Copilul loveste alti copii si este agresiv – de ce?
„Copilul meu loveste alti copii”, „copilul meu are reactii violente” sau „copilul meu reactioneaza nepotrivit in situatii complet normale”? Acestea sunt probleme cu care foarte multe mame se confrunta, in special la copiii cu varste foarte mici. De cele mai multe ori, parintii isi doresc sa stie care este cauza unor astfel de reactii. Dar si ce solutii exista si cum pot gestiona eficient astfel de situatii. Din fericire, reactiile violente la copii sunt o problema care se poate rezolva cu succes, insa este nevoie de foarte multa rabdare. Afla din acest articol care sunt cele mai comune cauze ale comportamentelor agresive la copii si cum le poti face fata.
De ce copilul loveste alti copii? Cauzele sunt numeroase, insa, de cele mai multe ori, la varste mici, astfel de comportamente pot fi corectate cu succes. Printre cele mai intalnite motive pentru care copiii sunt agresivi fata de alti copii se numara:
Motive pentru care copiii sunt agresivi
- Imitarea comportamentului altor persoane. Daca copilul loveste alti copii, acest comportament poate fi declansat si din cauza imitarii persoanelor din jurul sau. De foarte multe ori, copiii preiau franturi de comportament pe care le-au vazut la alte persoane, fie la alti copii, fie la adulti. In alte situatii, poate fi vorba de ceva ce au vazut la televizor sau pe internet. De aceea, este important ca mediul in care se dezvolta cei mici sa fie unul, pe cat posibil, controlat.
- Imposibilitatea de a-si exprima frustrarile. Acest lucru se aplica in special copiilor foarte mici, prescolari. Copilul loveste alti copii, atunci cand cel mic este frustrat din diverse motive. Atunci el poate avea reactii violente fata de cei cu care interactioneaza. Pentru a intelege mai bine sentimentul, gandeste-te ca nu ai putea sa te exprimi cu ajutorul cuvintelor intr-o situatie de frustrare si suparare. Oricat de mult te-ai chinui sa explici ce simti, ceilalti nu ar intelege.
- Probleme de atasament. Studiile au aratat ca atunci cand relatia de atasament dintre copil si mama are la baza un comportament dezorientat, speriat sau ce inspira frica din partea mamei, creste riscul de dezvoltare a unui comportament agresiv din partea copilului.
- Tulburarile emotionale. Depresia, tulburarea bipolara, anxietatea sau tulburarea obsesiv-compulsiva sunt toate probleme emotionale ce pot aparea si la copiii de varste mici. Simptomele unor astfel de tulburari emotionale pot duce la reactii agresive in anumite situatii.
- Trauma psihica. Trauma psihica la copii include orice tip de eveniment ce ameninta integritatea fizica sau psihica a celui mic. Atunci cand un astfel de eveniment apare, urmarile sale sunt imprevizibile, deoarece fiecare copil reactioneaza diferit la trauma. Reactiile agresive pot fi una dintre modalitatile prin care acesta incearca sa gestioneze trauma.
Cum poti gestiona agresivitatea celor mici?
Fie ca este vorba de copii care lovesc alti copii, fie de copii care au comportamente agresive fata de adulti, evenimentele izolate de agresivitate ale celor mici pot fi gestionate de catre parinti cu calm:
- Invata-l pe cel mic despre empatie si emotii. Incearca sa ii explici copilului care sunt cele mai intalnite emotii si ce anume este empatia. Fa asta incet si pas cu pas! Astfel, in timp, frustrarile legate de imposibilitatea de a se exprima se vor diminua. Cel mic nu va mai fi agresiv cu cei din jur; daca va gasi modalitati eficiente prin care sa exprime furia sau frustrarea.
- Chiar daca copilul tau loveste alti copii, pastreaza o abordare pozitiva. Nu te concentra in fiecare zi pe tot ceea ce copilul tau nu face bine si sa scoti in evidenta aceste aspecte. Nu cauta variante sa-l certi si sa-l pedepsesti mereu. Mai bine concentreaza-te pe aspectele pozitive. Pune accentul pe ceea ce copilul tau face bine, ofera-i laude si recompense. Atunci cand greseste, nu ii raspunde cu furie sau suparare, ci cu explicatii calme.
- Evita pe cat posibil expunerea copiilor la violenta. Limiteaza accesul celor mici la filme, desene sau situatii din viata reala unde pot fi martori la violenta. Astfel, scad sansele ca ei sa imite sau sa preia astfel de comportamente.
Copii care lovesc alti copii – ajutor specializat
Atunci cand agresivitatea copilului se repeta constant pe o perioada mai lunga de timp si devine o problema reala in viata de zi cu zi, se recomanda un consult de specialitate si sedinte de psihoterapie pentru copii si adolescenti. Comportamentele violente la copii ascund o problema emotionala, care de cele mai multe ori poate fi rezolvata cu rabdare si multe explicatii din partea parintilor. Insa, in anumite situatii, acestea pot ascunde tulburari precum depresia sau anxietatea. In acest caz, ajutorul unui psihiatru sau psiholog poate fi o solutie care sa aduca beneficii pe termen lung.
Te putem ajuta sa-ti imbunatatesti relatia cu copilul tau.
Te putem ajuta sa-ti imbunatatesti relatia cu copilul tau.