EEG ADHD – Electroencefalograma in diferentierea ADHD-ului la adult
Impactul ADHD-ului asupra vietii adultilor este unul care merita atentia specialistor si se poate manifesta prin:
- Instabilitate in relatii: Dificultatile de concentrare, impulsivitatea si gestionarea precara a emotiilor pot afecta negativ relatiile interpersonale, conducand la conflicte, frustrare si rupturi.
- Performanta scazuta la locul de munca sau la scoala: Probleme de organizare, uitare frecventa si dificultati de concentrare pot afecta semnificativ productivitatea si performanta academica sau profesionala.
- Stima de sine scazuta: Esecurile repetate, sentimentul de inadecvare si critica din partea celorlalti pot contribui la o imagine de sine negativa, afectand stima de sine si increderea in forte proprii.
Avand in vedere natura subiectiva a interviurilor clinice, medicii si cercetatorii au cautat de multa vreme o modalitate de a imbunatati diagnosticul ADHD printr-o evaluare obiectiva a creierului. In acest sens, EEG reprezinta un instrument promitator, cu potential de a face acest lucru, deoarece tehnica este rapida si neinvaziva. Cercetarile derulate de-a lungul vremii au aratat ca persoanele cu ADHD au creierul diferit in comparatie cu persoanele care nu sunt afectate de tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD). De aceea, se apeleaza la realizarea unor teste fizice pentru a cauta modificari ale tiparelor creierului.
FDA a aprobat utilizarea electroencefalogramei (EEG) pentru a diagnostica ADHD in 2013. Aceasta procedura este una neinvaziva si are rolul de a masura undele cerebrale lente numite unde teta si undele rapide ale creierului numite unde beta.
EEG are potentialul de a deveni un instrument clinic important pentru ADHD, cercetarile suplimentare fiind in continua expansiune.