Este posibil ca învățătoarea sau educatoarea să-ți fi menționat despre copilul tău că ar putea să aibă o anumită problemă cu vorbitul. Sau în timpul discuțiilor tale cu el, ai observat că din când în când are anumite dificultăți.
Este indicat să intervii cât mai din timp. O evaluare realizată de către un logoped cu experiență poate cu siguranță să-ți spună dacă copilul tău are vreo problemă sau dacă sunt doar lucruri normale.
O tulburare de limbaj se referă la o problema legată de pronunție sau producerea sunetelor. O tulburare de limbaj se referă la dificultățile de a înțelege sau de a lega cuvinte între ele pentru a comunica idei.
Tulburările de limbaj includ:
Logopedul este un specialist care a studiat comunicarea între oameni, evoluția acesteia și problemele sau tulburările aferente. Este de formare psihopedagog sau psiholog, absolvent al facultăților de psihologie și științele educației, în cadrul universităților de stat sau particulare, precum și al programelor masterale de profil. Dacă își desfășoară activitatea în mediul privat, adică în cadrul cabinetelor de psihologie unde se face și terapie logopedică, logopedul trebuie să posede atestat de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din România (COPSI).
Logopedul este capabil să evalueze discursul, limbajul, comunicarea cognitivă și capabilitățile orale/de ingerare/înghițire, pentru a identifica probleme legate de comunicare (articulare, fluență, voce, tulburări de receptivitate și exprimare, etc.) și cea mai bună metodă de remediere a acestora.
Citește mai departe: