Stimularea Electrica Transcraniana

Stimularea electrica transcraniana (tES) este o tehnica medicala care foloseste impulsuri electrice de intensitate mica pentru a stimula creierul. tES poate fi utilizata pentru a trata o varietate de afectiuni psihice si chiar imbunatati capacitatea de memorare si viteza de invatare.

tES este o terapie relativ noua, dar cercetarile au aratat ca este sigura si eficienta pentru a trata o varietate de afectiuni. tES este adesea utilizata ca tratament adjuvant, in combinatie cu alte terapii, cum ar fi medicamentele sau terapia cognitiv-comportamentala (TCC).

Iata cateva dintre beneficiile potentiale:

 

Poate ameliora simptomele depresiei, anxietatii, durerii cronice, ADHD, si TBI.

Poate imbunatati performanta cognitiva, cum ar fi memoria, atentia, si invatarea.

Poate reduce riscul de accident vascular cerebral.

Stimulare Electrica Transcraniana Tdcs

Exista 2 tipuri principale de stimulare electrica transcraniana:

Stimularea electrica transcraniana de curent direct (tDCS)

tDCS utilizeaza un curent continuu de intensitate mica (de obicei 1-2 mA) pentru a stimula creierul. Electrozii sunt plasati pe scalp in regiunile creierului care trebuie stimulate.

Stimularea electrica transcraniana de curent alternativ (tACS)

tACS utilizeaza un curent alternativ de intensitate mica (de obicei 0,5-20 Hz) pentru a stimula creierul. Electrozii sunt plasati pe scalp in regiunile creierului care trebuie stimulate.

Principiul de functionare

tDCS stimuleaza si activeaza celulele creierului prin emiterea de semnale electrice. Modularea de durata a excitabilitatii corticale produsa de tDCS il face o solutie eficienta pentru a facilita reabilitarea si a trata o serie de tulburari neuropsihiatrice.

Modul in care stimularea modifica functia creierului este fie prin depolarizarea, fie hiperpolarizarea potentialului membranei de repaus al neuronului.

 • Cand se face o stimulare pozitiva (tDCS anodal), curentul determina o depolarizare a potentialului membranei de repaus, care creste excitabilitatea neuronala si permite o functionare mai spontana a celulelor.
 • Cand se face o stimulare negativa (tDCS catodal), curentul provoaca o hiperpolarizare a potentialului membranei de repaus. Acest lucru scade excitabilitatea neuronilor din cauza scaderii declansarii spontane a celulelor.

 

Tratamentul este capabil sa realizeze modificari corticale chiar si dupa terminarea stimularii. Durata acestei modificari depinde de durata stimularii, precum si de intensitatea stimularii.

De ce sa alegi acest tratament?

Iata cateva motive pentru care ar trebui sa te tratezi prin stimulare electrica transcraniana (tES):

 • tES este o terapie neinvaziva, ceea ce inseamna ca nu necesita interventie chirurgicala sau proceduri medicale invazive. Acest lucru poate fi o optiune atragatoare pentru persoanele care nu doresc sau nu pot sa se supuna procedurilor chirurgicale.
 • tES este o terapie relativ sigura, cu efecte secundare minore care sunt de obicei usoare si dispar de la sine. Acest lucru o face o optiune mai sigura decât unele alte tratamente pentru depresie, cum ar fi medicamentele antidepresive.
 • tES poate fi eficienta in reducerea simptomelor depresiei. Studiile clinice au aratat ca tES poate fi la fel de eficienta ca medicamentele antidepresive in reducerea simptomelor depresiei.

Stimularea electrica transcraniana - Beneficii

Anxietatea

tDCS poate fi eficienta in reducerea simptomelor anxietatii, cum ar fi ingrijorarea, tensiunea, si palpitatiile.

ADHD

tDCS poate fi eficienta in imbunatatirea simptomelor ADHD, cum ar fi concentrarea, atentia, si controlul impulsurilor.

Durerea cronica

tDCS poate fi eficienta in reducerea durerii cronice, cum ar fi durerea de spate, durerea de cap, si durerea neuropatica.

