Tratament Anxietate – In ce consta

Din fericire, la ora actuala, exista metode foarte eficiente pentru cei care cauta tratament anxietate!

In general, tratamentul anxietatii consta fie in psihoterapie (individuala sau de grup), fie in medicatie, fie amandoua combinate, in functie de caz.

In realitate exista Organizatia Mondiala a Sanatatii care se preocupa in mod constant in a afla metode din ce in ce mai eficiente si mai rapide pentru a combate problemele de sanatate cu care se confrunta societatea.

Anxietatea este la loc de varf in cadrul acestor preocupari, intrucat statisticile spun ca 1 din 3 oameni vor suferi de o forma de anxietate pe parcursul vietii.

Se realizeaza astfel in permanenta studii si cercetari stiintifice pentru a combate efectele anxietatii si a-i ajuta pe oameni.

Ultimele studii indica faptul ca pe langa psihiatrie si psihoterapie mai este un lucru care ajuta foarte mult in acest proces. Este vorba de psihoeducatie.

Psihoeducatia are rolul de a-i invata pe oameni despre anxietate si starile pe care le traiesc si a le dezvolta un set specific de abilitati pentru combaterea efectelor anxietatii.

tratament eficient anxietate

Tratament Anxietate – PSIHIATRIE

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci este sa discuti cu un specialist despre starile tale. De regula aceasta discutie o ai cu medicul de familie. Pentru ca este vorba de o tulburare, acesta iti va recomanda sa discuti cu un medic de specialitate. In aceasta situatie este vorba de Medicul Psihiatru.

Acesta este cel mai in masura sa-ti evalueze starea si sa-ti puna un diagnostic corect.

In functie de simptomele pe care le ai si de gravitatea acestora iti poate prescrie sau nu medicamente pentru anxietate.

IMPORTANT !

Medicamentele nu vindeca anxietatea.

Diminueaza sau fac sa dispara starile si trairile de anxietate pe care le ai.

In zilele noastre exista medicamente foarte eficiente pentru tratarea simptomelor anxietatii. Efectul lor este de regula rapid si sunt si accesibile ca pret.

Daca medicamentele nu sunt luate conform indicatiilor medicului, efectele nu vor fi bune. Daca se intrerupe medicatia, la cazurile mai grave de anxietate, simptomele cu siguranta vor reaparea. De regula apar si mai intense decat prima data.

Astfel, medicul nu va recomanda niciodata pastile pentru tratarea anxietatii fara sa va recomande si psihoterapie.

Tratament Anxietate – PSIHOTERAPIE

Tratamentul anxietatii analizeaza din doua puncte de vedere: medical si terapeutic. In multe din cazurile noastre, adesea ele merg in paralel pentru a crea un cadru eficient pentru parcurgerea procesului terapeutic.

Psihoterapeutul te ajuta sa rezolvi anumite probleme emotionale sau sa modifici anumite aspecte care te fac vulnerabil, asa cum este si cazul anxietatii. Are ca obiectiv sa afle starile prin care treci, sa determine cauza acestora, intensitatea si vechimea pe care o au si care au contribuit la conturarea acestei probleme.

O prima parte a procesului terapeutic se va axa pe identificarea problemei si gasirea motivatiei necesare pentru a realiza aceasta schimbare pana la capat.

O alta parte a procesului se axeaza pe analiza problemei de fond si gasirea de metode alternative de a face fata acesteia, alta decat comportamentul actual.

Pe parcursul terapiei incepem sa capatam abilitati care ne ajuta sa devenim din ce in ce mai rezistenti comportamentelor nocive si stimulilor din ce in ce mai puternici. Cand pe parcursul acestei perioade de timp intalnim un stimul mai puternic decat nivelul nostru curent, cu siguranta suntem tentati sa avem acelasi comportament care a dus la aparitia tulburarii emotionale.

Terapia este un proces pe termen lung pentru ca urmareste shimbarea unor comportamente deja mature.

