Depaseste usor problemele emotionale! Discuta cu un specialist.
Exista perioade in viata care pot fi stresante si solicitante si pe care uneori nu suntem pregatiti sa le depasim. Un eveniment nefericit, ori o veste cu un impact emotional puternic poate declansa stari de anxietate, tristete, furie etc. Acestea sunt, de fapt, blocaje in activitatile noastre zilnice si in relatia cu ceilalti. Daca ranile emotionale din interiorul nostru nu sunt vindecate, corpul somatizeaza informatia si se manifesta ca atare. Afla ce poate provoca tulburarea de somatizare la nivelul organismului si cum se poate trata aceasta afectiune.
Tulburarea de somatizare se manifesta prin dureri fizice ce nu au o explicatie medicala si care apar in urma unui proces de interiorizare a trairilor puternice provocate de factori externi. Tulburarea de somatizare mai este numita si boala emotiilor nerostite. Anumite afectiuni precum: ulcerul, alergiile, infectiile urinare ori hipertensiunea sunt afectiuni psihosomatice care apar atunci cand nivelul de stres este foarte mare si care ne afecteaza viata cotidiana.
Exista anumite persoane care, pana sa ajunga la un astfel de diagnostic, primesc semnale de la corpul lor care se manifesta prin: atacuri de panica, prurit, dureri de stomac sau de cap. Acestea nu sunt doar in imaginatia persoanei, ci sunt reale si extrem de neplacute.
Deseori, pentru rezolvarea problemei de sanatate, multi oamenii apeleaza la medici de specialitate, fiindca au convingerea ca afectiunea lor nu a fost depistata. Putini sunt aceea care isi identifica conditia si apeleaza la psihoterapie din prima.
Tulburarea de somatizare se manifesta frecvent prin dureri, oboseala, probleme neurologice, gastrointestinale, respiratorii. Starile de anxietate si ingrijorare cu privire la potentiala boala fac ca persoana cu tulburare de somatizare sa-si repete analizele frecvent. Cauta in mod consecvent justificarea conditiei si nu accepta explicatiile unei tulburari psihice.
Fiecare emotie se manifesta in corp prin dureri in zone specifice ale corpului:
Este bine ca in momentul in care ne decidem sa tratam tulburarea de somatizare sa solicitam interventia unui personal specializat. Indiferent de cat de grava ni se pare problema, primul pas este sa acceptam ca aceasta exista si sa intelegem cat de important este sa apelam la programe specializate de tratament, chiar daca ni se pare coplesitor.
Psihoterapia te va ajuta sa identifici emotia – sursa de la care a plecat toata starea de fapt. Vei fi surprins cum toate durerile vor disparea, incetul cu incetul, atunci cand ranile se vor vindeca. Multi oameni care apeleaza la medici pentru a cauta diagnosticul pentru boala fizica se asteapta sa primeasca tratament medicamentos care sa isi faca efectul rapid. Din acest punct de vedere, terapia este un proces de lunga durata, dar cu efecte sigure.
Tulburarea de somatizare a aparut ca explicatie pentru anumite boli fizice care isi aveau debutul in starea emotionala. Acceptarea este primul pas spre vindecare, fiindca asta presupune intelegerea nevoii de a apela la ajutor specializat. Uneori pare infricosator sau de necrezut ce se intampla, dar solutia ideala pentru a avea o viata normala este tratarea fiecarei provocari ca pe o lectie.
Depaseste usor problemele emotionale! Discuta cu un specialist.
Depaseste usor problemele emotionale! Discuta cu un specialist.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT