Traim intr-un secol al vitezei, iar totul se desfasoara cu rapiditate. Muncim mult, ne odihnim putin si suntem mereu in cautarea succesului. Insa toate aceste actiuni au si repercursiuni asupra organismului. Daca stresul te face sa te simti neajutorat, deziluzionat si complet epuizat, este foarte posibil sa fii pe drumul spre epuizare. Alfa care este tratamentul sindromului Burnout si ce poti face pentru a-ti recastiga echilibrul si sa ai o atitudine pozitiva.
Ce este Burnoutul?
Burnoutul este o stare de epuizare emotionala, fizica si mentala cauzata de stres excesiv si prelungit. Acesta apare atunci cand te simti coplesit, epuizat emotional si incapabil sa duci la indeplinire activitatile zilnice. Pe masura ce stresul continua, incepeti sa pierdeti interesul si motivatia care v-au determinat sa alegeti un anumit rol, la un moment dat.
In realitate, situatia poate fi mult mai grava, intrucat sindromul va scade calitatea vietii. Totodata, poate afecta si starea de bine a celor dragi.
Acest sindrom reduce productivitatea și-ti elimina energia, lasandu-te sa te simti din ce în ce mai neajutorat, fara speranța, cinic si resemnat. In cele din urma, s-ar putea sa simti ca nu mai ai nimic de oferit.
Efectele negative ale epuizarii se pot revarsa asupra tuturor domeniilor vietii, inclusiv in familie, la serviciu sau asupra vietii sociale. Totodata, Burnoutul poate provoca, de asemenea, si modificari pe termen lung ale organismului.
Sistemul imunitar este primul care se resimte in astfel de situatii, asa ca vei fi predispus la boli precum racelile si gripa. Din cauza numeroaselor sale consecinte este important ca persoana in cauza sa se ocupe rapid de aceasta problema. În acest caz, este recomdanat tratamentul sindromului Burnout.
Sindromul Burnout – Consecinte
Denumit si sindromul muncii in exces, cei care ajung in acest stadiu sunt complet epuizati și au bateriile decarcate. In plus, acesta este resimtit pe o perioada mai lunga de timp la serviciu.
Consecinte legate de viata profesionala:
- Presiune constanta;
- Un program de lucru suprasolicitant;
- Lipsa increderii in propria persoana;
- Lipsa recompenselor de orice natura;
- Cereri prea mari din partea superiorilor.
Consecinte legate de viata personala:
- Mai putin timp petrecut cu cei dragi;
- Lipsa somnului;
- O dieta neechilibrata;
- Prea putin timp dedicat socializarii cu prietenii.
Tratamentul sindromului Burnout – Cand devine necesar
5 semne clare ca esti afectat de acest sindrom:
- Fiecare zi este o zi proasta;
- Grija pentru sarcinile de la locul de munca sau de acasa pare a fi o risipa de timp;
- Esti epuizat tot timpul;
- Cea mai mare parte a zilei o petreci facand lucruri pe care pe care le consideri coplesitoare sau plictisitoare;
- Simti ca nimic din ce faci nu conteaza sau nu este apreciat.
Semne fizice si emotionale
- Senzatie de oboseala;
- Dureri de cap frecvente sau dureri musculare;
- Imunitate scazuta, boli frecvente;
- Schimbarea poftei de mancare sau a orelor de somn;
- Sentiment de esec si de indoiala;
- Pierderea motivatiei;
- Perspective din ce in ce mai cinice si negative;
- Scaderea satisfactiei si a sentimentului de realizare.
Tratamentul sindromului Burnout – In ce consta?
Indiferent daca recunoasteti semnalele de avertizare ale epuizarii sau ati trecut deja prin aceste momente, cel mai bun sfat va veni intotdeauna din partea unui medic specialist.
Acum este momentul să faci o pauza si să schimbi ceva in viata ta. Invata, in primul rand, care este tratamentul sindromului pentru a te ajuta sa depasesti epuizarea si sa te simtiti din nou sanatos si optimist.
Una dintre cele mai cunoscute tehnici in tratamentul sindromului Burnout este tehnica „Three R”.
Recunoaşte. Ai grija la semnele de avertizare ale sindromului Burnout.
Reactioneaza. Anulați daunele cautand sprijin si gestionând stresul.
Rezilieaza. Construiește-ți rezistența la stres, avand grija de sanatatea ta fizica și emotionala.
Tratamentul sindromului Burnout – Sfaturi pentru gestionarea epuizarii
Urmatoarele sfaturi pentru prevenirea sau tratarea epuizarii te pot ajuta să facii fata simptomelor si sa iti recastigi energia, concentrarea si starea de bine:
- Apeleaza la persoanele dragi. Deschiderea nu va fi o povara pentru ceilalti;
- Fii mai sociabil cu colegii tai;
- Limiteaza-ti contactul cu persoanele negative;
- Gaseste prieteni noi.
Tratamentul sindromului Burnout – Preventie
Burnoutul nu este o afectiune permanenta. Schimbarea anumitor factori de la locul de munca sau dezvoltarea anumitor abilitati de adaptare, determina de multe ori „dispersarea” epuizarii. Cu toate acestea, gestionarea Burnoutului tine atat de companie cat si de angajat.
Aspecte care tin de organizatie:
- programe de asistare a salariatilor
- traininguri de management al stresului
- interventii punctuale in situatii de stres
Aspecte care tin de individ:
- gestionarea sursei problemei
- evaluare a adaptarii
- setarea limitelor si evitarea suprasolicitarii
- suport social
- prioritizare atât la locul de muncă, cât și în viața de zi cu zi
- odihna, sport, alimentatie sanatoasa
- timp liber pentru activități relaxante (yoga, mediatație, tehnici de mindfulness)
- deconectare
- reglare emoțională
- angajarea într-un proces terapeutic
Se poate lua concediu medical pentru tratamentul sindromului Burnout?
Sindromul Burnout a fost introdus recent in codificarile noastre medicale. Organizatia Mondiala a Sanatatii este din ce in ce mai preocupata de aceasta afectiune a angajatului. Astfel, se dorește desemnarea acesteia drept „boala profesionala”, pentru acordarea de concediu medical. Astfel, poate fi luat concediu medical pentru depresia asociata sau pentru tulburarea in sine.
Potrivit studiilor, aproximativ 30% dintre angajatii care lucreaza de acasa, in contextul pandemiei de coronavirus, au declarat ca muncesc suplimentar fata de cei care merg la birou. În cazul acestora, procentul este sub 5%. Efectele se traduc in dublarea numarului de persoane anxioase, depresive si epuizate.
Chiar daca nu este o boala cronica, sindromul poate provoca modificări la nivel cerebral, avand un impact asemanator traumelor din copilarie.
Multi dintre angajati si angajatori nu inteleg ce impact major poate avea asupra vietii noastre un program de 8 ore de munca. Chiar daca termenul de Burnout pare un nou tip de stres modern, acesta trebuie sa fie privit cu seriozitate. In cazul aparitiei simptomelor de Burnout, angajatorii trebuie sa ofere sustinere angajatilor, iar angajatatii trebuie sa apeleze la sfaturile specialistilor pentru a identifica impreuna cele mai bune solutii.