tratament anxietate

 

Ce este Anxietatea?

Anxietatea este o problema de sanatate mentala care poate afecta calitatea vieții unei persoane, este vital sa gasim solutii si metode eficiente de tratament care sa ajute la ameliorarea simptomelor tulburarii anxioase.

Numeroase articolele medicale din literatura de specialitate care abordeaza problematica tratamentului anxietatii ajuta la ințelegerea si gestionarea corecta a acestei afecțiuni.

In general, tratamentul tulburarii de anxietate consta fie in psihoterapie (individuala sau de grup), fie in medicatie, fie amandoua combinate, in functie de caz. Necesitatea tratamentelor medicamentoase apare la cazurile mai grave sau la simptomele mai persistente.

Daca unele persoane cu tulburari de anxietate au nevoie de psihoterapie sau medicamente pentru a ține sub control anxietatea, alegerea unui stil de viata sanatos si echilibrat poate fi o solutie de luat in calcul pe care nu trebuie sa o neglijam.

Mai mult, anxietatea, in faza ei incipenta poate fi gestionata cu ajutorul tehnicilor de relaxare care pot fi de mare ajutor pentru a reduce stresul și a imbunatati calitatea vietii.

In realitate exista Organizatia Mondiala a Sanatatii care se preocupa in mod constant in a afla metode din ce in ce mai eficiente si mai rapide pentru a combate problemele de sanatate cu care se confrunta societatea.

Anxietatea este o preocupare importanta, intrucat statisticile arata ca 1 din 3 oameni vor suferi de o forma de tulburare de anxietate pe parcursul vietii.

Cauzele anxietatii

Sunt foarte multe cauze si au fost prezentate detaliat in articolul anterior. Simptomele fizice ale anxietatii pot fi confundate cu simptome ale multor alte boli.

De aceea sunt foarte inselatoare. Ceea ce trebuie sa mai adaugam, insa, este si faptul ca simptomele anxietatii pot aparea inca din etapa copilariei sau a adolescentei și pot continua la varsta adulta.

Se realizeaza astfel in permanenta studii si cercetari stiintifice pentru a combate efectele anxietatii si a-i ajuta pe oameni.

Ultimele studii indica faptul ca pe langa psihiatrie si psihoterapie mai este un lucru care ajuta foarte mult in acest proces.

Este vorba de psihoeducatie care este foarte eficienta in a reduce starile de anxietate.

Asadar, tratamentul tulburarii anxioase poate implica o abordare din mai multe perspective și poate varia in funcție de gravitatea privind simptomele anxietatii și recomandarile medicilor specialisti, in functie de rezultatele in urma unor investigatii in clinici specializate in sanatate mintala.

Psihoeducatia are rolul de a-i invata pe oameni despre anxietate si starile pe care le traiesc si a le dezvolta un set specific de abilitati pentru combaterea efectelor tulburarii de anxietate.

tratament complet anxietate

Tratament Anxietate – PSIHIATRIE

Chiar daca aceste detalii fac parte din categoria de articole medicale validate de medici specializati, tine cont ca au doar scop informational!

In orice fel s-ar manifesta tulburarile anxioase: precum anxietatea generalizata, atacurile de panica, fobii sau manifestarile in public ne afecteaza emotional mai mult decat putem sa credem. In plus, nu trebuie sa generalizam si trebuie sa tinem cont de faptul ca manifestarile tulburarii anxioase pot varia de la persoana la persoana, asa ca si tratamentul va fi unul personalizat in functie de nevoile fiecarui pacient in parte.

Este posibil ca unii dintre pacienti sa poata simti mai frecvent si mai intens starile de anxietate, iar altii mai rar. Insa, daca starile de anxietate sunt tot mai intense in ultima perioada ajungand sa afecteze calitatea vietii, este important sa se ia legatura cu un medic.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci este sa discuti cu un specialist despre starile tale. De regula aceasta discutie o ai cu medicul de familie. Pentru ca este vorba de o tulburare, acesta iti va recomanda sa discuti cu un medic de specialitate. In aceasta situatie este vorba de Medicul Psihiatru. Un medic psihiatru este absolvent al unei facultati de medicina si are specializar pentru tratamentul tuturor tulburarilor psihice.

