihoterapie implică:
Exista mai multe forme de psihoterapie, iar eficienta lor tine nu numai de tehnicile si conceptele folosite. Ci mai ales de cat de bine va intelegeti/va simtiti langa un anumit terapeut.
modifică cauza
reduce semnificativ/complet șansa reapariției simptomelor
efecte instalate lent în timp (2-3 luni)
efort semnificativ pentru schimbare
accesibilitate redusă (psihoterapia poate să nu fie accesibilă în unele zone)
costul ridicat (vezi aici preturile pentru ședințele de psihoterapie)
Tratamentul combinat (farmacologic și psihoterapeutic în paralel) ar trebui considerat atunci când pacienții nu au răspuns monoterapiei (cu una din cele 2 variante). Ori când simptomele sunt atât de chinuitoare încât influențează capacitatea pacientului de a se angaja în psihoterapie.
Pentru a obține cele mai bune rezultate, este recomandat să se consulte un specialist în sănătate mintală care să evalueze și să ofere un plan de tratament pentru anxietate, personalizat și construit în funcție de situația și nevoile fiecărui pacient în parte.
Clinica Hope este singura clinică mare de psihoterapie care a făcut efortul de a oferi psihoterapie decontată prin Casa de Asigurări. Astfel, puteți primi psihoterapie de la oricare dintre terapeuții noștri. Pe baza recomandării, pentru psihoterapie, din partea unuia dintre medicii clinicii noastre, în limita locurilor disponibile.
Noi oferim o abordare individuală, în care pacienții pot alege între toate cele 3 variante: tratament psihiatric-medicamentos, tratament psihoterapeutic sau mixt. În plus, am creat programe specifice de tratament și workshop-uri în care poți învăța cum să gestionezi singur anxietatea și să îți consolidezi increderea in sine.
Medicii noștri psihiatri și psihoterapeuți au o îndelunga experiență în tratarea persoanelor cu anxietate. Aplicând metode combinate, avem o eficiență mult mai mare pe termen lung.
Avantajul nostru constă însă în faptul că suntem o clinică exclusiv destinată sănătății psihice. Psihiatrul și psihoterapeutul fiecărui pacient comunică și colaborează între ei, cu acordul pacientului, aplicând programe specializate pentru ca acesta să primească cel mai bun și eficient parcurs terapeutic.
Astfel, șansele tale să rezolvi problemele cauzate de această afecțiune și să abordezi direct cauza anxietatii sunt mult mai mari, iar timpul necesar va fi mult mai mic.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Vindeca-te de anxietate!
Vindeca-te de anxietate!
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT