Schizofrenia paranoida – ce este si care sunt principalele simptome?
Termenul „schizofrenia paranoida” este un termen mai vechi pentru o subcategorie de schizofrenie. Expertii nu mai folosesc si nu mai recunosc acest termen, dar recunosc schizofrenia ca o boala specifica, care face parte dintr-un spectru de afectiuni conexe care implica psihoza. In general, aceasta apare in adolescenta tarzie sau in prima parte a tineretii. Persoanele care sufera de schizofrenie paranoida sunt foarte suspicioase in legatura cu alte persoane. Acestora le este dificil sa-si mentina locul de munca, prietenii si chiar au dificultati in a merge la medic.
Organizia Mondiala a Sanatatii raporteaza faptul ca schizofrenia afecteaza aproximativ 24 de milioane de oameni sau 1 din 300 de persoane (0,32%) din intreaga lume. In randul adultilor, aceasta rata este de 1 din 222 de persoane (0,45%).
Una dintre cele mai intalnite forme de schizofrenie, schizofrenia paranoida se manifesta, in general, prin doua mari simptome, acestea fiind incadrate ca simptome pozitive.
Schizofrenia paranoida – simptome
Cand vorbim de un diagnostic de schizofrenie, luam in calcul:
- halucinatiile auditive – persoanele in cauza aud voci care lanseaza diferite comenzi, fie aud rasete. Vorbim despre faptul ca pot vedea sau auzi lucruri pe care altii nu le identifica. Un pacient cu schizofrenie paranoida poate auzi voci care nu i se par a fi recunoscute printre propriile ganduri. Aceste voci pot fi descurajante sau ostile, generand un comportament neobisnuit: agresivitate, chiar violenta (in diferite intensitati), mai ales cand tulburarea nu este tratata corespunzator.
- delirurile – de cele mai multe ori, vocile auzite trimit cu gandul la persecutie sau amenintare. In contextul schizofreniei, delirurile sunt, de fapt, acele credinte ciudate care sunt pastrate si care, in ciuda tuturor dovezilor contrare, persista.
(!!) O persoana cu schizofrenie paranoida activa este mereu epuizata din cauza ideilor delirante sau halucinatiillor pe care le are.
Schizofrenia paranoida – caracteristici
In primul rand trebuie sa mentionam ca aparitia schizofreniei este determinata de mai multi factori. Nu exista un factor de risc principal, asadar vorbim despre factorii de mediu, genetici, neurobiochimici si factorii de neurodezvoltare. Schizofrenia paranoida poate fi o afectiune debilitanta si face parte din categoria bolilor mintale complexe. Persoanele cu schizofrenie paranoida se confrunta cu dificultati in a functiona in viata de zi cu zi si necesita tratament. Pot intampina dificultati atunci cand lucreaza, in a avea relatii apropiate sau privind modul in care se ocupa de activitatile zilnice. Pe langa acestea, apar si dificultatile de gandire in cazul bolnavilor de schizofrenie, in sensul ca procesul de concentrare este anevoios. Atat inainte cat si in timpul unui episod psihotic acut, bolnavul poate experimenta depresie, stare de anxietate, dereglari ale somnului, retragere din viata sociala, demotivare si dificultate in desfasurarea activitatilor cotidiene.
O alta caracteristica a schizofreniei paranoide este comportamentul dezorganizat. Comportamentele dezorganizate / vorbire dezorganizate sau neobisnuite se rezuma la vorbirea fara sens sau manifestarile agitate (ca semnele si simptome). Acestea sunt doar o parte din simptomele schizofreniei.
Specific schizofreniei paranoide sunt si ideile legate de persecutie (deseori, persoanele cu schizofrenie paranoida se simt persecutate). Mai mult, in unele cazuri de schizofrenie paranoida, se poate ajunge si la comportamente violente, asadar ingrijirea pacientului cu aceasta afectiune medicala poate deveni dificila. In consecinta, pacientului schizofrenic trebuie sa i se acorde atentie.
Care sunt diferentele intre schizofrenia paranoida si tulburarea de personalitate paranoida?
