electroencefalograma

EEG - ElectroEncefaloGrama

EEG – Electroencefalograma este un test care măsoară activitatea electrică a creierului. Este vorba de o casca, dotata cu senzori speciali (electrozi), care se pune pe cap si este conecata la un aparat care scaneaza activitatea lor. Celulele creierului comunică prin impulsuri electrice și sunt active tot timpul, chiar și în timpul somnului. Această activitate apare ca linii ondulate pe o înregistrare EEG care poate fi de tip video sau imprimata pe hartie.

Ce este EEG ?

EEG este acronimul de la ElectroEncefaloGrama, iar cele trei cuvinte din care este compus au urmatoare semnificatie:

    Electro – reprezinta evident activitatea electrica

    Encefalo – vine de la termenul encefal, adica zona superioara a sistemului nervos central, alcatuita din trunchiul cerebral, cerebel si emisferele cerebrale.

    Grama – provine din cuvantul grecesc “gramma”, care inseamna “inregistrare”.

Acum este foarte simplu sa ne dam seama ca termenul de EEG sau Electroencefalograma se refera la masurarea activitatii electrice a creierului. Aceasta activitate electrica este generata de celulele nervoase din creier, care comunica între ele prin impulsuri electrice.

Cand ai nevoie sa-ti faci un test EEG?

Probabil ca nu stii pentru ce se foloseste un EEG, desi medicul ti-a recomandat acest test. EEG este utilizat pentru diagnosticarea si monitorizarea unei varietati de afectiuni care tin de creier. Iata cateva dintre situatiile în care un medic poate recomanda un test EEG:

Riscurile asociate cu EEG sunt minime. EEG este o procedura neinvaziva, adica nu necesita introducerea de ace sau tuburi în organism.

Diagnostice definite:

 • Epilepsie : EEG este utilizat pentru a diagnostica epilepsia, o afectiune caracterizata de convulsii.
 • Tulburari de somn : EEG poate fi utilizat pentru a diagnostica o varietate de tulburari de somn, cum ar fi apneea de somn si narcolepsia.
 • Leziuni cerebrale : EEG poate fi utilizat pentru a evalua gradul de leziune cerebrala dupa un traumatism cranian sau un accident vascular cerebral.
 • Boli neurodegenerative: EEG poate fi utilizat pentru a monitoriza progresia bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer si boala Parkinson.
 • Tumori cerebrale: EEG poate fi utilizat pentru a detecta tumori cerebrale si pentru a monitoriza raspunsul la tratament.
 • Inflamatie a creierului (encefalita): EEG poate fi utilizat pentru a detecta gradul de inflamare.

Simptome generale:

 • Convulsii, spasme, ticuri,
 • Pierderea cunostintei- stari de lesin, lipotimii, sincope
 • Dureri de cap
 • Probleme de memorie
 • Miscari involuntare ale membrelor in stare de veghe sau in somn,
 • Probleme de concentrare
 • Schimbari de personalitate
 • Sindrom confuzional,
 • Probleme de vedere

În plus fata de aceste afectiuni, electroencefalograma poate fi, de asemenea, utilizata pentru a evalua gradul de constienta la pacientii care se afla în coma sau stare vegetativa.

Trebuie retinut ca aceasta investigatie trebuie sa fie efectuata de personal instruit si interpretata de catre personal medical specializat. Si ar fi bine sa verifici gradul de pregatire al personalului din clinica respectiva.

Riscuri sau efecte secundare

Riscuri generale

 • Iritatie minora a pielii: Electrozii utilizati în timpul unui test EEG pot provoca o usoara iritatie a pielii. Aceasta iritatie este, de obicei, temporara si se rezolva de la sine în cateva ore.
 • Reactii alergice: Gelul utilizat pentru a fixa electrozii pe piele poate provoca reactii alergice minore la unele persoane. Aceste reactii sunt, de obicei, usoare si se pot trata cu medicamente antihistaminice.
 • Alergii la latex : Electrozii EEG pot fi confectionati din latex, care poate provoca reactii alergice la persoanele alergice la latex.

Riscuri specifice

 • Crizele epileptice : Stimularea luminoasa intermitenta (SMI) sau hiperventilatia pot provoca crize epileptice la persoanele cu epilepsie. De aceea, aceste proceduri sunt efectuate numai sub supraveghere medicala.
 • Infectia : Riscul de infectie este foarte scazut, dar exista o posibilitate teoretica ca bacteriile sau ciupercile sa poata patrunde în piele prin electrozi.

Precautii

Pentru a reduce riscurile asociate cu EEG, este important sa urmati instructiunile medicului dumneavoastra cu atentie. Înainte de test, este important sa informati medicul dumneavoastra daca aveti urmatoarele afectiuni:

 • Epilepsie
 • Reactii alergice
 • Alergii la latex

De asemenea, este important sa va spalati parul cu o seara înainte de test si sa evitati sa aplicati produse de par pe scalp în ziua testului.

În general, EEG este o procedura sigura si eficienta, care poate oferi medicului dumneavoastra informatii importante despre activitatea electrica a creierului.

