Cand ar trebui sa cauti tratament pentru depresie? Care sunt cele mai eficiente metode de tratament?
Descoperim impreuna toate detaliile si recomandarile din partea specialistilor.
Tratament Depresie – afla cum poate fi trata eficient si corect
Depresia este o boală mentală frecventă care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Se caracterizează prin sentimente persistente de tristețe, lipsă de speranță și pierderea interesului pentru activitățile care odinioară aduceau plăcere. Depresia poate avea un impact semnificativ asupra vieții unei persoane, afectând relațiile, munca și calitatea vieții.
Diagnosticarea depresiei implica examinare fizica, anumite analize de laborator, cat si o evaluare psihiatrica.
Depresia poate afecta pe oricine, dar este mai frecventă la femei decât la bărbați. Un studiu recent a constatat că 10-15% din femei vor experimenta depresie majoră la un moment dat în viața lor, în comparație cu 5-12% dintre bărbați. Debutul primului episod depresiv poate fi oricând, dar vârsta medie de apariție este de aproximativ 40 de ani. După vârsta de 50 de ani, rata depresiei la femei devine egală cu rata la bărbați. Cu toate acestea, termenul de „depresie la femei” este mult mai utilizat în literatura de specialitate. Frecvența mai mare a depresiei majore la femei este universală, indiferent de cultură sau țară.
Cand ar trebui sa cauti un tratament pentru depresie?
Cautarea unui tratament pentru depresie este esentiala daca observi oricare dintre urmatoarele semne si simptome care dureaza de mai mult de doua saptamani.
Simptomele depresiei care transmit un semnal de alarma pot varia de la ușoare la severe și pot include:
- Schimbări de apetit sau greutate
- Tristețe
- Insomnie
- Lipsa de energie
- Dificultăți de concentrare
- Gânduri de moarte sau sinucidere
Dacă dumneavoastră sau cineva apropiat, prezentați simptome de depresie, este important să solicitați ajutor de specialitate.
Depresia se trateaza!
Este cunoscut faptul că starea depresiva poate fi tratata. Cu toate acestea, este gresit ca societatea să eticheteze persoanele drastic. Fie sunt considerate depresive sau nu, fara a lasa loc pentru interpretari care să permită persoanelor să se afle intr-o pozitie mai buna. Multi se consideră specialisti in tratamentul depresiei, bazandu-se pe acelasi principiu.
Cine trateaza depresia?
Este important sa gasesti un specialist (medic psihiatru, psihoterapeut) cu care te simti confortabil si in care ai incredere, deoarece relatia terapeutica este esentiala pentru succesul tratamentului. Uneori, tratamentul pentru depresie poate implica o echipa multidisciplinara pentru a asigura o abordare cuprinzatoare si personalizata a nevoilor tale si face fata atunci cand intervin episoade depresive.
Unde te poti trata de depresie?
Oriunde decizi sa te tratezi (spitale, clinici/centre de sanatate mintala), este important sa te asiguri ca alegi un profesionist licentiat si recunoscut pentru a primi cel mai bun tratament posibil.
Reteaua de Clinici Hope dezvolta constant programe specializate de tratament pentru fiecare tulburare psihica in parte. Acestea sunt realizate doar dupa metode stiintifice. Programele sunt cele mai eficiente la ora actuala, fiind construite conform ghidurilor internationale, bazandu-se pe studii de eficienta, realizate de-a lungul timpului. Programele de tratament sunt unice, abordand toata gama de probleme de la stres si burnout, pana la tratamentul complet al schizofreniei, anxietate, depresiei si al tulburarii bipolare, tulburare borderline sau programe dedicate problemelor emotionale la adolescenti (suicid, depresie, autovatamare etc).
Îți oferim, in continuare, parerea specialistilor in ceea ce priveste depresia, tratament si ameliorarea simptomelor.
Depresia – Tratamentul corect – Cum se trateaza depresia?
