Pentru a ne putea da seama de tratamentul necesar pentru tine, trebuie sa incepem printr-o analiza si o evaluare. In aceasta faza este determinat tipul afectiunii, vechimea, gravitatea, modul in care se manifesta, problema de baza si modul in care va afecteaza sanatatea si comportamentul.

Tratamentul tulburarilor emotionale analizeaza din 2 puncte de vedere: medical si terapeutic. In multe din programele noastre de foarte multe ori ele merg in paralel pentru a crea un cadru eficient pentru parcurgerea procesului terapeutic. Urmarim intocmai indicatiile din cele mai recente ghiduri international de tratament.

Din punct de vedere medical se analizeaza in ce masura afecteaza starea de sanatate si comportamentul indus de aceasta. Pentru aceasta parte este necesar sa aveti o consultatie de evaluare cu medic de specialitate. In urma evaluarii efectuata de catre acesta va poate recomanda un tratament medicamentos necesar sau, in cazurila mai grave, chiar si o metoda specifica de tratament.

Din punct de vedere terapeutic se analizeaza comportamentul cauzat de tulburare, efectele sursa cat si toate elementele care au contribuit la conturarea acestei probleme.

ghid insomnie
psihoterapie de grup

Trebuie sa stii de la inceput ca tulburarea in sine nu este cauza problemelor tale. Ea este doar un efect, un metoda pe care organismal a creat-o pentru a te ajuta sa faci fata anumitor probleme. Introducem aici termenul de comorbiditate. Acesta inseamna ca sunt prezente mai multe afectiuni la o persoana in acelasi timp, afectiuni care au legatura intre ele.

De exemplu: plang sau nu vorbesc cu nimeni cand sunt deprimat, devin agresiv cand sunt nelinistit, cumpar lucruri scumpe care nu mi le permit pentru a arata lumii ca sunt valoros.

Asadar o prima parte a procesului terapeutic se va axa pe identificare problemei si gasirea motivatiei necesare pentru a realiza aceasta schimbare pana la capat.

O alta parte a procesului se axeaza pe analiza problemei de fond, asa cum a fost exemplificat si mai sus, si gasirea de metode alternative de a face fata acesteia, alta decat comportamentul actual.

Terapia individuala

Psihoterapia se recomanda tuturor persoanleor care au nevoie de ajutor pentru dezvoltare personala, pentru imbunatatirea calitatii vietii, dar si ca tratament pentru acele nemultumiri sau disfunctionalitati care se incadreaza intr-un dignostic psihiatric.

Daca mergi la psihoterapie nu esti nebun ci chair dimpotriva! Psihoterapie fac numai oamenii suficient de „sanatosi” cat sa observe ca sunt aspecte din viata lor care nu sunt cum si-ar dori si ca au nevoie de ajutor profesionist pentru schimbare!

Implica si o parte care analizeaza foarte atent procesul de recadere. Este cunoscut faptul ca parcursul terapeutic aferent tulburarilor emotionale ca este un proces evolutiv cu suisuri si coborasuri. Pe parcursul terapiei incepem sa capatam abilitati care ne ajuta sa devenim din ce in ce mai rezistenti comportamentelor nocive si stimulilor din ce in ce mai puternici. Cand pe aceasta perioada de timp intalnim un stimul mai puternic decat nivelul nostru current, cu siguranta suntem tentati sa avem acelasi comportament care a dus la aparitia tulburarii emotionale.

Terapia este un proces pe terme lung, si de multe ori avem tendinta sa ne indepartam de la principala noastra problema si sa discutam pe seama problemelor mai mici. Alteori desii terapeutul depune eforturi considerabile nu suntem in postura sa putem sa evoluam in procesul terapeutic.

In aceste situatii aplicam cu succes o varianta alternativa terapiei individuale, respectiv terapia de grup unde iti poti gasii solutii la problema ta prin intermediul problemelor celorlalti.

Terapia de grup

Este metoda de terapie folosita cu precadere dupa o perioada initiala de terapie individuala. In perioada de terapie individuala te poti deschide mai usor catre o singura persoana si sa te confesezi ei. Astfel ca de pot aborda aici problemele legate de intimitate.

Ulterior depasirii acestei faze multe persoane gasesc foarte utla terapia de grup. Este destinata de regula persoanelor care au probleme in a accepta parerea unei singure persoane ca o solutie pt el/ea. De asemenea intampina dificultati in a se analiza pe sine si de aceea apreciaza gasirea solutiilor proprii prin gasirea de solutii pentru colegii din aceeasi situatie.

Psihoeducatia

Majoritatea programelor noastre au in componenta si partea de psihoeducatie. Aceasta este de fapt un training de abilitati care sunt menite sa va ajute sa gestionati pozitiv starile pe care le aveti. Aceste abilitati se invata, se exerseaza si se aplica direct pe problema ta personala. Aceaste abilitati vor determina ca starile nocive pe care le aveti sa apara din ce in ce mai rar…pana la disparitie, iar intensitatea acestora sa fie din ce in ce mai mica.