In continuare, vom clarifica conceptul de schizofrenie paranoida si modul cum aceasta se diferentiaza de tulburarea de personalitate paranoida. Tulburarile de personalitate paranoide, spre deosebire de schizofrenia paranoida, nu sunt caracterizate de:
- idei delirante
- halucinatii si nici alte trasaturi psihotice.
Printre manifestarile care apar in tulburarile de personalitate paranoide se remarca:
- o gandire neobisnuita
- un tipar nesanatos de perceptii
- comportament bizar, cu nuante excentrice
De cele mai multe ori, persoanele cu tulburare de personalitate paranoida prezinta neincredere si au un comportament suspicios in legatura cu ceilalti. Tocmai din acest motiv, intentiile lor pot fi vazute ca fiind unele de rea-vointa. Ei vad semnificatii ascunse, tind sa fie razbunatori si sunt lipsiti de umor. Cercetarile derulate in sferia psihopatologiei si psihiatriei au aratat faptul ca tulburarile de personalitate paranoide au o incidenta cuprinsa intre 0,5% – 2,5%, aceasta fiind mai crescuta la familiile probanzilor cu schizofrenie si tulburari de tip delirant. In plus, rezultatele au evidentiat si faptul ca tulburarea de personalitate paranoida apare mai frecvent la barbati decat in randul femeilor.
Tratament schizofrenie paranoida – Schizofrenia paranoida se vindeca?
Schizofrenia paranoida se vindeca? Schizofrenia este o tulburare psihica care nu se vindeca. Insa, poate fi tinuta sub control cu tratament si prin interventii de psihoterapie si psihoeducatie. Referindu-ne la diagnostic si tratament, Analizele medicale pentru schizofrenie includ analize pe baza de comportament si psihopatologie, analize somatice si neurologice analize privind stabilirea simptomelor si se efectueaza in centre medicale specializate si in spitale de psihiatrie care ofera servicii medicale de psihiatrie si psihoterapie.
Tratament schizofrenie paranoida – este un proces complex care necesita o colaborare stransa intre pacient, medicul psihiatru si psihoterapeut. Psihiatrul (cel care poate stabili diagnosticul) si psihoterapeutul vor lucra indeaproape. Scopul tratamentului este de a controla simptomele (ameliorarea simptomelor), de a imbunatati calitatea vietii pacientului si de a preveni recidivele.
Optiunile de tratament pentru schizofrenie:
- Tratamentul medicamentos – reprezinta principala metoda utilizata in majoritatea planurilor de tratament pentru schizofrenie si este prescris de un medic psihiatru pentru simptomele psihotice. Exista doua tipuri principale de medicamente care trateaza schizofrenia, medicamente antipsihotice tipice si medicamente antipsihotice atipice.Antipsihoticele tipice sunt primele aparute, din spectrul haloperidolului, cu posibile efecte secundare neplacute.Tratamentul
2. Antipsihoticele atipice fac parte din tratament medicamentos de ultima generatie, sunt diferentiate de cele clasice si prezinta probabilitate scazuta in aparitia efectelor adverse.
3. Psihoterapia – terapia poate ajuta pacientii cu schizofrenie sa inteleaga si sa gestioneze aceasta tulburare psihica. Ea sustine dezvoltarea mecanismelor de coping si contribuie la imbunatatirea abilitatilor sociale si calitatii vietii.
4. Terapia electroconvulsiva (ECT) – este utila atunci cand nu se raspunde la tratament sau cand pacientul are simptome de psihoza atat de severe, incat reprezinta un pericol pentru sine sau pentru cei din jur.In Clinicile Hope, prin programul complet de tratament, CONEXIUNI, iti oferim cele mai bune tratamente pentru sanatatea ta psihica si emotionala.Asadar un pacient diagnosticat cu schizofrenie are nevoie de o abordare individualizata care sa includa tratament medicamentos, terapie, suport social, dar si un stil de viata sanatos.
Discuta cu un specialist. Stabileste o programare in clinica noastra din Bucuresti, Cluj, Iasi sau Timisoara.