Acesta este cel mai in masura sa-ti evalueze starea si sa-ti puna un diagnostic corect. In functie de simptomele anxietatii si de gravitatea acestora, acesta iti poate prescrie sau nu medicamente pentru anxietate.

IMPORTANT !

Medicamentele nu vindeca anxietatea.

Diminueaza sau fac sa dispara temporar starile si trairile de anxietate pe care le ai.

In zilele noastre exista medicamente foarte eficiente pentru tratarea simptomelor anxietatii. Efectul lor este de regula rapid si sunt si accesibile ca pret.

Daca tratamentul medicamentos pentru anxietate nu este luat conform indicatiilor medicului, efectele nu vor fi bune. Daca se intrerupe medicatia, la cazurile mai grave de anxietate, simptomele cu siguranta vor reaparea. De regula apar si mai intense decat prima data.

Astfel, medicul psihiatru nu va recomanda niciodata pastile pentru tratarea anxietatii fara sa-ti recomande si psihoterapie. Efectele tratamentelor medicamentoase se resfrang doar asupra simptomelor, nu si a cauzelor. Pe langa acestea este important sa ai grija de rutina zilnica care trebuie sa includa sport si pastrarea unei alimentatii echilibrate. Te poti documenta din diverse articole medicale scrise de specialisti pentru a invata cat mai multe despre propria tulburare de anxietate. Desi lumea online-ului e plina de articole medicale care abunda in informatii, asigura-te ca sursa din care te informezi este una de incredere si nu te raportezi la forumuri de discutie, bloguri personale sau alte website-uri cu un continut nevalidat de o echipa de specialisti.

Tratament Anxietate – PSIHOTERAPIE

Tratamentul anxietatii analizeaza din doua puncte de vedere: medical si terapeutic. In multe din cazurile noastre, adesea ele merg in paralel pentru a crea un cadru eficient pentru parcurgerea procesului terapeutic.

Psihoterapeutul te ajuta sa rezolvi anumite probleme emotionale sau sa modifici anumite aspecte care te fac vulnerabil, asa cum este si cazul anxietatii generalizate. Are ca obiectiv sa afle starile prin care treci, sa determine cauza acestora, intensitatea si vechimea pe care o au si care sunt cauzele anxietatii care au contribuit la conturarea acestei probleme.

O prima parte a procesului terapeutic se va axa pe identificarea problemei si gasirea motivatiei necesare pentru a realiza aceasta schimbare pana la capat.

O alta parte a procesului se axeaza pe analiza problemei de fond si gasirea de metode alternative de a face fata acesteia, alta decat comportamentul actual.

Pe parcursul terapiei incepem sa capatam abilitati care ne ajuta sa devenim din ce in ce mai rezistenti comportamentelor nocive si stimulilor din ce in ce mai puternici. Cand pe parcursul acestei perioade de timp intalnim un stimul mai puternic decat nivelul nostru curent, cu siguranta suntem tentati sa avem acelasi comportament care a dus la aparitia tulburarii emotionale.

Terapia este un proces pe termen lung pentru ca urmareste shimbarea unor comportamente deja mature.

Tulburarea in sine nu este cauza problemelor tale. Ea este doar un efect, o metoda pe care organismul a creat-o pentru a te ajuta sa faci fata anumitor probleme.

Tratament Anxietate – PSIHOEDUCATIE

Grupul de Psihoeducație: „Dincolo de frica”

tratament anxietate

Anxietatea iti poate modifica sever viata. Te poate face sa simti ca nu exista siguranta nici in interiorul tau, nici in afara ta, afectand increderea in sine, relatiile, viata personala si profesionala.

Pentru a depasi cat mai eficient aceste dificultati, aveti nevoie de tratament complex, mai ales psihologic si uneori, medicamentos. Abordarea psihologica presupune psihoterapie dublata de informatii clare si obiective despre atacul de panica, sustinere emotionala si tehnici specifice de interventie pentru depasirea si prevenirea unor noi episoade .

Recapata-ti increderea in tine si in fortele tale.

Program de tratament pentru anxietate – Ce este „Dincolo de Frica”

Este un program specializat de psihoeducatie si psihoterapie, creat special de catre Clinica Hope ca tratament pentru anxietate si Ataculuri de panica.

