Servicii de sanatate mintala
Despre Clinica Hope
Clinica Hope este un lant de clinici de sanatate mintala, care se ingrijeste de partea cea mai pretioasa a fiintei umane si anume sufletul si mintea si facem asta din 2009. Imi place sa spun asta, deoarece mi-am dorit intotdeauna sa cream in Romania un cadru care sa ofere pacientilor cele mai bune ingrijiri. La nivel European si international exista niste standarde. Niste modele pentru fiecare tipologie, pentru fiecare boala in parte, existand un anumit tip de interventie, anumite medicamente cat si terapia prin vorbe, careia i se spune psihoterapie.
Ele se imbina intr-un anumit fel in fiecare topologie in parte. In clinica Hope incercam sa le oferim pacientilor din Romania cele mai bune interventii pentru fiecare boala. Incercam sa aiba si pacientii din Romania, astfel si pacientii din Iasi, acces la cele mai bune tratamente. Avem 3 clinici in Bucuresti, una in Cluj, si acum de curand in frumosul oras moldovenesc. Sunt foarte incantata ca am ajuns la Iasi, imi doresc de multa vreme sa deschid acolo. Avem modelul asta, avem inclusiv posibilitatea de a ne ingriji prin contract cu Casa de Asigurari si va primi garantat cele mai bune forme de tratament, atat medicamentos cat si psihologic. Aceasta imbinare dintre medicamente si psihologie creeaza cele mai bune rezultate.
Clinica Hope ofera servicii la standarde internationale?
Pentru orice patologie medicala exista niste ghiduri: fiecare boala are anumite recomandari. Iar noi fiind la inceput, si ne-am permis visul asta complet, am zis in regula, hai sa le analizam, sa vedem care sunt acele forme de tratament care sa le aducem in tara. Si am aduc in tara multe forme de tratament care nu existau inainte de clinica Hope. Avem 4 programe unice de tratament, pe care, din pacate, nu le facem decat noi.
Si ghidurile internationale sunt la nivel de organizatie si organizme stiintifice din mai multe tari. Pe masura ce noi am implementat astfel de modele, avem, de exemplu programul pentru tulburare bipolara sau programul pentru tulburarea borderline, am descoperit ca fac si elvetienii, o parte se implementeaza si in clinicile din Suedia si in clinicile din UK. Insa felul in care noi ne ingrijim de fiecare in parte este unic si destul de complet. Asa ca putem sa fim mandrii sa avem in Romania un standard de ingrijire destul de inalt pentru sanatate.
Ce tulburari psihice si emotionale tratam la Clinica Hope?
In clinica Hope avem grija de toata partea de suflet si minte, atat pt copii cat si pentru varstnici. Avem terapie pentru copii, pentru adulti, pentru adolescenti. Avem terapii si programe specializate pt toate bolile grave:
- Schizofrenie,
- Tulburare bipolara,
- Borderline,
- Pentru adolescentii cu probleme grave de comportament.
Avem programe speciale pentru tainuitoarea perioada a adolescentei. Dar avem si programe speciale de tratament pentru bolile cu cea mai mare crestere din secolul 21 si anume: anxietatea si depresia.
Sigur ca in perioadele acestea de incertitudine cum a fost pandemia, a inceput razboiul, suferim de multe probleme economice. Stresul a crescut foarte mult in randul oamenilor. Stim cu totii cum este sa ai atacuri de panica, anxietati, depresie, le tratam si pe astea si dupa cum am spus, le tratam atat mendicamentos cat si psihologic.
Avem la Iasi o echipa absolut fabuloasa si abia astept ca oamenii sa inceapa sa apeleze la noi. Suntem nerabdatori sa incepem sa vindecam oamenii prin aceste programe si sa le explicam pasii tratamentului, pentru a intelege de ce iau acel tratament medicamentos.
Oferim servicii accesibile tuturor
De la fondarea clinicii, dezideratul nostru a fost sa nu ne adresam doar oamenilor cu bani. Noi ne adresam oamenilor care realmente au probleme de sanatate emotionala. Accesibilitatea trebuie sa fie esentiala. In Bucuresti avem contract cu Casa de Asigurari, in Cluj avem si speram sa avem si in Iasi. In felul acesta, nu numai ca vor acces la tratamente medicamentoase si la consultatii gratuite. Dar, ceea ce putin oameni stiu, prin Casa de Asigurari se pot deconta si psihoterapia atat la adulti cat si la copii, care pot fi acoperite costuri destul de mari.
Ganditi si o forma de colaborare la nivelul firmelor?
In 2014, in Comitetul European s-a emis o rezolutie ferma ca fiecare companie sa aiba propriul program de sanatate mintala. Atat de importanta este sanatatea mintala pt o firma, fiindca mintea este cea mai pretioasa resursa. Si atuncii, pentru ca noi nu facem nimic dupa ureche, totul trebuie sa fie super-stiintific si extraordinar de in acord cu ghidurile internationale. Am dezvoltat pt Romania singurul program complet de sanatate mintala pt companii. Cere e realmente in acord cu ghidurile internationale, cu fiecare recomandare, pe piloni, in asa fel fiecare angajator, de la mai mic la mai mare, sa-si poate permite nu putin, ci complet sa aiba grija de mintea angajatilor.