Există tratamente eficiente care joaca un rol important în episodul depresiv. Abordeaza atât modificările biologice (medicamentele antidepresive) cât şi mecanismele psihologice afectate (psihoterapii specifice). Aşa ca nu ezitați să consultați medicul dacă recunoașteți simptome ale depresiei. Putem spune si ca activitatea fizica poate reprezenta un tratament eficient pentru formele mai usoare de depresie. Activitatea fizica imbunatateste dispozitia, calitatea somnului si ajuta la reducerea stresului si a starilor anxioase.
Depresia vă scade calitatea vieţii. In plus afectează şi starea de bine a persoanelor din jur care vă prețuiesc.
Dacă a apărut un episod depresiv, de cele mai multe ori, este greu sa îl depășiți prin forțe proprii. Foarte probabil aveți nevoie de ajutor din afară pentru a trece peste el. Cereți ajutorul medicului.
Tratament depresie:
- este eficient, depresia poate trece fără să lase nicio urmă
- se menține un risc de reapariție a bolii
- în depresiile ușoare prima opțiune este efortul fizic sau terapia cognitiv-comportamentală
- în depresiile moderat -severe este eficient tratamentul medicamentos
Tratament depresie – In ce consta?
Nu exista un raspuns singular pentru a preveni depresia, deoarece aceasta poate fi cauzata de o varietate de factori. Factorii de risc includ genetica, mediul și experiențele de viață.
Episoadele acute de depresie reactivă nu impun medicație. Ele pot fi rezolvate în cadrul unor şedinţe de psihoterapie. De foarte mare ajutor sunt activitățile sportive şi recreative in cazul persoanelor care sufera de depresie. Un exemplu ar fi practicarea sportului preferat sau cultivarea unui hobby care să te pună în contact cu un grup de oameni care împărtășesc aceeaşi pasiune. În cazul persoanelor credincioase, depresia poate fi depășită şi cu ajutorul unui preot sau al unui părinte spiritual. Cheia este însă conștientizarea problemei.
Nu poți ieși din depresie dacă negi ce ți se întâmplă sau dacă te minți pe tine însuţi. Depresia cronică, declanșată cu mulți ani în urmă şi netratată, este mai greu de tratat, însă nu imposibil.
Specialiștii recomandă combinarea ședințelor de psihoterapie cu tratamentul antidepresiv.
Nu trebuie să te sperie ideea de a lua antidepresive. Rolul acestor medicamente este să normalizeze nivelul de serotonină din creier (cazul depresiei endogene) şi să-ţi inducă, implicit, o stare de liniște. Prin instituirea unui tratament pentru depresie eficient simptomele se pot ameliora, iar viața pacientului poate reintra în normal, chiar şi la câteva săptămâni după debutul terapiei.
Tratament depresie – medicamente
- se face cu antidepresive
- de preferat un singur medicament
- durata medie 1 an
- antidepresivele nu te fac sa depinzi de ele și nu sedează
- anxioliticele și sedativele (o altă clasă de medicamente) nu trebuie administrate mai mult de 1 lună
Există până la 30 de medicamente diferite pentru tratarea depresiei, numite sugestiv, antidepresive. Acestea sunt împărțite în cinci clase principale, cele mai folosite acum fiind cele din clasa Inhibitorilor Selectivi si Recaptării Serotoninei (ISRS). Aceste medicamente diferă prin modul de acțiune și prin efectele secundare pe care le pot cauza. Au în comun faptul că reglează cantitatea unor neurotransmițători din creier. Neurotransmițătorii sunt substanțe chimice aflate în mod natural în corpul nostru, care facilitează procesele neuronale și comunicarea între celule.
Una dintre principalele ținte ale antidepresivelor este serotonina, întrucât aceasta pare că joacă un rol în declanșarea sau persistența simptomelor depresive. Medicamentele antidepresive pot fi prescrise doar de către un medic psihiatru. Acesta va monitoriza evoluția și ajusta doza pentru a asigura cele mai bune rezultate.
Cele mai utilizate sunt antidepresivele din clasa ISRS, inhibitori de recaptare a serotoninei.
