Leziunile cerebrale – sa intelegem despre acest diagnostic
Leziunile cerebrale pot aparea din cauza unor accidente sau a unor probleme de sanatate care cauzeaza inflamatie, disfunctie sau distrugere a celulelor sau tesutului cerebral. La inceput, leziunea poate fi minora, astfel incat sa nu prezinte niciun simptom. Cu timpul, insa, aceasta poate evolua si sa genereze schimbari tot mai notabile in sanatatea fizica si mentala. O leziune cerebrala poate afecta direct celulele gliale sau neuronii, avand, de asemenea, un impact indirect asupra functiilor neuronale.
Exista doua tipuri de leziuni cerebrale: leziuni cerebrale traumatice si leziuni cerebrale dobandite. Ambele perturba functionarea normala a creierului.
- Leziunea traumatica a creierului (TBI) este cauzata de o forta externa – cum ar fi o lovitura la cap – care determina miscarea creierului in interiorul craniului sau deterioreaza craniul. Aceasta, la randul sau, dauneaza creierului.
- Leziunea cerebrala dobandita (ABI) apare la nivel celular. Cel mai adesea este asociata cu presiunea asupra creierului. Acest lucru ar putea proveni de la o tumora. Sau ar putea rezulta din boli neurologice, ca in cazul unui accident vascular cerebral.