In ce masura veti colabora cu medicii de familie?
Noi intotdeauna avem colaboratori foarte vechi in toate orasele si tinem foarte strans legatura cu medicii de familie pentru ca ei sunt pilonul de baza. Intotdeauna mergem catre ei si preluam cumva din aceasta presiune care sta pe umerii lor legata de sanatatea mintala. Se bucura ca avem posibilitatea sa ajutam si partea mai vulnerabilaȘ
- Copii
- Adolescent
- Mame tinere, mame care au probleme dupa nastere privind sanatatea mintala
Noi tinem foarte strans legatura cu medicul de familie. Este bine ca pacientii din zona Iasului sa stie ca pot apela la medicul psihiatru. Pot apela mai ales cand e vorba de sanatatea copiilor atat luand bilet de trimitere de la medicul de familie dar si direct. Mare parte din patologia psihiatrica poti sa apelezi la un medic de psihiatrie de copii care are contract cu casa de asigurari si direct. Ne dorim sa tinem legatura cu medicii de familie. Pentru a fi parte integranta si sa vada rezultatele frumoase pe care le facem. Pentru ca in momentul cand lucrezi in echipa avem atat:
- Psihiatrii
- Psihologi
- Logopezi
- Psihologi clinicieni
- Psihoterapeuti de cuplu, de familie, de grup.
In asa fel incat, omul cand a venit la noi sa avem grija de tot ansamblul. Avem grija de mama, de tata, de bunica, de familie in asa fel incat sa eliminam factorii de stres.
Si intorcandu-ne cumva catre stresul asta venind de la locul de munca. Deoarece a venit toamn ne reintoarcem la locul de munca, ne bucuram ca putem sa oferim un program de ingrijire a sanatatii mintale. Acest program o sa fie implementant in companii chiar de catre psihiatrii si psihologii din clinica din Iasi. In asa fel incat oamenii din Iasi sa ii poata cunoaste direct. O sa vada ca psihiatrii si psihologii sunt oameni calzi pasionati de meseria lor si incet incet o sa capete din ce in ce mai multa incredere sa vina sa se ingrijeasca.
Deoarece aici avem o mare problema, prezenta nu doar in Romania! Doar 10% dintre cei care au nevoie sa se ingrijeasca de sufletul lor chiar cauta tratament.
In fiecare an 38% din europeni au o problema de sanatate mintala si emotionala si pe parcursul vietii 1 persoana din 2. Acum, pandemia ne-a afectat dramatic, anxietatea crescand cu 25%, inainte 1 persoana din 3 pe parcursul vietii are aceasta tulburare, acum aproape 1 persoana din 2 intampina aceste probleme.
Oameni sanatatosi care trec printr-o perioada dificila?
Cand vorbim de oameni care nu realizeaza ca sunt bolnavi, vorbim de elemente psihotice. Avem pentru pacientii din Iasi un program gratuit de psihoeducatie pentru schizofrenie. A fost sponsorizat de o firma de medicamente. In acest fel oamenii care sunt bolnavi sa nu plateasca absolut nimic. Nu ingrijim doar pacienti cu schizofrenie. Oamenii acum deja stiu cum se simte anxietatea, cat de chinuitoare este , sa nu ai chef de viata sa iti vina greu sa te duci la munca. Oamenii au inceput sa vina si vin din ce in ce mai din timp astfel incat tratamentul sa fie mai rapid si complet. Omul de obicei este mai bine in sufletul lui fata de cum era inainte sa se imbolnaveasca.
Psihoterapeut si psihitatrul poate ajuta excesul de violenta care apare in familie?
Noi nu stim ce sa facem cu emotiile. Ne enervam si de obicei cand ne enervam trantim si facem lucruri mai grave decat erau inainte. Iar pentru persoanele care sunt impulsive si au emotii intense avem un program dedicat de tratament in care ii invatam ce abilitati psihologice sa faci astfel incat sa iti controlezi emotiile. Programul se numeste Gaseste-ti Echilibrul si este un program special de tratament. In cadrul acestui program aplicam o terapie pe care nu o facem decat noi in Romania. Terapia se numeste Dialectic-comportamentala. Facem multe lucruri in premiera iar oamenii din Iasi o sa fie fericiti sa afle ca vor avea un suport complet de servicii pentru aceasta patologie din pacate unic ingrijita de noi. Vom oferii aceste programe de tratament, omul practice vine si primeste toata gama de servicii de care are nevoie si aceste programe de tratament sunt alese dupa standarde internationale, conform ghidurilor si recomandarilor de specialitate.
La Clinica Hope se trateaza dependente?