Creșterea serotoninei duce la scăderea simptomelor de neliniște, îngrijorare și lipsă de plăcere și a frecvenței și intensității lor, până la dispariția acestora. Pacienţii cărora li se prescrie un ISRS, pot prezenta în timpul primelor două săptămâni de tratament o creştere a neliniștii și a ideilor depresive, motiv pentru care se recomandă iniţierea terapiei cu doze mici, eventual și asocierea unei benzodiazepine.Intensitatea efectelor adverse tinde în general să scadă în timp, dar ele pot persista la anumiţi pacienţi şi pot determina schimbarea tratamentului. Nu se poate prezice care pacient va prezenta un anumit efect advers.
Efecte adverse
Cele mai frecvente efecte adverse întâlnite sunt:
- anxietate;
- greață;
- creșterea sau reducerea apetitului;
- insomnie/somnolență;
- scăderea libidoului,
- mai rar cefalee.
Când tratamentul cu un ISRS este întrerupt brusc pot să apară:
- anxietate;
- iritabilitate;
- simptome similare gripei (mialgii, guturai, greaţă, vomă, diaree);
- senzaţiile de amețeală;
- frecvent accentuate de mişcare;
- senzaţia de nesiguranţă asupra echilibrului sau a poziţiei în spaţiu.
Antidepresivele cu actiune duala
Sunt inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei şi noradrenalinei (ISRSN) și reprezintă o alegere dacă medicamentele din prima categorie nu au putut fi tolerate. Ele cresc atât serotonina, reducând neliniștea, îngrijorarea, gândurile pesimiste, dar si noradrenalina, cu efecte asupra oboselii, lipsei de energie si de activitate.
Efectele secundare cele mai frecvente sunt greaţa şi cefaleea, care de obicei scad după prima sau a doua săptămână de terapie. Alte efecte adverse posibile sunt:
- somnolenţă;
- uscăciunea mucoasei bucale;
- nervozitate;
- creşterea tensiunii arteriale.
Antidepresivele triciclice (ADT)
Sunt mai puțin folosite decât ISRS din cauza efectelor secundare mai frecvente. Dozele de administrare se cresc foarte lent pentru evitarea apariției efectelor secundare, de aceea efectele terapeutice optime apar la 8-12 săptămâni de tratament.
Alte substante antidepresive
care şi-au dovedit eficacitatea în depresie sunt mirtazapina şi trazodona – joaca un rol important in depresie.
Benzodiazepinele
Medicamente înrudite cu diazepamul – au efecte similare, şi anume, efect anxiolitic, sedativ/hipnotic, relaxant. Ca urmare a acestor acţiuni, benzodiazepinele sunt indicate pentru tratamentul simptomelor de neliniște și îngrijorare, frecvent întâlnite în tulburarea depresivă.
Benzodiazepinele sunt utilizate frecvent ca adjuvante ale terapiei antidepresive. De aceea nu este recomandată utilizarea lor mai mult de 2 luni și se face numai la indicația unui medic psihiatru!
În general durata unui tratament medicamentos cu antidepresive este de 9-12 luni, dar în cazul afecțiunilor severe poate dura și 1-2 ani. Oprirea tratamentului se face numai cu acordul și sub supravegherea medicului psihiatru.
Psihoterapia poate ajută la oprirea cu succes a tratamentului atât cu antidepresive, cât și cu benzodiazepine.
În prezent există mai multe opțiuni terapeutice pentru tratarea depresiei.
Medicamentele administrate pacienților intră în clasa antidepresivelor şi includ:
- inhibitori de monoaminoxidază
- antidepresive triciclice, tetraciclice,
- inhibitori ai recaptării serotoninei
- inhibitori ai recaptării serotoninei şi nor-adrenalinei.
Mecanismul de acțiune al antidepresivelor are la bază interferarea cu anumiți neurotransmiţători, cu crestarea disponibilității lor.
Acești neurotransmiţători, la rândul lor, au capacitatea de a ameliora funcțiile psihice şi tonusul emoțional. Mecanismul depinde însă de fiecare grupă în parte. Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei reprezintă tratamentul de primă intenție al acestei tulburări. Se considera ca una din cauzele depresiei este reprezentată de un nivel inadecvat al serotoninei. (substanța chimică responsabilă de transmiterea semnalelor nervoase inter neuronale).
