Programul INSPIRA

Training de abilități pentru adolescenții cu tulburări emoționale și de comportament

Pentru că adolescența este una dintre cele mai dificile perioade ale vieții, marcată de emoții intense, care ajung frecvent la anxietate patologică, depresie, retragere socială sau chiar consum de droguri sau tentative de suicid.

Despre adolescenți și programul INSPIRA:

Studiile arată că aproximativ 8% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au avut un episod depresiv major în ultimul an, între 16-18 ani riscul tentativelor de suicid este cel mai ridicat ( Lewinsohn, Rohde and Seeley, 1996) iar aproximativ 2,7 % suferă de o tulburare de alimentație

Există totuși posibilitatea de a rezolva aceste probleme prin care copiii noștri trec indiferent de cât de gravă este severitatea lor!

Programul INSPIRA este prima formă de intervenție psihoterapeutică special destinată tratamentului celor mai severe simptome pe care adolescenții le pot avea: tentative de suicid, autovătămări, tulburări emoționale intense.

Vine în ajutorul atât al adolescenților cât și al părinților!

Cum îi va ajuta pe adolescenți programul INSPIRA:

– Crește capacitatea de a face față stresului;
– Dezvoltă abilitatea de a fi conștient de propriile emoții, de a face diferența dintre gânduri și realitate și de a înlocui gândurile neplăcute cu unele mai bune și mai constructive;
– Reglează relațiile cu persoanele apropiate prin câștigarea respectului de sine și definirea clară a obiectivelor/limitelor;
– Îi ajută să tolereze situațiile dificile atunci când nu le pot rezolva imediat;
– Învață cum să își diminueze vulnerabilitatea emoțională și reactivitatea, și să se recupereze după o perioadă cu stări emoționale foarte intense.

Cum îi va ajuta pe părinți programul INSPIRA:

– Vor dezvolta abilități de relaționare noi – răspunsurile asertive, validarea emoțiilor;
– Vor învăța cum să-și recunoască propriile emoții și cum să le regleze;
– Vor învăța să identifice mai mult de o perspectivă prin care să privească o situație și să găsească astfel soluții mai potrivite la problemele din relația cu adolescentul.

Programul INSPIR-A

Ce este programul INSPIRA?

 • Prima formă de intervenție psihoterapeutică special destinată tratamentului celor mai severe simptome pe care adolescenții le pot avea: tentative de suicid, autovătămări, tulburări emoționale intense.
 • Oferă speranță tinerilor pacienți și părinților lor.
 • Oferă ajutor specializat și eficient medicilor de psihiatrie pediatrică.

Ce înseamnă programul INSPIRA?

Intervenție pentru
Normalizarea
Sentimentelor
Problemelor comportamentale
Impulsivității și
Relațiilor
Adolescenților

Despre ce este vorba

program inspira

 

– Metoda folosită se numește terapie dialectic-comportamentală: este o împletire între metoda cognitiv-comportamentală și practica mindfulness. Marsha Linehan a dezvoltat-o pentru persoanele cu tulburare de personalitate borderline.

– Metoda se bazează pe un manual standardizat și este recomandată pentru tratamentul tulburărilor emoționale la adolescenți.

– Formatul presupune: în prima parte vor fi discuții despre practica realizată acasă și în a doua parte se predau abilități și se pun în practică;

– Acest program se adresează atât adolescenților cât și părinților.

 

Cui se adreseaza

program inspira

MINDFULNESS

abilitatea de a observa, descrie și participa la experiențe fără judecăți de valoare, făcând câte un lucru pe rând și cu eficacitate

REGLAREA EMOȚIONALĂ

cunoașterea emoțiilor, care este rolul lor; cum reglezi intensitatea emoțiilor și cum să le simți pe cele pozitive mai mult

CALEA DE MIJLOC

vizează dezvoltarea unui stil emoțional și cognitiv echilibrat, flexibil și validarea trăirilor și a efortului

ABILITĂȚI DE CRIZĂ

ceea ce ai nevoie să faci pentru a-ți calma emoțiile pe moment fără să faci lucrurile mai rele

RELAȚIILE INTERPERSONALE

cum să-ți faci prieteni, ce este important într-o relație și cum să închei relațiile care nu-ți fac bine

Rezultatul programului INSPIRA

Studii despre adolescenți:

 • Deși anxietatea este foarte tratabilă, doar 18% din adolescențiI în suferință primesc tratament
 • Mai mult de 20% au folosit un medicament pe bază de prescripție medicală în scopuri non-medicale
 • Între 31% și 50% dintre adolescenții care au o tentativă de suicid au o a doua tentativă. Necesită o intervenție rapidă după prima încercare;
 • Adolescenții care prezintă un risc suicidar mare au multiple probleme și se încadrează cel puțin într-o tulburare psihică. Cu cât un adolescent are mai multe probleme de comportament (violență; consum de substante interzise; comportament sexual periculos; etc) cu atât crește riscul pentru tentativele de suicid (Myler și Tyler 2005);
 • Adolescenții se autovătămează fără intenția conștientă de a se sinucide în proporție de 15% – 18%, rezultă din studiile făcute de Muehlenkamp și Gutierrez, 2004. La fel și la studenți, procentul fiind între 12% – 35%;

 

PROGRAMUL INSPIRA VA FI CONDUS DE:

alice dima

 Alice DIMA – psihoterapeut cu formare in Analiză Tranzacțională, Hipnoză Ericksoniană si terapie Dialectic-Comportamentală.

 

 

 

diana butnaruButnaru DianaPsihoterapeut cognitiv-comportamental cu Specializare în tulburările psihice la copii şi adolescenţi.

Noua serie incepe din 10 Mai 2021, luni. Se va desfasura intre orele 19:00 – 20:30, in fiecare săptămână, timp de 5 luni.

Plata se face la inceputul fiecarui modul.

De aceasta data cursul se va desfasura ONLINE!

Cursul va avea loc prin intermediul aplicatiei ZOOM.

O data finalizat procesul de inscriere vei primi un link. In ziua cursului si la data stabilita va trebui sa-l accesezi si vei putea participa la curs. La fiecare sesiune ulterioara vei primi cate un link si procesul se va repeta.

Folosirea aplicatie online ZOOM ne permite folosirea unei conexiuni criptate unde sa putem sa discutam in depina confidentialitate. Se vor putea sustine prezentari si trimite fisiere cu materialul de curs.

Platforma ZOOM poate fi accesata atat de pe telefon cat si de pe tableta sau calculator. Tot ce ai nevoie este o conexiune stabila la internet.

DORESC SA MA INSCRIU IN PROGRAMUL INSPIRA

  Numar de telefon (obligatoriu)

  captcha

  Programeaza-te
  PROGRAMEAZA-TE