Exista si forme de terapie si pentru dependente nu in mod direct pentru ca pentru partea asta de dependente avem si alti colegi care se ocupa. Dar avem partea asta de dependente de care ne ocupam noi in contextul tulburarii borderline. Sunt oameni care de obicei se apropie de droguri, sau in cand vine vorba de adolescenti. In general, oamenii cu emotii intense apeleaza la droguri ca se se “dreaga” si atunci avem grija de emotiile lor si invatandu-I cum sa le regleze renunta si la partea asta de abuz de substante.
Consumul de alcool in Romania este mult peste limitele admise. Oamenii nu stiu cat ar trebui sa bea si alcoolul nu este o surse de dependente sau de probleme la ficat. Principalele probleme legate de alcool sunt tulburarile cardio-vasculare hipertensiune, infatct, atac cerebral. Un al doilea lucru legat de alcool acesta este cancerigen de clasa 1.
Cum facem fata stresului si anxietatii?
In primul rand este important sa il recunoastem. Oamenii rareori se duc la doctor cand simt furie, cand simt ca au o apasare pe piept, cand simt ca au palpitatii permanente, cand ai dureri de cap, cand nu reusesti sa dormi noaptea.
Toate aceste lucruri sunt simptome de anxietate. De obicei oamenii se duc intai la alti medici si dupa aia se duc la psihiatru pentru ca, li se pare ca nu are cum sa fie de la cap. In realitate anxietatea te loveste pe toti, ne face din cauza stresului se intampla toate aceste lucruri in corp. Avem nevoie sa facem o evaluare la medicul psihiatru. Medicul psihiatru va spune daca problema mea de anxietate este atat de grava. Sau daca problema se poate trata doar cu psihoterapie, principala forma de recomandare sau este nevoie si de adaugarea tratamentului medicamentos pentru cateva luni.
Este nevoie de aceasta colaborare intre psihoterapeut si medic. In asa fel incat omul sa gaseasca cauzele pentru care a fost asa stresat. Spunem factori externi, dar factorii externi sunt pentru toata lumea, insa, unii oameni sunt mai sensibili la factorii externi altii nu. Asa ca eu am nevoie cum sa invat cum sa imi schimb felul de a gandi, cum sa nu fiu asa pessimist, cum sa incep sa am incredere in mine putin mai mult. Astfel incat sa nu mai fiu atat de afectat de pandemie, de razboi, de stres. Trebuie sa fiu mai degraba capabil sa gasesc solutii. Pentru asta e un drum lung, oamenii au nevoie sa isi regaseasca calmul. Oamenii trebuie sa invete cum sa se relaxeze si sa gandeasca diferit. Uneori e nevoie si de tratament medicamentos pentru ca anxietatea merge mana in mana cu scaderea unei substante numita serotonina.
De asta ne-am propus cand mergem in companii pentru ca avem acest program de sanatate mintala sa mergem in companii si sa ii invatam pe angajati atat sa isi recunoasca semnele si sa ce sa faca dar si pe angajatori cum sa ii vada pe coleg si cum sa il ajute si sa il indrume.
Este nevoie sa vorbim liber de sanatatea mintala pentru ca este cea mai pretioasa ustensila. Sunt foarte multe lucruri pe care le putem face legate de stres si anxietate.
La baza crizei morale sta si boala?
Consider ca moralitatea merge mana in mana cu educatia fiindca nu avem modele. Incercam cumva sa venim cu partea asta de la baza, sa avem grija de copii, de adolescenti, de emotiile noastre. Speram ca prin exemplul personal construim multe. Daca fiecare dintre noi face ceva, sa facem lucrurile diferit fara a ne plange si astepta de la altii o sa se schimbe lucrurile. Eu vad in fiecare zi oameni care culmea sufera de anxietate si depresie pentru ca sunt inconjurati de oameni care nu se trateaza.
Da, aici este o diferenta. Oamenii depresivi sunt de obicei cei care sufera. Iar cei care sunt agresivi si de multe ori si la locul de munca sunt cei care au tulburari de personalitate. Dar avem tratamente si pentru unii si pentru ceilalti. Dar, intr-adevar anxietatea si depresia ne afecteaza pe multi dintre noi. Avem nevoie sa stim ca este o problema reala, nu este lipsa de vointa si nu este lipsa de slabiciune. Avem dreptul la tratament si avem dreptul la tratamente nu doar moderne si cele mai bune.
Formele de stres afecteaza toate categoriile sociale?
Este foarte putin adevarat. Eu am pacienti din toate categoriile sociale, stresul si anxietatea nu lovesc mai mult persoanele cu scoala multa. Din contra, poate cei cu scoala multa stiu sa puna problema diferit si sa se gandeasca problema asta de unde vine. Pe cand cel care nu are foarte multa scoala se trezeste direct cu un atac de panica si nu stie ce se intampla. Tulburarile psihice sa stiti ca afecteaza toate categoriile sociale. Avem posibilitatea sa oferim aceste tratamente de top tuturor, de la oamenii care isi pot permite financiar si la cei care nu pot acest lucru.