Inhibitorii selectivi ai serotoninei
Sunt capabili sa interfere cu recaptarea serotoninei în neuroni, menținând astfel un nivel ridicat la acesteia în sinapse. Se consideră că, prin prisma efectelor adverse mai reduse, ei sunt mai indicați pacienților, comparativ cu inhibitoarele de monoaminoxidază.
Mituri si prejudecati legate de medicatie
Acesta sadesc frică în mintea persoanelor care suferă de depresie, și le împiedică să obțină ajutorul de care au nevoie. Ele sunt generate de ignoranță și lipsa de informație de calitate cu privire la medicația antidepresivă și psihiatrică, în general. Iată care sunt câteva dintre ele și care este de fapt, adevărul:
Antidepresivele te vor face „un zombi”, iti schimba personalitatea.
Persoanele care spun asta confundă problema cu soluția. Aceasta este o descriere a depresiei și efectelor ei. Atunci când suferim de depresie, e ca și cum un văl negru se așterne între noi și lume, care nu ne mai permite să interacționăm cum ne-am dori cu ceilalți. Ne retragem social, rupem legăturile cu prietenii și familia, nu mai facem lucrurile care ne plăceau, și suntem lenți, obosiți, uituci. Persoanele din jurul nostru nu ne mai recunosc, nu știu ce e în neregulă cu noi. Antidepresivele ne pot ajuta să revenim la normalul nostru. Să redevenim cine am fost înainte de depresie. Ele ne cresc energia, reduc simptomele depresiei și permit adevăratei noastre personalități să iasă din nou la suprafață.
Nu vei putea renunta niciodata la antidepresive.
Din păcate, și aici este probabil vorba de o confuzie. Multe persoane tind să arunce toate medicamentele psihiatrice în aceeași grămadă. Există însă o multitudine de medicamente pentru numeroasele afecțiuni psihice. Ele sunt extrem de diferite în ceea ce privește mecanismul de acțiune, efectele secundare și efectele benefice.
Benzodiazepinele, o clasă de medicamente pentru tratarea anxietății, au tendinta sa te faca sa le iei in continuu, acest lucru făcând subiectul a nenumărate articole și cărți. Acesta este și motivul pentru care utilizarea lor a fost restricționată la durate scurte, de câteva luni, sub supraveghere atentă. Dar este foarte important de înțeles că antidepresivele nute fac sa depinzi de ele. Există persoane care le iau ani de zile. Când sunt pregătiți, sub îndrumarea medicului, întrerup tratamentul. Este de asemenea, important, să înțelegem că deciziile legate de administrarea antidepresivelor și altor medicații psihiatrice trebuie luate doar de către medicii psihiatri.
O să mă îngraș din cauza antidepresivelor.
Deși acest efect secundar este mai comun pentru primele antidepresive, există încă riscul de luare în greutate și la antidepresivele de ultimă generație. Este important însă să cântărim avantajele și dezavantajele. Antidepresivele, pot, într-adevăr să ducă la câștigarea câtorva kilograme în plus. Ele ne pot scoate din ghearele depresiei și ajuta să ne însănătoșim. După câteva săptămâni sau luni de tratament, ne vom recâștiga energia și dorința de a face lucruri. Așa că vom putea să fim mai activi, ceea ce ne va ajuta să pierdem greutatea dobândită.
Tratament depresie – Psihoterapie
Multe persoane sunt reticente atunci când vine vorba de psihoterapie, pentru că nu înțeleg cum vorbitul cu un psihoterapeut poate ajuta. Psihoterapia este însă mult mai complexă si joaca un rol important.
Psihoterapia este un proces pentru
- descoperirea rănilor adânci și tratarea lor;
- identificarea tiparelor negative de gândire și înlocuirea lor cu unele benefice;
- înlocuirea comportamentelor maladaptative cu unele sănătoase.
De asemenea, beneficiile psihoterapiei au fost studiate și demonstrate științific într-o multitudine de afecțiuni, nu numai depresie, așa că valoarea ei nu poate fi contestată.
Există nenumărate tipuri de psihoterapie. Unele dintre acestea, precum terapia cognitiv-comportamentală (TCC) și terapia dialectic-comportamentală (DBT), au eficiență dovedită în tratarea depresiei. Ele sunt terapii sistematice. Au rolul de a schimba gânduri și comportamente cu ajutorul unor exerciții practice și psihoeducație.
