Exercitii de mindfulness
Exerciții de mindfulness? Te întrebi cum acestea te pot ajuta indiferent de vârstă, sex sau experiență? Dacă ești interesat să înveți mai multe despre ceea ce presupune mindfulness, citește mai departe. Ai ajuns unde trebuie, pentru că ți-am pregătit sfaturi de neratat, chiar de la specialiști.
Scăderea luminii naturale, ploile și frigul duc la dereglări emoționale și la posibilitatea instalării depresiei sezoniere. Suntem departe de vacanțe sau concedii, stresul cotidian și urban începe să-și manifeste efectele asupra noastră. Ne face iritabili, nervoși, obosiți și lipsiți de energie. Ne conectăm doar la griji și ne scade repede abilitatea de a savura plăcerile simple ale vieții. În acest sezon, devenim mult mai conștienți că nu prea știm să ne bucurăm de aspectele pozitive ale vieții. Stresul, grijile și nervii ne pot însoți și ne pot strica chiar și perioadele fără probleme majore.
Mindfulness-ul te poate ajuta! Afla cat este de usor sa te relaxezi!
Metoda psihologică dezvoltată de Kabat-Zinn și derivată din spiritualitatea Zen, reduce în mod dovedit stresul, anxietatea și chiar durerea fizică, fiind folosită în toate clinicile de psihoterapie, boli cronice dar și în școli și grădinițe.
Iată cateva exercitii de mindfulness utile pentru a recastiga bucuria prezentului:
- Concentrează-ți atenția pe simțurile exterioare. Te vor readuce în prezent, împiedicându-te să mai faci acțiuni pe pilot automat.
- Găsește ceva frumos pe care să-l privești și oferă-ți câteva minute pentru a-l contempla, observând absolut fiecare detaliu. (numărul de catarge în larg, numărul de vârfuri de munte din zare etc).
- Oprește-te pentru un moment și doar ascultă. Ascultă toate sunetele din jurul tău. Încearcă să le auzi pe fiecare separat și apoi pe toate în același timp.
- Observă atunci când ieși afară din casă toate mirosurile din jurul tău. Atunci când te speli, observă mirosul săpunului și al șamponului; apleacă-te și „miroase trandafirii”.
- Mănâncă fiind atent la gustul pe care îl are fiecare îmbucătură pe care o iei. Fii atent la mișcarea buzelor și a limbii în gură, la orice senzație sau gust din gură.
- Acordă atenţie oricărui lucru care te atinge. Observă ce senzații ai în picior sau talpă când mergi.
- Observă când mintea ta alunecă în analize ale trecutului sau griji legate de viitor. Oprește-te și reîntoarce-te la a fi atent la lucrurile din jurul tău. Alege să faci asta de zeci de ori pe minut dacă este nevoie.
- Optează pentru realizarea lucrurilor pe rând: când înoți, înoată, când faci plajă, fă plajă etc. Dă voie minții să fie atentă și să savureze.
- Observă când devii critic sau ironic și oprește-te. Întreabă-te dacă furia ta va putea schimba ceea ce te nemulțumește. Dacă răspunsul e nu, acceptă că nimic nu e perfect și întoarce-te la savurat.
Exercitii de mindfulness – poti incerca si aceste tactici!
- Alege un exercițiul de respirație. Vom opta să-ți prezentăm unul dintre cele mai simple și mai eficiente exerciții de mindfulness. Pentru a-l pune în practică, găsește un loc liniștit unde să te poți concentra și așează-te într-o poziție confortabilă. Închide ochii și adună-ți energia pe respirația ta. Simte aerul pe măsură ce intră și iese din nări. Nu încerca să controlezi respirația, ci pur și simplu observă-o. Poți face acest exercițiu aproximativ de 5-10 minute.
- Raportează-te și asupra activităților de zi cu zi. Alege o activitate pe care o faci în mod obișnuit, cum ar fi mersul pe jos, strângerea patului sau mâncatul. În timp ce faci această activitate, concentrează-te pe ceea ce faci și pe senzațiile pe care le simți. Nu te gândi la trecut sau la viitor, ci pur și simplu bucură-te și trăiește momentul din prezent.
- Închide ochii și începe să-ți scanezi corpul din cap până în picioare. Fii atent la senzațiile pe care le simți în fiecare parte a corpului tău. Ține cont de toate acestea, nu judeca aceste senzații, ci pur simplu ia-ți timp și observă-le. Poți face acest exercițiu timp de 5-10 minute.
Daca ai incercat lucrurile de mai sus si nu poti sa le aplici, este posibil sa ai nevoie de ajutor din partea unui specialist.
Depresia sezoniera se tratează destul de ușor.
Depresia sezonieră se tratează destul de ușor.
[/vc_column][/vc_row]