Leziunile cerebrale traumatice

tDCS poate fi eficienta in imbunatatirea functiei cognitive si a abilitatilor motorii la persoanele cu TBI.

Alte beneficii potentiale

In afara de aceste afectiuni, stimularea electrica transcraniana este studiata si pentru alte beneficii potentiale, cum ar fi:

Imbunatatirea performantelor cognitive

Reducerea riscului de accident vascular cerebral

Tratamentul dependentei

TRATAMENTUL DEPRESIEI prin stimulare electrica transcraniana

Stimularea electrica transcraniana poate fi utilizata pentru a trata depresia in 2moduri principale:

Ca monoterapie: tDCS poate fi utilizata singura, fara alte tratamente, pentru a trata depresia.

Ca terapie adjuvanta: tDCS poate fi utilizata in combinatie cu alte tratamente pentru depresie, cum ar fi medicamentele sau terapia cognitiv-comportamentala (TCC).

Stimularea poate ajuta la reglarea activitatii electrice a creierului in regiunile implicate in depresie.

 

Studii clinice

Studiile clinice au aratat ca stimularea electrica transcraniana poate fi eficienta in reducerea simptomelor depresiei. Un studiu clinic a constatat ca tratamentul a fost mai eficient decat placebo in reducerea simptomelor depresiei la persoanele cu depresie moderata pana la severa. Un alt studiu clinic a constatat ca tDCS a fost la fel de eficienta ca medicamentele antidepresive in reducerea simptomelor depresiei la persoanele cu depresie moderata pana la severa.

Riscurile - Stimularii Electrice Transcraniane

Potrivit Institutului National Britanic pentru Excelenta in Sanatate si Ingrijire (NICE), dovezile privind stimularea electrica transcraniana pentru depresie nu ridica probleme majore de siguranta.

Riscurile stimularii electrice transcraniene (tES) sunt in general minore si rare. Cu toate acestea, este important sa fii constient de ele inainte de a te decide sa incerci aceasta metoda terapeutica.

Efectele secundare minore

Cele mai frecvente efecte secundare ale stimularii electrice transcraniene sunt minore si dispar de obicei de la sine.

 • Dureri de cap: este cel mai frecvent efect secundar al tES. De obicei este usoara si dispare de la sine in cateva ore.
 • Fosfene: sunt imagini sau lumini care apar in fata ochilor. De obicei sunt usoare si dispar de la sine in cateva minute.
 • Iritatie la locul de aplicare a electrozilor: De obicei este usoara si dispare de la sine in cateva ore.

Factori de risc

Unii factori pot creste riscul de efecte secundare. Acestia sunt:

 • Varsta: Persoanele in varsta pot fi mai predispuse la efecte secundare ale tES.
 • Istoric medical: Persoanele cu anumite afectiuni medicale, cum ar fi epilepsia, tulburarile de coagulare a sangelui, sau leziunile cerebrale, pot fi mai predispuse la efecte secundare ale tES.
 • Doza: Dozele mai mari de tES pot creste riscul de efecte secundare.

Efectele secundare mai grave

Efectele secundare mai grave ale tES sunt foarte rare, dar pot include:

 • Convulsii: Se estimeaza ca riscul de convulsii este de aproximativ 1 la 10.000 de sesiuni.
 • Aritmii cardiace: Se estimeaza ca riscul de aritmii cardiace este de aproximativ 1 la 100.000 de sesiuni.
 • Agravarea afectiunilor preexistente: tES poate agrava anumite afectiuni preexistente, cum ar fi epilepsia, tulburarile de coagulare a sangelui, sau leziunile cerebrale.

Recomandari

Daca te gandesti sa incerci stimularea electrica transcraniana, este important sa discuti cu medicul despre riscurile si beneficiile acestei terapii. Medicul te poate ajuta sa decizi daca tES este potrivita pentru nevoia ta.

Iata cateva recomandari pentru a reduce riscul de efecte secundare ale tES:

 • Foloseste stimularea magnetica transcraniana numai sub supravegherea unui profesionist calificat.
 • Spune medicului despre toate afectiunile medicale pe care le aveti.
 • Nu depasi doza recomandata.

Daca apar efecte secundare, opreste procedura si contacteaza medicul.