La o primă vedere, termenii “depresie severa” și „depresie majora” par similari, denotând un caz grav de depresie. Ca urmare, multe persoane îi folosesc ca sinonime, fără să acorde prea multă atenție valențelor fiecăruia. În realitate, diferența este semnificativă, pentru că depresie majoră este o prescurtare pentru tulburarea depresiva majora. Acesta este un diagnostic din Manualul de diagnostic al afecțiunilor psihice (DSM). DSM este elaborat de către Asociația Americană de Psihiatrie, și este principalul instrument de diagnostic pentru medicii psihiatri din SUA, dar și din alte părți ale lumii. Dacă alți medici au la dispoziție aparatură sofisticată pentru a ne examina corpurile și face analize de sânge, psihiatrii au de cele mai multe ori doar acest manual la dispoziție. Cu ajutorul lui pot identifica suferința unui pacient, pentru ca astfel să-l poată trata. De aceea, DSM este numit și Biblia psihiatrilor, iar ceea ce scrie în el este considerat sfânt.
Așadar, depresia majora este un diagnostic oficial din DSM. Această expresie ar trebui folosită doar atunci când primim acest diagnostic din partea unui medic psihiatru. Pe de altă parte, depresie severa face parte dintr-o clasificare a depresiei majore, adoptată în a 4-a ediție a DSM, care nu mai există însă în ultima ediție a DSM, apărută în 2015. Depresia, la fel ca multe alte afecțiuni psihice, există pe un continuum: de la ușor, la sever.
Depresia se manifestă diferit și la o intensitate variată la persoane diferite. Cei care primesc acest diagnostic pentru că prezintă simptomele specifice depresiei, nu vor avea același grad de suferință. La fel cum cancerul are mai multe stadii, sau hipertensiunea are mai multe clase, în funcție de gravitate, așa și depresia a fost împărțită în 3 grade de afectare: depresie usoara, depresie moderata și depresie severa.