Ne petrecem o treime din viață dormind! Deși suntem într-o eră a productivității și competitivității, poate părea că somnul e o pierdere de timp, de fapt acesta e o componentă esențială a sănătății noastre fizice și psihice.

Efectele insomniei

Cand vine vorba de insomnie, o mare parte din populatie se confrunta cu aceasta problema. O estimare a Organizației Mondiale a Sănătății arată că două treimi din adulții țărilor dezvoltate nu reușesc să doarmă 8 ore pe noapte.

Consecințele deprivării de somn sunt multiple: afectarea sistemului imunitar, un risc dublu de cancer, creșterea glicemiei până la un stadiu pre-diabetic, predispunerea la Alzheimer, boli cardiovasculare.

Din păcate contribuie la toate afecțiunile psihiatrice majore, în special la anxietate și depresie. Crește ideația suicidară și riscul de suicid.

Aceste efecte sunt deja vizibile în țările în care cantitatea de somn s-a redus dramatic în ultimul secol, precum SUA, Regatul Unit, Japonia și țări din Europa de Vest, unde există și cea mai mare incidență a bolilor corelate cu lipsa de somn.

Insomnia reprezintă dificultatea de a adormi, incapacitatea de a dormi sau trezirile repetate noaptea. In funcție de durată, insomnia poate fi acută sau cronică (cu durată mai lungă de trei luni).

Cauzele insomniei

Ea poate fi cauzată de

  • stres,
  • diferența de fus orar,
  • o boală,
  • medicamentele pe care le iei sau chiar de cantitatea de cafea pe care o bei.

Alte posibile cauze includ tulburări de somn separate, precum si tulburări psihice, ca anxietatea sau depresia. Însă din ce în ce mai mulți specialiști încep să o trateze ca pe o afecțiune individuală. Nu este tratata ca pe un simptom.

Studiile globale estimează că insomnia afectează 33% din populație, fiind cea mai frecventă tulburare de somn, cu efecte dramatice asupra calității vieții și a sănătății. Din fericire însă, odată cu creșterea incidenței insomniei, s-a îmbunătățit și tratamentul insomniei.

Ai probleme cu somnul? Invata sa dormi din nou!

16 reguli pentru un somn mai bun

Tratament insomnie

 

Tratamentul insomniei consta in terapie si medicatie.

Terapia non-farmacologică are efecte care se instalează după o anumită perioadă de la inițiere. Este lipsită de efecte adverse și mai eficientă pe termen lung.

Terapia cognitiv comportamentală a început să fie folosită recent în tratamentul insomniei, mai ales în America de Nord și în Regatul Unit. S-a dovedit atât de eficientă încât Colegiul American al Medicilor o recomandă ca primă linie de tratament pentru insomnie.
Terapia presupune măsuri comportamentale, cognitive, restricția somnului și educație cu privire la igiena somnului:

❶ schimbarea asocierii negative a dormitorului cu starea de veghe, drept urmare, petrece timp în dormitor doar când dormi;- dacă atunci când mergi la culcare, nu adormi, ridică-te din pat după 20 de minute și mergi în altă cameră;

ține un jurnal de somn, în care notează ora la care ai mers la culcare, cât a durat să adormi și când te-ai trezit, pentru a putea stabili o oră optimă de culcare și necesarul de somn, existând variații individuale pentru aceste valori;

❸ trezește-te în fiecare dimineață la aceeași oră, inclusiv în weekend.

Tehnicile de relaxare sunt utile în reducerea tensiunii musculare și a gândurilor care pot afecta instalarea somnului. Studiile arată că persoanele care le practică dorm mai mult și adorm mai repede. Există mai multe tehnici de relaxare, care pot fi practicate seara, în pat:

❶ Relaxarea musculară progresivă: tehnica presupune încordarea tuturor grupelor de mușchi pe rând, pentru ca apoi să te relaxezi conștient.

❷ Training-ul autogen, derivat din hipnoză, prin care cultivi o senzație de greutate și căldură în corp, prin tehnici verbale și vizuale;

❸ Vizualizările sunt cele mai comune forme de relaxare, în care ne închipuim scene pașnice, plăcute, care ne induc o stare de calm, ducând la scăderea pulsului și a frecvenței respiratorii. Număratul oilor poate fi încadrat în această categorie.Toate tipurile de relaxare enumerate presupun tehnici mai complicate, care pot fi învățate la cursuri dedicate acestora.

Medicamente pentru insomnie

Apelați la medicamente doar când celelalte metode au eșuat.

Există mai multe clase de medicamente folosite:

❶ Benzodiazepinele au efecte sedative, hipnotice, anxiolitice, relaxante și sunt eficiente în tratarea insomniei de scurtă durată.

Utilizarea lor mai mult de 4 săptămâni e asociată cu un risc crescut.  Acestea scad timpul necesar pentru a adormi, cresc durata somnului, însă înrăutățesc calitatea acestuia. De asemenea, au o serie de efecte adverse, care trebuie analizate înainte de a hotărî să urmezi acest tratament.

❷ Non-benzodiazepinele sunt o clasă de hipnotice și sedative dezvoltate pentru a reduce efectele secundare ale benzodiazepinelor. Ofera aceleași beneficii, prin același mecanism.

Folosirea acestora este mai sigură pentru că nu cauzează simptome de sevraj. Starea de somnolență reziduală la trezire este redusă comparativ cu benzodiazepinele. Aceste beneficii au dus la creșterea popularității lor în tratamentul insomniei. Zolpidem este denumirea unui reprezentat al acestei clase. Este cel mai prescris medicament în lume la ora actuală pentru tratamentul insomniei.

❸ Agoniștii melatoninei sunt hipnotici cu un mecanism diferit de acțiune, care vizează melatonina – un hormon care reglează ciclul de somn și veghe.

Aceștia nu au efect de sedare, ci contribuie la mecanismele ce reglează somnul. Pot fi folosiți pe termen lung, și este eficient în tratarea insomniei cronice.

❹ Sulvorexat este reprezentantul unei noi abordări în vindecarea insomniei, acesta țintind orexin, un hormon care promovează starea de veghe.

Cum scapi de insomnie

Insomnia apare rar de una singură. Cel mai adesea insomnia apare ca simptom al unor alte tulburări psihice, precum tulburările de anxietate, depresia sau alte tulburări psihice mai severe. Deseori tratamentul insomniei sa face concomitent cu administrarea de tratament pentru cele de mai sus. Include administrarea seara de medicamente specifice acestora, dar care au și efecte benefice asupra somnului (antidepresive sedative, antipsihotice sau ortotimizante sedative).

Cresterea calitatii somnului – programul SLEEP WATCHERS

Evaluarea obiectivă a calității somnului, prin sisteme de monitorizare profesionale. Acestea analizează parametri multipli (durata somnului, faza somnului, temperatura în timpul somnului). Oferă informații importante medicului psihiatru pentru a putea ajuta pacientul cu probleme de somn.

Pacientul își va evalua calitatea somnului înainte și după introducerea tratamentului medicamentos.

insomnie

 

Scapa rapid si usor de orice neplacere creata de insomnie!

Apeleaza la ajutor specializat. Stabileste o programare in clinica noastra din Bucuresti, Cluj sau Iasi

Scapa rapid si usor de orice neplacere creata de insomnie!

Apeleaza la ajutor specializat. Stabileste o programare in clinica noastra din Bucuresti, Cluj sau Iasi