Ce trebuie sa faci

Pasul 1

Mergi la medicul de familie pentru o scrisoare de trimitere

Vorbeste cu medicul tau de familie despre ingrijorarile legate de sanatatea ta. Daca cumva iti impartaseste ingrijorarile legate de starea ta emotionala iti va recomanda sa mergi la o clinica de specialitate pentru a te ajuta cu problema respectiva. In functie de procedura permisa iti poate da o scrisoare de trimitere cu care sa te prezinti la medicul de specialitate.

In cazul in care trairile tale sunt mai vechi si au fost diagnosticate mai demult pe aceasta tema poti sari peste acest pas.

Pasul 2

Programeaza-te pentru o consultatie de evaluare

Odata ce medicul de familie ti-a confirmat ca ai putea avea o afectiune este cazul sa te programezi pentru evaluarea initiala. Te poti programa sunand la 0724792901. Suntem disponibili de luni pana vineri intre orele 9:00 – 21:00.

Cu aceasta ocazie poti verifica care din locatiile noastre este mai aproape de tine, aici.

Pasul 3

Evaluarea initiala

In cadrul consultatiei initiale medicul nostru te va examina si te va analiza situatia ta. Iti vor fi adresate o serie de intrebari specific pentru a putea evalua:

  • Daca afectiunea ta se poate trata in clinica sau este cazul unei spitalizari
  • Care din metodele de terapie sunt cele mai indicate pentru tine

Scopul consultului initial nu este de a-ti aferii deja solutii ci de a face o analiza structurata a simptomelor tale curente si experiente. Se va stabilii un diagnostic si daca este cazul vei primii o reteta si indicatii privind luarea medicamentelor.

Evaluarea initiala dureaza de regula 55 de minute.

Pasul 4

Recomandarea de tratament

In functie de diagnosticul stability de medic va trebui sa alegi una din urmatoarele optiuni:

  1. Situatia ta este foarte grava: caz in care ai nevoie de administrare de medicatie, urmarirea efectelor si supraveghere 24 de ore din 24. Acest tip de tratament se poate administra numai in spitalele de stat sau institutiile special abilitate. Vei primii astfel un bilet de trimitere si vom face toate demersurile sa te ajutam sa gasesti loc la unul din spitalele cu care colaboram. Aceste cazuri au o incidenta foarte mica.
  2. Diagnosticul este stabilit insa nu si gravitatea situatiei. In acest caz vei fi indrumat catre unul din terapeutii nostri pentru efectuarea unor teste. Testele sunt psihologice si au rolul de a ajuta medicul sa afle cu exactitate grevitatea situatiei pentru unele cazuri particulare.
  3. Diagnosticul este clar. In acest caz medicul va stii cu siguranta ce tratament sa-ti recomande pentru afectiunea pe care o ai. Tratamentul poate fi de tip terapie si/sau medicamentos. Cea mai mare parte a afectiunilor emotionale se trateaza prin terapie. Medicatia are rolul doar sa ajute organismul sa aiba o stare de bine, insa nu remediaza problema de baza.

Pasul 5

Programul terapeutic

Clinica Hope este singura clinica din Romania care ofera programe complete de tratament pentru afectiunile in care este specializata. Exista mai multe tipuri de formari pentru terapeuti, tipuri variate de terapie si mai multe metode de punere in aplicare.

Tratamentul pe care-l promovam este bazat pe cele mai inalte standarde stiintifice stabilite de ghidurile medicale internationale si Organizatia Mondiala a Sanatatii. Astfel in programele noastre aplicam cea mai eficienta metoda de terapie pentru afectiunea respectiva si o completam cu psihoeducatie pentru eficientizarea rezultatelor.

Sedintele de terapie dureaza 50 de minute si au o regularitate de 1 pe saptamana. In anumite etape ale tratamentului acestea sunt completate cu sesiuni de psihoeducatie care au si ele o regularitate de 1 pe saptamana.

Totul incepe la noi cu UN CONSULT LA MEDIC.

Stabileste o programare!

Eforturile de a construi programe complete de tratament a adus clinicii în 2018 o neașteptată apreciere internațională, Clinica Hope devenind singura clinică din România care a primit, în Mai 2018, prestigiosul premiu Rose of Paracelsus, decernat de Asociația Medicală Europeană pentru ”Bune practici medicale”- Best Medical Practice.
Prin programele noastre, ne dorim sa-ti oferim toate sansele de recuperare si beneficiile pentru sănătate și sa-ti oferim înapoi Speranța si Echilibrul!
Programeaza-te
Call Now ButtonPROGRAMEAZA-TE