6. Instabilitatea afectivă datorată unei reactivități marcate a dispoziției
Persoanele care suferă de borderline descriu frecvent această senzație de gol interior sau de vid ca o lipsă completă de emoții interne. Ele sunt cumva legate și în același timp complet diferite. Exista acest totul sau nimic al acestor tipuri de personalitati. Si aici sunt două criterii care sunt la poli opuși, fără ca persoana să sufere de tulburare.
Vorbeam despre această bogăție emoțională dureroasă. Ex: imagineaza-ti să trăiești durerea despărțirii, durerea din prima, a 2-a, a 3-a zi. Apoi imaginați-vă că trăiți asta în fiecare zi timp de 20 și ceva de ani în fiecare zi 24 de ore din 24. Iti poti imagina de ce ai face orice ca să scapi.
Consecintele durerii resimtite:
- devii foarte irascibil,
- ești foarte nervos tot timpul,
- îți sare țandăra din orice,
- tot timpul tu ai ceva de comentat,
- tot timpul pe tine cineva te-a jignit.
Din păcate definiția despre relații cu alte ființe umane s-a creat pe acele traume din copilărie. Dacă eu știu despre relațiile interumane la nivel profund, că ar putea să mă rănească, sigur că voi fi tot timpul în defensivă. Astfel este sigur că voi găsi tot timpul ceva de criticat; tot timpul voi observa minciuna; politețea albă;
Oamenii cu borderline nu pot fi mințiți – mai bine le spui da, mă scoți din minți acum. Oricum discursurile pe care ei le aud în sine sunt mult mai grave decât ce se întâmplă în realitate. Asta pentru că cea mai mare parte din emoțiile lor sunt profund afectate de ce s-a întâmplat în copilărie, iar senzația de vid este o formă de control, o disociere de acea durere. Ex. – eu încerc să mă distanțez de acea durere, o pun undeva, nu mai simt nimic.
Dar la un moment dat nimicul ăsta este, cum să spun, se ciupesc și nu simt nimic. Le dai o palmă și nu simt nimic, tocmai pentru că disocierea este o formă primitivă de apărare. Toată lumea știe, în momentul în care ți se întâmplă ceva atroce primul lucru pe care îl face creierul este să blocheze. Nu s-a întâmplat nimic, nici accidentul, nu am murit, nu s-a întâmplat nenorocirea.
Persoanele care au trăit într-o nenorocire continuă au multe de blocat. Astfel apare această senzație de gol care poate fi supărătoare. Ei nu poți simți bucuria, nu simți nici plăcerea; nici când cineva îți spune te iubesc și tu ești inert pe dinăuntru. Nu sunt morți pe dinăuntru, ci sunt blocați din motive lesne de înțeles.