Identificarea si urmarirea tuturor acestor simptome este primul pas in remedierea oricaror probleme cu somnul.
Astfel poți face singur observații care te vor ajuta să elimini unele dintre cauze sau să-i oferi informații utile medicului sau specialistului pe care-l vei consulta. Prin urmare, este recomandabil să ții un „jurnal al somnului“. Acesta ar trebui să conțină însemnări ca:
ora la care te culci și la care te trezeșți
numărul total al orelor de somn și cum percepi calitatea somnului
cât timp ai stat treaz în timpul nopții și ce ai făcut (te-ai sculat, ai băut un pahar cu lapte și ai meditat, de pildă)
tipurile și cantitățile de alimente, lichide, cafeină sau alcool pe care le-ai consumat înainte de culcare și la ce ore
sentimentele și starea de spirit înainte de culcare (fericire, tristețe, anxietate, stres)
medicamentele pe care le iei, inclusiv dozele și orele la care le iei.
Ținând un astfel de jurnal, poți identifica obiceiuri care îți afectează somnul și poți face ajustări care să sprijine un somn sanatos.
Cum iti poti rezolva singur tulburarile somnului
Deși, pentru remediere, unele probleme cu somnul pot necesita sfatul medicului, multe altele le poți ameliora și singur, prin următoarele metode:
Îmbunătățește-ți obiceiurile zilnice. Menținerea unui ritm de somn constant, practicarea exercițiilor fizice regulate și reducerea consumului de cafeină, alcool și nicotină sunt pași importanți care ajută la prevenirea somnolenței și reduc somnolenta diurna. În funcție de nevoile fiecăruia și în functie de varsta, unele obiceiuri pot varia pentru a fi mai eficiente.
Dezvoltă o rutină a somnului relaxantă pentru a-ți pregăti mintea și corpul pentru somn. Ai grijă ca în dormitor să fie liniște, întuneric și răcoare, evită mesele grele și excesul de lichide seara, fă o baie caldă, citește sau ascultă o muzică liniștitoare și închide toate ecranele cu cel puțin o oră înainte de culcare.
Culcă-te la loc când te trezești noaptea. Fie că ai o tulburare a somnului, fie că nu, este normal să te trezești pe perioade scurte în timpul nopții. Dacă nu reușești să adormi la loc, încearcă să te concentrezi pe respirație, să meditezi sau să practici o altă tehnică de relaxare. Trece în revistă sau chiar notează tot ce te preocupă și hotărăște să amani preocuparea până a două zi, când va fi mai ușor să rezolvi problema.
Cand este necesar sa apelezi la medic cand ai probleme cu tulburarile somnului
Dacă ai încercat fără succes diferite remedii, fă-ți cât mai repede o programare la un specializat in tulburarile somnului. Poti opta sa-i ceri medicului de familie o trimitere la o clinică specializată, mai ales dacă:
principala problemă este somnolența în timpul zilei și nimic din ce-ai încercat nu a ameliorat-o deloc
te îneci, te sufoci sau încetezi să respiri din când în când în timpul somnului (tu sau partenerul tău)
uneori adormi în momente nepotrivite, de pildă când mergi, vorbești sau mănânci.
Dă-i medicului cât mai multe informații posibile, inclusiv cele din jurnalul somnului. Jurnalul de somn este un instrument esențial pentru urmărirea obiceiurilor de somn și identificarea eventualelor probleme legate de somn.
Diagnosticarea se face pe baza mai multor teste, precum și prin monitorizarea somnului cu ajutorul unor aparate care măsoară undele cerebrale, pulsul, mișcările rapide ale ochilor (REM), etc. Abia după aceea specialistul va recomanda, dacă este necesar, opțiuni de tratament. Deoarece uneori cauzele sunt alte afecțiuni (depresie, anxietate, tulburare bipolară, etc.), programul de tratament va trebui să includă și tratarea acestora.
Așa cum am mai spus, tulburările de somn pot avea consecințe importante asupra sănătății noastre. Există linii generale clare de diagnosticare și tratament pentru majoritatea acestora. Este necesar și ca metodele să fie adaptate pentru fiecare pacient în parte, de aceea este atât de important să ne adresăm unui specialist.
Programeaza-te:
0724 792 901
Citeste si
16 reguli pentru somn mai bun