Momentul mult asteptat se apropie cu pasi repezi, iar emotiile sunt tot mai mari? Organizarea lucrurilor in prealabil te poate ajuta sa fii mult mai relaxata atunci cand va trebui sa mergi la spital pentru a naste. Prin urmare, asigura-te ca adaugi pe lista si geanta de maternitate. Aceasta trebuie sa contina toate cele necesare pentru confortul tau si al bebelusului.
Afla in acest articol ce lucruri esentiale trebuie sa ai in bagajul de maternitate!
De ce este important sa ai o geanta de maternitate?
Probabil ca vei sta in spital aproximativ 3 zile, asa ca trebuie sa iei cu tine tot ce ai nevoie pentru perioada respectiva. Este crucial sa impachetezi totul in prealabil, astfel incat sa nu fii prinsa pe nepregatite. Deci, cu cat esti mai aproape de data nasterii, cu atat este mai important sa ai deja pregatita o geanta de spital, pentru a face experienta mai usoara pentru tine si pentru bebelus.
Poti afla dinainte ce produse ofera deja spitalul, iar apoi iti poti face o lista cu alte lucruri care sa iti fie de folos inainte si dupa nastere. Trebuie sa ai in vedere obiecte practice si utile, dar si care sa aduca familiaritate in sala de spital. In plus, si viitorul tatic ar trebui sa aiba la indemana un bagaj al sau.
Cand ar trebui sa-ti faci geanta de maternitate?
Nu este niciodata prea devreme sa impachetezi obiectele esentiale de care ai nevoie in timpul travaliului si dupa nasterea bebelusului. Tine minte ca este posibil sa intri in travaliu mai devreme decat te-ai fi asteptat.
Un studiu privind data nasterii arata ca doar 5% din nasteri se intampla la data stabilita de medici.
Asadar, este indicat sa incepi sa strangi lucrurile pentru bagajul de maternitate inca din saptamana 35 de sarcina.
Poate doresti sa iei cateva articole de acasa, cum ar fi propriile perne, pentru a face mediul mai personal. Fiecare spital in parte are politici diferite, iar unele dintre acestea nu au foarte mult spatiu la dispozitie. Daca tu si partenerul doriti sa va asigurati ca nu veti fi luati prin surprindere, impachetati 2 bagaje:
- Unul pentru travaliu si nastere
- celelalt pentru sederea in sectia postnatala.
Asadar, este important sa pregatesti un bagaj de maternitate cu cel putin 1 luna inainte de data scadenta. Il poti depozita usor langa usa de la intrare sau in masina.
Lista pentru bagajul de maternitate
Ce trebuie sa contina geanta de maternitate?
Daca esti o persoana practica, probabil vei dori sa incluzi in bagajul pentru nastere doar cateva obiecte esentiale. Desi, cel mai posibil, spitalul va oferi o mare parte dintre acestea, este important sa ai la indemana si cateva obiecte familiare, de acasa, care te pot ajuta sa te simti mai in largul tau intr-un mediu strain. Atentie la regulile privind pandemia de coronavirus. Regulile sunt mai stricte in aceasta perioada. Multe obiecte s-ar putea sa nu-ti fie acceptate, iar celelalte vor trebui dezinfectate.
Bagajul de maternitate pentru mamica
Inainte de a face bagajul, este recomandat sa iei legatura cu spitalul, pentru a te asigura ca nu are reguli cu privire la ceea ce poti aduce si purta in timpul travaliului. Desi este esential sa impachetezi tot ce trebuie pentru venirea pe lume a bebelusului, nu uita si de confortul tau – haine curate, gustarile favorite si chiar carti sau alte surse de divertisment.
Iata ce trebuie sa ai in geanta de maternitate:
- Halat de baie si haine confortabile. Nu ar trebui sa lipseasca din bagajul de nastere. Imediat dupa nastere, corpul va fi obosit si vei simti nevoia sa te odihnesti. De aceea, trebuie sa ai cu tine haine confortabile si lenjerie curata. Daca doresti sa iti usurezi misiunea in primele zile, impacheteaza un halat de baie si pijamale din materiale usoare. Te vor ajuta in procesul de recuperare si alaptare.
- Lenjeria intima este esentiala, mai ales in prima zi, cand vei avea parte de lohii – sangerari si secretii la nivelul uterului. Acestea dureaza pe toata perioada lauziei. Ia in considerare si alegerea unor scutece de adulti potrivite dimensiunilor tale, pentru a asigura protectie si acoperire completa. Poti alege culori inchise pentru lenjeria intima, care sa ascunda mai bine petele. Cel mai probabil, spitalul va avea la indemana chiloti de maternitate din plasa, de unica folosinta.
- Papuci de casa. Papucii, sosetele antiderapante sau crocsii sunt instrumente necesare atat pentru confortul personal. Vor fi de folos atunci cand picioarele tale se vor umfla, cat si pentru siguranta, atunci cand te vei plimba pe holurile spitalului in timpul travaliului.
Articole de ingrijire pentru proaspata mamica:
- Articole de igiena personala. Aceasta trusa poate fi similara cu cea de calatorie, in varianta mini – sampon si gel de dus, periuta si pasta de dinti; deodorant, lotiune de corp, precum si clame de par sau servetele dezinfectante. Daca ai tendinta de a avea pielea uscata, nu uita de cremele hidratante si balsamul de buze.
- Spitalele nu au intotdeauna cele mai confortabile lenjerii, iar de aceea ar fi bine sa iti aduci propria perna preferata de acasa. Daca decizi sa faci acest lucru, nu uita sa folosesti o husa colorata sau modelata, pentru a nu se pierde printre cele ale spitalului.
- Pompa de san. Daca nu intentionezi sa pompezi exclusiv lapte matern, nu este neaparat necesar sa o iei cu tine in bagaj. Insa, daca nu esti sigura cu privire la cum se procedeaza, poti ruga un cadru medical sa te instruiasca despre cum sa faci acest lucru intr-un mod usor si eficient.
- Sutien pentru alaptare. De obicei, lactatia isi face debutul in primele ore de dupa nastere. Un sutien de sustinere poate ajuta la reducerea disconfortului si este special conceput pentru hranirea bebelusului.
- Unguent pentru mameloane. Iti va usura viata in primele zile de dupa nastere, cand zona este sensibila si iritata;
Nu trebuie sa uiti si urmatoarele lucruri:
- Este bine sa ai in bagajul de nastere cateva gustari cu un continut mare de fibre. Biscuitii din ovaz sau fructele uscate te pot ajuta sa eviti starea de constipatie specifica perioadei postntatale. Daca nasterea este intr-un spital de stat, poate vei dori sa aduci mancare de acasa, deci niste tacamuri, o cana si o farfurie ar putea fi de folos in acest sens.
- Haine pentru drumul spre casa. Daca iti faci bagajele in avans, asigura-te ca vei impacheta articole din materiale usoare si de calitate. Nu uita sa iei in considerare starea vremii din acea perioada.
- Muzica si alte metode de divertisment. Nu stii cat va dura travaliul si cat timp vei fi nevoita sa astepti pe patul de spital, asa ca o carte sau niste casti pentru a asculta muzica ti-ar putea fi utile.
Geanta maternitate pentru nou-nascut
Bebelusul nu are nevoie de prea multe lucruri la inceput – doar lapte mamar, caldura si pe tine. Tot ce va face va fi sa doarma si sa manance. Poti invata mai multe despre somnul bebelusului. Insa, desi spitalul va oferi cateva dintre lucrurile necesare in primele zile de viata, exista si alte elemente obligatorii pe care ar trebui sa le impachetezi la timp, mai ales daca urmeaza sa nasti la stat.
Bagajul obligatoriu pentru bebelus:
- Paturi si prosoape hipoalergenice si moi. Spitalul va avea probabil paturi disponibile, dar este posibil sa fie aspre. Acestea vor fi, de asemenea, utile si la iesirea din spital. Mai mult, asistentele medicale te pot invata cum sa infasori in mod corespunzator micutul;
- Haine de spital si pentru drumul acasa. Bebelusul tau va avea nevoie de ceva de purtat atat la spital, cat si in drumul spre casa, asa ca asigura-te ca notezi aceste lucruri pe lista pentru maternitate. Mai mult, o caciulita si cateva perechi de sosete vor fi necesare pentru cel mic – vor proteja pielea delicata a acestuia si ii vor tine de cald;
- Personalul spitalului probabil ca va infasa copilul pentru prima data, dar este posibil sa fie nevoie sa ii impachetezi propriile scutece, pentru orice eventualitate. Contacteaza spitalul inainte de nastere si afla daca acesta ofera scutece pentru nou-nascuti. Daca da, poti sari peste acest articol, pentru a economisi spatiu in geanta;
- Biberoane si formula de lapte praf. Alte obiecte care nu ar trebui sa lipseasca din bagajul de nastere. Desi lactatia apare in mod normal la cateva ore de la nastere, sunt cazuri in care femeile isi alapteaza pentru prima data copilul abia dupa 3 zile, deci, in mod preventiv, este intotdeauna bine sa ai formula in bagajul pentru maternitate. Daca vei sta mai multe zile internata, poti ruga asistentele sa te ajute cu curatarea biberoanelor;
Alte lucruri importante de avut in vedere
- Produsele de igiena, precum servetele umede si unguent pentru iritatii, pot fi un ajutor la indemana pentru o sedere prelungita in spital. Șervetelele pentru bebelusi pot fi utile pentru curatarea bebelusului, a transpiratiei si a urmelor de lapte de pe piele. Un unguent special conceput pentru pielea delicata a nou-nascutului ajuta la reducerea iritatiilor de la scutece. Ajuta si la ameliorarea durerii si la refacerea pielii celui mic;
- Comprese si ser fiziologic. Daca nasti la un spital de stat, pune pe lista de maternitate si aceste produse. Ele ajuta la curatarea zonelor iritate sau sensibile, precum ochii, urechile si buricul;
- Scaun auto. Desi nu este un obiect care incape in geanta de maternitate, scaunul auto va fi necesar. Asigura-te ca scaunul ales are multe captuseli si centuri de siguranta; dar si ca poate fi montat cu fata spre voi, pe bancheta din spate. In prima faza este esential landoul.
Lista maternitate pentru tatic
Nu numai mama si bebelusul au nevoie de o geanta cu bunuri utile, ci si taticul. Tinand cont ca, cel mai probabil, el o va conduce pe mamica la spital si va sta pe culoarele sectiei de maternitate atat timp cat este nevoie, un bagaj separat ii va fi foarte de folos la momentul respectiv.
Lucrurile necesare in bagajul de maternitate al taticului:
- Haine de schimb, confortabile, cum ar fi pantaloni de trening, hanorace si pijamale si incaltaminte cu talpa antiderapanta;
- Perna si paturi de acasa, in cazul in care vei ramane peste noapte.
- Articole de igiena personala, precum sapun, periuta si pasta de dinti, deodorant, sampon si servetele umede igienice;
- Gustari la indemana: fructe proaspete sau uscate, sandwich-uri, seminte si nuci, ciocolata sau orice altceva iti face placere si poate fi tinut intr-un bagaj.
- Telefon mobil si incarcator;
- O boxa portabila, care sa cante in surdina. Acest lucru o poate ajuta pe mamica sa scape de anxietate si sa se relaxeze mai usor timpul travaliului. Efectul muzicii in reducerea anxietatii a fost dovedit prin studii. O idee buna ar fi sa realizati un playlist in prealabil.
Acte necesare pentru maternitate
Documente necesare pentru internare
Pe langa lucruri care sa asigure confortul tau si al familiei, geanta de nastere trebuie sa contina si actele necesare pentru internare si declararea bebelusului.
Pentru internarea la maternitate, ai nevoie de:
- Act de identitate;
- Documentele doveditoare asigurarii (daca nasti la privat), precum si cardul de sanatate;
- Adeverinta de salariat, daca este cazul;
- Un dosar cu toate datele si analizele medicale realizate in perioada sarcinii. Chiar daca spitalul va detine toate aceste informatii, este bine sa le ai si in format fizic;
- Carnetul de gravida primit de la medicul de familie, care contine informatii medicale utile – doar daca este cazul.
Dupa nastere, sunt necesare urmatoarele documente pentru declararea nou-nascutului:
- Actele de identitate ale parintilor;
- Certificatul de casatorie, daca este cazul;
- Certificatele de nastere ale ambilor parinti.
- Important! Ai nevoie atat de documente in original, cat si de copiile acestora.