Tulburarea in sine nu este cauza problemelor tale. Ea este doar un efect, o metoda pe care organismul a creat-o pentru a te ajuta sa faci fata anumitor probleme.

Tratament Anxietate – Psihoeducatie

Grupul de Psihoeducație: „Dincolo de frica”

tratament anxietate

Anxietatea iti poate modifica sever viata. Te poate face sa simti ca nu exista siguranta nici in interiorul tau, nici in afara ta, afectand increderea in sine, relatiile, viata personala si profesionala.

Pentru a depasi cat mai eficient aceste dificultati, aveti nevoie de tratament complex, mai ales psihologic si uneori, medicamentos. Abordarea psihologica presupune psihoterapie dublata de informatii clare si obiective despre atacul de panica, sustinere emotionala si tehnici specifice de interventie pentru depasirea si prevenirea unor noi episoade .

Recapata-ti increderea in tine si in fortele tale.

Program de tratament pentru anxietate – Ce este „Dincolo de Frica”

Este un program specializat de psihoeducatie si psihoterapie, creat special de catre Clinica Hope ca tratament pentru anxietate si Ataculuri de panica.

Psihoeducatia

Psihoeducatia este o forma de interventie terapeutica ce imbina psihoterapia si educatia. Poate fi folosita atat in lucrul individual, cat si cu familiile, este foarte benefica pentru grupurile de persoane.

Are un rol foarte important in sustinerea unor interventii aflate deja in curs de desfasurare – de exemplu, in terapia individuala sau in gestionarea tratamentelor medicamentoase.

Psihoeducatia presupune informarea persoanei asupra aspectului ce reflecta problema prezenta a clientului, dar si interventii terapeutice ce au la baza diverse modele teoretice (terapia cognitiv-comportamentala, terapia sistemica, terapia centrata pe client, etc.).

Invatarea principiilor cat si a abilitatilor de baza de catre pacient creste considerabil eficacitatea actului terapeutic. Exista studii de psihoeducatie pentru anxietate care atesta acest lucru, precum si indicatiile ultimelor ghiduri internationale de profil.

 

De ce psihoterapie de grup?

Pentru ca noi ne “formam” in relatie, propria noastra conceptie are la baza o relatie.

Cele mai multe probleme apar din cauza relatiilor pe care le avem cu ceilalti sau cu noi insine.

Ca oameni ne “facem aparitia” in cadrul unui grup de cand ne nastem. Acest prim grup este familia, fie ca este cea naturala sau adoptiva. Invatam sa relationam pentru prima data cu membrii familiei. Apoi mergem la gradinita unde avem un alt grup, apoi la scoala si ulterior intr-un grup profesional.

In aceasta orientare psihoterapeutica, psihoterapeutul nu lucreaza cu fiecare membru al grupului. Se axeaza si pe relatiile care apar in cadrul grupului. Fiecare membru va intelege contributia lui in grup si va avea ocazia de a alege sa schimbe ceva in propria viata. In acelasi timp va beneficia atat de sustinerea colegilor, cat si de ajutorul profesionist al psihoterapeutului.

In cadrul acestui program am inclus cunostinte din domeniile: neurobiologie, terapii cognitiv-comportamentala, mindfulness si analiza tranzactionala, pentru a va oferi cele mai relevante informatii si tehnici necesare pentru a lupta cu atacul de panica.

In cadrul acestui grup de tratament pentru anxietate vei aborda subiecte precum:

 • Ce este anxietatea.
 • Cum se produc simptomele fizice ale anxietatii.
 • Cum se iese din cercul vicios al anxietatii.
 • Vei invata noi modalitati de gandire si actiune care duc la scaderea anxietatii.
 • Vei invata tehnici de relaxare.
 • Vei invata modalitati de control al stresului si crestere a satisfactiei in viata.
 • Metode de crestere a increderii in sine.
 • Regasirea interesului, echilibrului si sperantei in viata.
 • Tehnici de mindfulness si relaxare.
 • Tehnici de management al stresului.
 • Tehnici de autocontrol.
Programeaza-te
PROGRAMEAZA-TE