De exemplu, un terapeut TCC te poate ajuta să identifici gândurile negative automate, care sunt atât de comune în depresie, precum „nu sunt bun de nimic”, „viața nu merită trăită”. Apoi te va ajuta să înțelegi de ce aceste gânduri nu sunt raționale, găsind contraargumente. Și în cele din urmă, veți găsi împreună gânduri pozitive cu care să le înlocuiți. Sunt însă multe alte tipuri de psihoterapie, și este important să identificați tipul care vi se potrivește.
Nu în ultimul rând, poate cel mai important aspect al succesului terapeutic îl reprezintă relația cu psihoterapeutul. Așa-numita „alianță terapeutică”, adică conexiunea pe care o ai cu terapeutul tău este cel mai important predictor al succesului. Aceasta trebuie să fie bazată pe încredere, deschidere, o atitudine de acceptare.
Tratament Depresie – Psihoeducatie
Psihoeducatia pentru depresie te ajuta sa dobandesti cunostinte esentiale despre:
• natura bolii;
• metodele de tratament si modul in care functioneaza acestea;
• metode eficiente de abordare a bolii pentru a creste sansele de ameliorare a simptomelor prin intermediul psihoterapiei.
Tratament depresie – curs abilitati
Un curs de abilitati sociale poate ajuta persoanele cu depresie sa-si imbunatateasca abilitatile de gestionare a afectiunii, ceea ce poate duce la o calitate mai buna a vietii.
Acesta te va ajuta in relatiile cu familia, partenerul/partenera, prietenii. El va aborda modul in care trebuie sa te implici in activitatile sociale, cum sa comunici eficient si sa imbunatatesti abilitatile sociale.
De retinut!
Pacienţii aflați în tratament cu antidepresive sunt sfătuiți să respecte întocmai recomandările medicului curant. Orice depășire a dozei terapeutice poate fi periculoasă. În cazul în care tratamentul include antidepresive IMAO, regimul alimentar trebuie modificat astfel încât să se evite posibile interacțiuni.
În cazul în care apar reacții adverse importante sau starea de sănătate, atât fizică dar şi psihică se înrăutățesc, pacienţii trebuie să îşi anunțe medicul. Administrarea de substanţe ce influențează sistemul nervos trebuie facută cu foarte multă precauție în cazul pacienților tineri, copiilor şi adolescenților. Studiile recente au dovedit faptul că există un risc crescut de apariție a tendințelor suicidale în rândul acestora.
In cazul persoanelor care sufera de depresie acceptarea poate fi una cat se poate de dificila, asa ca trebuie sa fim rabdatori si intelegatori cu acestia.
Pentru tratament si recomandari personalizate de servicii medicale, stabileste o programare la un medic specialist din Clinicile Hope.
Program complet pentru tratatamentul depresiei – Nacela, disponibil in clinicile Hope
Structura programului:
- Psihiatria
- Psihoeducatie – curs format din 2 parti – 2h 30 minute fiecare, timp de o luna, o singura data
- Terapie individuala – 4 sedinte individuale pe luna
- Curs abilitati – o data pe luna -1 ora , online sau fizic, timp de 12 luni. Cursul este format dintr-un grup mic de oameni (3-4), in general este tinut cu acelasi terapeut cu care se fac sedintele de terapie individuala. Cursul are o programa unitara si abordeaza 12 teme importante conexe depresiei.
Tratament inovator pentru depresie – NOU la Clinica Hope
La Clinica Hope, exploram cele mai recente terapii pentru depresie, care utilizeaza tehnologii de varf si abordari holistice pentru a oferi solutii personalizate si eficiente.
Terapia prin TMS (stimularea magnetica transcraniana) si-a dovedit eficienta in tratamentul depresiei si in depresia rezistenta la tratament. Ea reprezinta o optiune eficienta pentru pacientii care nu au raspuns la alte tratamente pentru depresie, precum medicamentele sau terapia. Mai mult, studiile clinice au aratat ca pacientii tratati cu ajutorul stimularii magnetice transcraniene au avut o rata de remisiune semnificativa.