Test-ul EEG

Pregatirea pentru electroencefalograma

Pregatirea pentru o electroencefalograma (EEG) este, în general, destul de simpla. Iata cateva sfaturi:

 • Spalati-va parul cu o seara înainte de test. Acest lucru va ajuta la asigurarea unei bune conexiuni între electrozi si scalp.
 • Evitati sa aplicati produse de styling pe par în ziua testului. Acestea pot interfera cu înregistrarea EEG.
 • Nu mancati sau nu beti nimic timp de 4 ore înainte de test. Acest lucru va va ajuta sa va relaxati si sa va concentrati pe test.
 • Daca luati medicamente, discutati cu medicul dumneavoastra daca trebuie sa le întrerupeti sau sa le modificati doza înainte de test.

În plus, daca aveti urmatoarele afectiuni, este important sa informati medicul dumneavoastra înainte de test:Epilepsie, Reactii alergice, Alergii la latex.

EEG este o procedura neinvaziva si sigura. Nu exista riscuri semnificative asociate cu testul. În unele cazuri, persoanele cu epilepsie pot avea o criza epileptica în timpul testului. Cu toate acestea, aceste crize sunt de obicei usoare si se rezolva de la sine.

Dupa test, veti putea pleca acasa. Rezultatele EEG vor fi analizate de un medic si vor fi transmise medicului dumneavoastra curant.

Cum se desfasoara testul

Procedura de EEG dureaza de obicei 40 de minute. In schimb sunt si teste mai ample pentru investigatii mai ample care dureaza 3 sau 7 ore. În timpul testului, veti sta într-un scaun confortabil si va veti aseza pe spate. Un tehnician va aplica o casca cu electrozi pe scalpul dumneavoastra, folosind un gel conductiv. Electrozii sunt conectati la un aparat  care înregistreaza activitatea electrica a creierului.

În timpul testului, va poate fi cerut sa efectuati anumite sarcini, cum ar fi sa deschideti si sa inchideti ochii, sa priviti o lumina stralucitoare sau sa respirati profund. Aceste sarcini pot ajuta medicul sa înteleaga mai bine activitatea electrica a creierului.

 

Este unul dintre cele mai simple teste. Din partea ta implica doar sa stai sezut si relaxat in timp ce vei purta o casca cu senzori si un gel conductiv. De regula casca contine intre 16 si 25 de senzori. Acestia scaneaza activitatea electrica a creierului tau si o transmit la un aparat numit electroencefalograf pentru analiza si interpretare. Numarul acestor senzori variaza in functie de complexitatea aparatului sau a nevoii de testare. Optional mai pot fi atasati alti senzori la deget, inima si cot pentru monitorizarea pulsului, saturatiei de oxigen miscarile bratului si activitatea inimii.

 

In camera cu tine va fi un specialist care iti va pune si conecta casca respectiva si ulterior va monitoriza aparatul respectiv.

Ce se intampla dupa test

Dupa testul EEG, electrozii vor fi îndepartati si scalpul va fi curatat de gelul ce a fost folosit pentru optimizarea înregistrarii. Examinarea nu se considera a avea efecte secundare, motiv pentru care, dupa îndepartarea echipamentului tehnic, pacientul poate merge acasa pentru a-si relua activitatea cotidiana.

Rezultatele electroencefalogramei vor fi interpretate de un medic neurolog. Interpretarea va lua în considerare varsta pacientului, istoricul medical, simptomele si alte teste de diagnostic.

În functie de rezultat, medicul poate recomanda alte teste de diagnostic sau poate începe un tratament.

Iata cateva exemple de rezultate posibile ale testului EEG:

 • Normal: Rezultatele testului EEG sunt normale, ceea ce înseamna ca nu exista anomalii în activitatea electrica a creierului.
 • Anormal: Rezultatele testului EEG sunt anormale, ceea ce poate indica o afectiune, cum ar fi epilepsia, tulburarile de somn, leziuni cerebrale, boli neurodegenerative sau tumorile cerebrale.

Daca rezultatele testului EEG sunt anormale, medicul va discuta cu pacientul despre semnificatia acestora si despre optiunile de tratament.

EEG video

EEG video este un tip de EEG care înregistreaza simultan activitatea electrica a creierului (EEG) si activitatea video a pacientului. Acest lucru permite medicului sa asocieze anomaliile în activitatea electrica a creierului cu evenimentele care au loc în timpul testului. In cazul unui eeg simplu, aceste informatii se pot pierde din vedere cand informatia este transmisa la alt medic sau interpretarea sa nu fie foarte clara.

Electroencefalograma video analizeaza cele 4 tipuri de unde ale creierului: alfa, beta, theta, delta. Adultul sanatos in stare de veghe si repaus psiho-motor prezinta o activitate cerebrala cu unde clasificate de 4 tipuri:

 • alfa (acestea sunt prezente in regiunile occipitale si parietale posterioare). Ele sunt asociate cu stari de relaxare, concentrare si creativitate.
 • beta (sunt prezente in regiunile lobului frontal) in proportie de 85-90%. Ele sunt asociate cu stari de veghe, concentrare si atentie.
 • theta sunt in procent de 10-15% si sunt asociate cu stari de relaxare profunda, somnolenta si meditatie.
 • delta sunt asociate cu stari de somn profund, regenerarea celulara si procesarea emotionala.

EEG video este mai bun decat EEG simplu pentru ca permite diagnosticarea cu o precizie mai mare a problemelor asociate creierului.

test eeg