Contacteaza un specialist pentru a afla mai multe despre efectuarea unei consultații
In ziua de astazi, reusim sa devenim din ce in ce mai constienti cu privire la multitudinea de boli care exista. Acest lucru facilitat de tehnologia de care dispunem si de diversitatea de informatii. O boala care ar putea trece usor neobservata daca nu ar exista surse sigure de informare este tricotilomania, caracterizata de dorinta patologica si obsesiva de smulgere a parului. Daca si tu suferi de tricotilomanie, cunosti pe cineva care se confrunta cu aceasta boala sau pur si simplu iti doresti sa afli mai multe informatii despre ea, atunci citeste in continuare acest articol!
Tricotilomania este o afectiune psihologica mult mai des intalnita decat s-ar crede. Tricotilomania se manifesta prin dorinta patologica si obsesiva de smulgere a parului. Zona capului este adesea cea mai grav afectata, insa parul poate fi smuls si din alte parti ale corpului precum:
Cei care sufera de aceasta boala nu isi dau seama de gravitatea situatiei. De asemenea, nu isi dau seama de faptul ca au cu adevarat o problema medicala! Tricotilomania duce in timp la zone extinse de chelie si reduce semnificativ nivelul unui trai satisfacator si fericit.
Pentru o diagnosticare corecta, este important de stiut care sunt simptomele tricotilomaniei. Cel mai sugestiv simptom este reprezentat de smulgerea obsesiva si repetata a parului. Acest comportament duce la zone extinse de chelie si la sensibilizarea foliculilor de par, care nu va mai creste la fel. De asemenea, tricotilomania le ofera celor care sufera de aceasta boala o stare de bine, de relaxare si de inlaturare a stresului. Neputinta smulgerii parului ii determina, insa, sa fie agitati, nervosi si anxiosi.
Pe langa tentatia de smulgere a parului asupra careia nu pot rezista, copii/adultii care au aceast comportament tind sa:
In anumite cazuri apare si fenomenul de tricofagie, adica ingerarea parului smuls.
Tricotilomania este o boala care debuteaza in special in copilarie sau adolescenta. Cauzele tricotilomaniei nu se cunosc cu exactitate, insa sunt reprezentate de o combinatie de factori genetici si de mediu. Cei mai multi oameni nu isi dau seama atunci cand isi smulg parul si nu constientizeaza gravitatea acestei probleme si faptul ca reprezinta o afectiune psihica. De asemenea, odata constientizata obsesia patologica de smulgere a parului, se simt stanjeniti si recurg la aceasta metoda de destresare atunci cand nu sunt inconjurati de alti oameni. Frica, stresul, plictiseala sau anxietatea sunt doar cateva dintre starile emotionale care pot duce la declansarea tricotilomaniei.
Majoritatea persoanelor care sufera de tricotilomanie ascund acest lucru, din cauza rusinii. Din aceasta cauza ajung sa nu apeleze la ajutorul specializat de care au nevoie. Cu toate acestea, odata diagnosticata, tricotilomania trebuie tratata, pentru a stopa efectele nocive pe care le are.
Cea mai buna varianta de tratament pentru o persoana care sufera de tricotilomanie este apelarea la servicii de psihoterapie, una dintre cele mai eficiente terapii fiind cea cognitiv-comportamentala. Aceasta are la baza identificarea problemei de catre pacient si analizarea gandurilor si sentimentelor acestuia cu privire la ceea ce il determina sa recurga la smulgerea parului. Tehnicile folosite in terapia cognitiv-comportamentala ii ajuta pe pacienti sa reziste tentatiei de a isi smulge parul, prin oferirea unor optiuni de comportamente alternative. Totodata, sunt identificate locurile si situatiile care determina acest comportament compulsiv, in vederea eliminarii ispitelor.
In concluzie, tricotilomania este o afectiune psihologica serioasa, care nu trebuie ignorata. Ea trebuie tratata cu ajutorul celor mai bune tratamente existente pe piata. Cu cat mai multi oameni sunt informati cu privire la aceasta boala. Cu atat mai multi vor stii sa identifice simptomele si sa intervina la momentul oportun. Interventia din timp pentru ajuta la prevenirea aparitiei complicatilor!
Contacteaza un specialist pentru a afla mai multe despre efectuarea unei consultații
Contacteaza un specialist pentru a afla mai multe despre efectuarea unei consultații
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT