Tulburari psihice
Care sunt cele mai frecvente si in ce consta tratamentul acestor tulburari psihice
Statisticile tulburarilor psihice
Pentru tulburari psihice, frecventa la nivelul întregii populații a depășit 33%. Adică 1 din 3 persoane va avea nevoie de psihiatru/psiholog pe parcursul vieții.
Ultima analiză a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a arătat că bolile psihice ( tulburari psihice ) sunt principala sursă de ani pierduți prin dizabilitate la nivel mondial. Astfel, această categorie de afecțiuni a devenit cea mai frecventă și severă patologie medicală. Tratarea lor cu succes este o prioritate.
Sănătatea psihologică și psihiatrică devine treptat una dintre cele mai importante preocupări ale vieții noastre și o problemă majoră a societății.
27% din populația adultă a Europei a prezentat cel puțin un episod de tulburare mintală în ultimul an (OMS, 2014).
Aproape 50% dintre adulții americani vor avea o problemă de sănătate mintală pe parcursul vieții lor (CDC, 2011).
Tulburările neuropsihiatrice sunt a 3-a cauză principală a pierderilor din anii de boală, din Europa (după tulburări cardiovasculare și cancer). Reprezintă principala cauză a dizabilității care pune viața în pericol (Global Health Estimates 2014).

Se estimează că în fiecare an 38,2% din populația UE suferă de o tulburare mentală.
Ajustat pentru vârstă și comorbiditate, acesta este echivalentul a 164,8 milioane de persoane afectate. În comparație cu anul 2005 (27,4%), această estimare mai mare se datorează în întregime includerii a 14 tulburari psihice noi. Acestea acoperă și copilăria/adolescența, precum și persoanele în vârstă.
Cele mai frecvente tulburari psihice
tulburările de anxietate (14,0%)
insomnia (7,0%)
depresia majoră (6,9%)
tulburarea somatoformă (6,3%)
dependența de alcool și droguri (> 4%)
ADHD
demență (1-30%, în funcție de vârstă).
Cu excepția tulburărilor induse de substanțe și a întârzierii mintale, nu au existat variații semnificative în materie de culturi sau țări. Multe surse, inclusiv programele naționale de asigurări de sănătate, evidențiază creșteri ale concediului medical, pensionării anticipate și ratelor de tratament cauzate de tulburari psihice. Ratele în comunitate nu au crescut, cu câteva excepții (de exemplu, demență).
(The size and burden of mental disorders and other disorders of the brain in Europe 2010, 2011)
Din păcate, în ultimii 10 ani nu au existat îmbunătățiri în ceea ce privește:
- ratele scăzute de tratament,
- începerea cu întârziere a tratamentului
- tratamentul extrem de inadecvat.
Tulburarile cerebrale și tulburarile psihice, în special, contribuie cu 26,6% la povara totală a tuturor cauzelor de boală
Este o proporție mai mare în comparație cu alte regiuni ale lumii. Ordinea de rang a bolilor cu cele mai multe dizabilități diferă semnificativ în funcție de sex și de grupa de vârstă. In ansamblu, cele 4 condiții singulare cele mai grave au fost: depresia, demența, tulburarile de consum de alcool și accidentul vascular cerebral.
Tratamentul este posibil și poate avea succes. Este aproape întotdeauna o combinație de intervenție medicamentoasă (dacă este necesar) cu metode psihologice (diferite forme și abordări psihoterapeutice). Din păcate, în acest domeniu, România se află mult în urma abordărilor utilizate în prezent la nivel mondial. Nevoia de modernizare din cauza acestui decalaj este foarte mare. Presiunea exercitată de marea nevoie de tratamente eficiente pentru tulburarile psihiatrice este uriașă.
Și dacă aceste procente nu sunt impresionante, ultima analiză a Organizației Mondiale a Sănătății a arătat că:
bolile psihice sunt principala sursă de ani pierduți prin dizabilitate la nivel mondial.
Procentul a crescut cu 41% în ultimii 10 ani.
Ce înseamnă aceste date?
- Această categorie de afecțiuni medicale este cea mai frecventă
- afectează cel mai sever calitatea vieții oamenilor la nivelul întregului glob.
- doar 50% din cei sever afectați apelează la medic
- pentru problemele mai ușoare procentul este mult mai redus (circa 10 %).
- Lipsa de cunoștiințe legate de sănătatea psihică,
- stigmatizarea
- costurile
- lipsa concretă a serviciilor dedicate
sunt principalele motive pentru care românii apelează greu la serviciile de sănătate psihică. Sunt județe cu un singur psihiatru. Orașe mari fără psihoterapeuți și multiple forme recunoscute de terapie care lipsesc complet la nivel național.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Tratamentul corect pentru tulburari psihice
Spus simplu, tratamentul corect este o variantă între psihoterapie, tratament medicamentos sau o combinație între acestea. Cu cât suferința este mai severă, cu atât tratamentul medicamentos este mai necesar. Însă psihoterapia rămâne necesară chiar și pentru tulburari psihice grave, cum e schizophrenia, de exemplu
Dr. Gabriella Bondoc
Psihoterapia este o intervenție psihologică, în care un psihoterapeut stă de vorbă cu pacientul pentru a analiza și descoperi cauzele psihologice ale suferinței. Este și modul în care pacientul își poate schimba comportamentele, modul de gândire și stilul de viață pentru o viață mai echilibrată și sănătoasă.
Psihoterapeutul este un psiholog acreditat să facă psihoterapie, care presupune o formare profesională complexă, de 3-5 ani, suplimentară studiilor de psiholog/psihiatru.
Îi puteți verifica pe siteul Colegiului Psihologilor din România pe cei acreditați să efectueze tratamente psihologice. Psihiatrul este un medic specializat în psihiatrie care va trata aceste tulburari psihice cu medicamente.
Este timpul însă ca psihiatrii și psihoterapeuții să se sprijine reciproc. Asta pentru ca tulburarile psihice au o cauză complexă în care biologia și moștenirea genetica se amestecă cu trecutul psihologic și evenimentele stresante curente. De aceea, pacienții nu ar trebui să fie puși să aleagă între psiholog sau psihiatru ci să existe o comunicare și un tratament mixt să fie implementat, psihologic și medicamentos dacă este cazul.
Oana Munteanu
Situatia clinicilor de tulburari psihice din Romania
În România, există puține clinici în care să se ofere servicii de psihiatrie și psihoterapie integrate. Cu atât mai puține sunt cele care să aibă și aceste servicii decontate de Casa de Asigurări de Sanatate.
După ce agreem ce combinație de psiholog-psihoterapeut și medicație alegem, este necesar să alegem și forma de tratament cea mai potrivită. Dar între zecile de tipuri de psihoterapie și multitudinea de pastile magice, care oferă vindecarea pe loc, românii pot întârzia ani de zile alegerea tratamentului potrivit.
Noi nu alegem după ureche tratamentul corect. Pentru fiecare tulburare psihică există în străinătate ghiduri de specialitate publicate. Acestea recomandă specialiștilor variantele eficiente de tratament. Acele recomandări au în spate zeci de studii. Ghidurile se modifică permanent pentru a încorpora noi intervenții a căror eficacitate a fost dovedită”, ne-a explicat în continuare. ”Iar în alegerea psihologului, este necesar ca acesta să știe ce anume să facă în cazul unei tulburari specifice. Trebuie să fie compatibil psihologic cu o pacientul
Dr. Gabriella Bondoc
Cum stăm în România cu terapiile recomandate de ghiduri?
În privința tratamentului medicamentos, avem o mare parte din tratamentele recomandate international. Sunt câteva absențe notabile, cum ar fi Litiul sau terapia electro-convulsivantă. În privința tratamentelor psihologice pentru tulburari psihice, până recent pacienții din România nu aveau prea multe alegeri.
Totul incepe cu un consult la doctor.
Totul incepe cu un consult la doctor.