Trauma la copii
Un eveniment ca trauma la copii este definit ca o amenințare la integritatea fizică sau care cauzează sentimente de spaimă, teroare sau neajutorare la momentul în care se produce.
Copilăria este o perioadă vulnerabilă în care cei mici depind de îngrijitori și expuși factorilor de mediu.
De multe ori, expunerea lor la evenimente traumatice e neglijată și netratată, iar asta are consecințe asupra dezvoltării lor pe termen lung.
Studiile despre trauma la copii sunt încă la început. Insă în ultimele două decenii, informațiile cu privire la acest subiect s-au sporit.
Există o varietate largă de evenimente ce pot avea efect traumatizant asupra copiilor.Este foarte important să cunoaștem care sunt acestea și să fim conștienți de pericolul pe care îl reprezintă. Vom putea astfel sa ne protejam copiii sau, în caz că se întâmplă, să luăm măsuri terapeutice rapide.
Traumele copilariei
Ce poate fi crea trauma la copii?
Abuzul sexual – Unele statistici arată că zilnic șase copii sunt abuzați sexual în România, unul din șase băieți și un sfert din fete sunt victime ale abuzului sexual până la vârsta de 18 ani. Fie că e vorba de viol, hărțuire sau expunerea indecentă a unui adult, abuzul sexual în copilărie este corelat cu incidență crescută a depresiei, tulburărilor alimentare, somatice, anxietate, probleme sexuale și de relaționare. De cele mai multe ori, copiii nu vorbesc cu părinții despre abuz din cauza fricii și rușinii.
Violența domestică – În anul 2017 au fost raportate Poliției 20.531 de incidente de loviri și alte violențe între membrii familiei. Fenomenul are insa o amploare mult mai mare, cele mai multe cazuri nefiind niciodată raportate. Indiferent dacă copiii sunt victime sau martori ai violenței, acesta este un eveniment profund traumatizant.
Moartea unei persoane apropiate – Copiii percep moartea diferit de adulți, mai ales dacă e vorba de un părinte, frate sau soră. Și doliul unui copil este diferit de cel al adultului, aceștia având nevoie de mult sprijin, chiar dacă aparent nu sunt afectați de eveniment.
Dezastrele naturale – Cele mai frecvente dezastre naturale în România sunt inundațiile, cutremurele sau alunecările de teren. De obicei, intervenția de salvare în aceste situații vizează adăpostirea victimelor și reconstruirea caselor acestora. Este insa neglijată mai mereu consilierea psihologică a victimelor.
Neglijarea – Definită ca eșecul în a împlini nevoile elementare ale copilului, de supervizare, hrană, sănătate, cămin, cât și nevoile emoționale, sociale, educaționale și de siguranță. Studiile arată că neglijarea copiilor de către îngrijitori produce schimbări permanente la nivelul creierului în dezvoltare.
Care sunt consecințele traumei la copii?
Trauma în copilărie poate determina dezvoltarea stresului post-traumatic. În ultima ediție a Manualului de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mentale, apare cu criterii speciale pentru preșcolari (copii mai mici de șase ani). În plus, trauma timpurie este cu atât mai gravă pentru că afectează dezvoltarea cognitivă, emoțională, socială, putând duce la tulburări psihice și de învățare.
Exploararea imagistică arată că există diferențe clare în nouă regiuni cerebrale la victimele traumei în copilărie față de cei care nu au avut o astfel de experiență. Cele mai evidente schimbări sunt la nivelul regiunilor care ajută la reglarea emoțiilor și impulsurilor. Aceste persoane sunt predispuse deciziilor iraționale.
Alte urmări sunt:
- micșorarea hipocampusului – structură vitală pentru procesele de învățare și memorare;
- micșorarea corpului calos – structura care conectează cele două emisfere ale creierului, are rol în emoții și impulsuri;
- micșorarea cerebelului – ceea ce poate afecta mișcările motorii și coordonare;
- scăderea în volum a cortexului prefrontal, care afectează comportamentul, reglarea emoțională și percepția;
- activitate excesivă în amigdală, care e responsabilă de procesarea emoțiilor și determinarea reacțiilor la situații stresante sau periculoase;
- un nivel de cortizol (hormonul stresului) prea crescut sau prea scăzut.