Schizofrenia paranoida – ce este, caracteristici si care sunt diferentele intre schizofrenia paranoida si tulburarea de personalitate paranoida?
Schizofrenia paranoida – diferentele dintre schizofrenia paranoida si tulburarea de personalitate paranoida
Termenul „schizofrenie paranoida” este un termen mai vechi pentru o subcategorie de schizofrenie. Expertii nu mai folosesc si nu mai recunosc acest termen, dar recunosc schizofrenia ca o boala specifica, care face parte dintr-un spectru de afectiuni conexe care implica psihoza. In general, aceasta apare in adolescenta tarzie sau in prima parte a tineretii. Persoanele care sufera de schizofrenie paranoida sunt foarte suspicioase in legatura cu alte persoane. Acestora le este dificil sa-si mentina locul de munca, prietenii si chiar au dificultati in a merge la medic.
Organizia Mondiala a Sanatatii raporteaza faptul ca schizofrenia afecteaza aproximativ 24 de milioane de oameni sau 1 din 300 de persoane (0,32%) din intreaga lume. In randul adultilor, aceasta rata este de 1 din 222 de persoane (0,45%).
Una dintre cele mai intalnite forme de schizofrenie, schizofrenia paranoida se manifesta, in general, prin doua mari simptome, acestea fiind incadrate ca simptome pozitive.
(!!) O persoana cu schizofrenie paranoida activa este mereu epuizata din cauza ideilor delirante sau halucinatiillor pe care le are.
Schizofrenia paranoida poate fi o afectiune debilitanta. Persoanele cu schizofrenie paranoida se confrunta cu dificultati in a functiona in viata de zi cu zi. Pot intampina dificultati atunci cand lucreaza, in a avea relatii apropiate sau privind modul in care se ocupa de activitatile zilnice. Pe langa acestea, apar si dificultatile de gandire, in sensul ca procesul de concentrare este anevoios. O alta caracteristica a schizofreniei paranoide este comportamentul dezorganizat. Comportamentele dezorganizate sau neobisnuite se rezuma la vorbirea fara sens sau manifestarile agitate.
Specific schizofreniei paranoide sunt si ideile legate de persecutie (deseori, persoanele cu schizofrenie paranoida se simt persecutate). Mai mult, in unele cazuri de schizofrenie paranoida, se poate ajunge si la comportamente violente.
In continuare, vom clarifica conceptul de schizofrenie paranoida si modul cum aceasta se diferentiaza de tulburarea de personalitate paranoida. Tulburarile de personalitate paranoide, spre deosebire de schizofrenia paranoida, nu sunt caracterizate de:
Printre manifestarile care apar in tulburarile de personalitate paranoide se remarca:
De cele mai multe ori, persoanele cu tulburare de personalitate paranoida prezinta neincredere si au un comportament suspicios in legatura cu ceilalti. Tocmai din acest motiv, intentiile lor pot fi vazute ca fiind unele de rea-vointa. Ei vad semnificatii ascunse, tind sa fie razbunatori si sunt lipsiti de umor. Cercetarile derulate in sferia psihopatologiei si psihiatriei au aratat faptul ca tulburarile de personalitate paranoide au o incidenta cuprinsa intre 0,5% – 2,5%, aceasta fiind mai crescuta la familiile probanzilor cu schizofrenie si tulburari de tip delirant. In plus, rezultatele au evidentiat si faptul ca tulburarea de personalitate paranoida apare mai frecvent la barbati decat in randul femeilor.
Schizofrenia paranoida se vindeca? Schizofrenia este o tulburare psihica care nu se vindeca, dar poate fi tinuta sub control cu tratament si prin interventii de psihoterapie si psihoeducatie.
Tratament schizofrenie paranoida – este un proces complex care necesita o colaborare stransa intre pacient, medicul psihiatru si psihoterapeut. Scopul tratamentului este de a controla simptomele, de a imbunatati calitatea vietii pacientului si de a preveni recidivele.