Tulburarile de personalitate: anxiosi si tematori
Personalitatea Obsesiv-Compulsiva:
Perfectionisti; ordonati; rigizi; preocupati de ordine si de reguli; lipsiti de spontaneitate; prea seriosi; perseverenti; incapatanati.
Sunt oamenii perfectionisti din jurul nostru. Oamenii care fac treaba perfecta si nu se pot oprii din a o face pana nu iese perfect. Ei vor suferi crancen in aceasta perioada care este prin definitia ei atat de noua incat nu are cum sa fie perfecta. Vor avea intentia sa le tina pe toate intr-un balans imposibil. Sa fie mamele/tatii perfecti, sa aiba grija de copii. Copii sa invete bine in timpul orelor online in timp ce gatesc niste chestii extem de sophisticate, iar casa este “luna”. Aceste persoane vor fi extrem de stresate, pentru ca a face lucrurile prefect este felul in care ei reusesc sa-si mentina teama la un nivel mic. Nereusind sa mentina asta ei se vor reintalni fata in fata cu teama de care incearca sa fuga tot timpul.
Persoanele obsesiv compulsive nu au prea mare legatura cu tulburarea obsesiv-compulsiva, desi au acelasi nume. Mai degraba sunt oameni care sunt extrem de atasati de reguli, de ce este bine de facut. In aceasta perioada in care cu totii improvizam vor avea o mare suferinta.
Sfaturi
Asa ca ii rog pe cei care sunt perfectionisiti sa se ierte. Este absolut ok tot ce reusim sa facem in aceasta perioada si va iubim chiar da ca nu o sa va iasa perfect. Criza este prin definitie ceva atat de nou incat nu are cum sa ne iasa perfect. Si guvernantii vor avea reguli imperfecte. Si Organizatia Mondiala a Sanatatii va avea reguli imperfecte. Pentru ca este nou. Pentru ca nimeni nu stie destul de bine si atunci nu are cine sa ne indrume si sa ne spuna cum este perfect.
Poate fi o ocazie extrem de buna de crestere. Este o ocazie extraordinara sa fie confruntati cu pericolul lor cel mai mare… cu ce se intampla daca suntem imperfecti. Daca reusesc apartinatorii acestor persoane sa-i iubeasca chiar daca este mizerie in casa, copii urla si masa nu e gata, ar putea sa-si resolve una dintre problemele lor mari psihologice.
Personalitatea Evitanta
Rusinosi; timizi; inhibati in relatiile interpersonale; tematori de critica, dezaprobare si respingere. Se privesc ca inadecvati si inferiori altora.
Personalitatile evitante nu sunt acei anxiosi cu anxietate generalizata care se tem de tot si de toate. Mai degraba sunt oameni a caror frica vine din teama de respingere de catre ceilalti. Atunci pentru ei perioda de izolare va fi balsam curat. Nu este nevoie sa intru in contact cu oamenii, deci nu au de ce sa ma respinga pentru ca sunt in casa singur.
Va fi o perioda de binemeritata pauza in care vor avea mai putine rani si mai putin stres de cat sufera de obicei. Or sa aiba sansa sa aleaga cine sunt acele persoane care sunt interesate de ei, cine sunt oamenii care-i suna si cauta. In felul acesta vor distinge mult mai usor oamenii care ii plac, spre deosebire de oamenii pt care se straduie atat de mult sa-i faca sa-i placa.
Personalitatea Dependenta
Dependent; au nevoie de sfaturi si reasigurari de la cei din jur, cu dificultati in exprimarea dezacordului de teama sa nu piarda sprijinul; initiaza greu proiecte si lucruri pe care sa le faca singuri.
Suferinta personalitatilor dependente vine foarte mult din exterior. Daca exteriorul reuseste sa fie solid, daca partenerul de viata pare sa stie cum ne descurcam in zona asta de pandemie, ei il vor urma. Daca seful reuseste sa le spuna “o sa o scoatem la capat cu firma cumva” se vor linisti. Daca persoanele de la care asteapta indrumare vor parea ca “bajbaie” atunci sigur ca vor avea o frica foarte mare.
Nu sunt persoane care sa-si spuna suferinta ci mai degraba isi tin suferinta in interior. Dar cumva persoana de care este dependent, sa zicem ca va fi o persoana narcisica care va fi infinit mai furioasa in aceasta perioada, atunci si frica persoanelor dependente va creste. Se vor infricosa ca vor pierde pe langa job si relatia sau casnicia.
Ce pot sa-i sfatuiesc pe aceasti oameni: atunci cand va confruntati cu furia celorlati, cu amenintari de abandon, sa se gandeasca ca poate acele persoane sunt furioase din cauza pandemiei si nu vorbesc chiar serios.
Personalitatea Depresiva:
Pesimisti; tristi; nefericiti; cu stima de sine scazuta; predispusi spre ingrijorari; vinovatie.
Personalitatea Pasiv-Agresiva:
Manifesta obstructionism, incapatanare si ineficienta; rezista pasiv in indeplinirea sarcinilor ocupationale de rutina; certareti; se plang ca nu sunt intelesi si apreciati.
Oamenii stiu instinctiv. Noi suntem un popor in care trasaturile pasiv-agresive sunt extreme de frecvente. Suntem oamenii care nu suntem niciodata multumiti. Tot timpul avem ceva de comentat negativ despre toti si toate. Dar in acelasi timp nu facem nimic sa schimbam lucrurile.
Este o adaptare din spectrul “capul plecat, sabia nu-l taie”, pe care am fost obligati sa-l dezvoltam istoric. Acesta nu ne-a parasit inca si tot asteptam schimbari din alta parte, in timp ce comentam ca nimic nu e perfect. Este deja evident ca aceste trasaturi de personalitate au primit un combustibil urias in aceasta perioada de pandemie. Cumva toti paream sa fim nemultumiti de orice decizie se ia in aceasta perioada. Vom fi in acealasi timp destul de dificil de controlat, de convinsi sa facem. Vorbim de acele persoane care respecta orele la care trebuie sa iasa, dar ies fara masca. Pe principiul ca am uitat-o acasa. Sau: Am purtat-o la munca, acum nu mai pot sa respir si am dat-o jos.
Din pacate nu numai parsonalitatile pasiv agresive vor avea de suferit in aceasta perioada. Cu totii vom avea o crestere a acestor trasaturi noi. Ce vreau cumva sa facem cu ele este sa fim iertatori cu noi insine si rabdatori. In acelasti timp sa ne gandim mereu: Ca sa nu fim pasiv agresivi ce facem noi ca sa schimbam lucrurile in mai bine?.
Este o ocazie minunata sa vedem o gramada de oameni tineri, care au renuntat la trasaturile pasiv agresive si cand ceva n-a fost bine au pus mana si au schimbat.