Psihoeducatia

Psihoeducatia este o forma de interventie terapeutica ce imbina psihoterapia si educatia. Poate fi folosita atat in lucrul individual, cat si cu familiile, este foarte benefica pentru grupurile de persoane.

Are un rol foarte important in sustinerea unor interventii aflate deja in curs de desfasurare – de exemplu, in terapia individuala sau in gestionarea tratamentelor medicamentoase.

Psihoeducatia presupune informarea persoanei asupra aspectului ce reflecta problema prezenta a clientului, dar si interventii terapeutice ce au la baza diverse modele teoretice (terapia cognitiv-comportamentala, terapia sistemica, terapia centrata pe client, etc.).

Invatarea principiilor cat si a abilitatilor de baza de catre pacient creste considerabil eficacitatea actului terapeutic. Exista studii de psihoeducatie pentru anxietate care atesta acest lucru, precum si indicatiile ultimelor ghiduri internationale de profil.

 

De ce psihoterapie de grup?

 

Pentru ca noi ne “formam” in relatie, propria noastra conceptie are la baza o relatie.

Cele mai multe probleme apar din cauza relatiilor pe care le avem cu ceilalti sau cu noi insine.

Ca oameni ne “facem aparitia” in cadrul unui grup de cand ne nastem. Acest prim grup este familia, fie ca este cea naturala sau adoptiva. Invatam sa relationam pentru prima data cu membrii familiei. Apoi mergem la gradinita unde avem un alt grup, apoi la scoala si ulterior intr-un grup profesional.

In aceasta orientare psihoterapeutica, psihoterapeutul nu lucreaza cu fiecare membru al grupului. Se axeaza si pe relatiile care apar in cadrul grupului. Fiecare membru va intelege contributia lui in grup si va avea ocazia de a alege sa schimbe ceva in propria viata. In acelasi timp va beneficia atat de sustinerea colegilor, cat si de ajutorul profesionist al psihoterapeutului.

In cadrul acestui program am inclus cunostinte din domeniile: neurobiologie, terapii cognitiv-comportamentala, mindfulness si analiza tranzactionala, pentru a va oferi cele mai relevante informatii si tehnici necesare pentru a lupta cu atacul de panica.

Intrebari frecvente

1. Anxietatea se vindeca?

Da, simptomele tulburarii de anxietate se amelioreaza fie prin medicamente, terapie de specialitate, fie prin ambele, combinate. Tine cont ca medicamentele trateaza doar simptomele anxietatii, si nu cauza.

2. Cand ar trebui tratata anxietatea?

Atunci cand aceasta:

  • interfereaza cu relatiile personale sau profesionale
  • apar insomniile
  • iti este afectata capacitatea de concentrare
  • te opresti sa faci lucrurile care iti plac
  • te izoleazi de ceilalti
  • intervin gandurile sinucigase.
3. Unde te poti trata de tulburare de anxietate?

Formelor usoare de anxietate pot fi tratate acasa cu ajutorul unor tehnici specifice care tin de gestionarea stresului si de relaxare, precum si prin exercitii fizice. Pentru cazurile mai dificile poate fi necesar sa consulti un specialist care activeaza intr-o clinica care ofera servicii de sanatate mintala.

4. Cine te poate ajuta sa te tratezi de anxietate?

Intr-o prima etapa este necesar sa discuti cu un specialist despre starile tale. Initial, discutia preliminara o poti avea cu medicul de familie. Pentru ca este vorba de o tulburare, acesta iti va recomanda sa iei legatura cu un medic psihiatru.

5. Este eficient tratamentul anxietatii?

Multe studii au aratat ca terapia cognitiv-comportamentala este cea mai eficienta in tratamentul tulbarilor de anxietate. In general, in cadrul terapiei cognitiv-comportamentale toate eforturile sunt concentrate pe invațarea abilitaților specifice pentru imbunatirea simptomelor si revenirea treptata la activitatile evitate din cauza anxietatii.

Scapa RAPID si in cel mai corect mod de neplacerile provocate de Anxietate!

Stabileste o programare in clinica noastra din BucurestiCluj sau Iasi

Scapa RAPID si in cel mai corect mod de neplacerile provocate de Anxietate!

Stabileste o programare in clinica noastra din BucurestiCluj, Iasi, Timisoara.